U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pokojové květiny

Kategorie: Volný čas | Autor: HKK

KŘÍŽOVKA O CENY

ALOE

(Aloe)

Aloe pochází ze suchých oblastí Afriky a Madagaskaru. Existuje mnoho druhů této rostliny – většina z nich má silné, tuhé, dužnaté zelené listy, uspořádané do růžice. Listy jsou někdy světle žíhané či na okrajích vroubkované. Stejně jako všechny ostatní sukulenty má i aloe schopnost během vegetačního období zadržovat vodu v listech, stoncích nebo kořenech. To jí pomáhá přežít období sucha. V létě je jí nejlépe venku na plném slunci. Nevadí jí ani suchý vzduch bytů s ústředním vytápěním. V zimě preferuje suché a chladné, ale bezmrazé stanoviště. Barevné květy se objevují u některých druhů na jaře, u jiných na podzim nebo v zimě.

Aloe je velmi nenáročná na péči: vydatně ji zaléváme, zeminu však necháme před dalším zalitím vždy dokonale vyschnout. Pokud aloi po dvou až třech letech přesadíme, není ani nutné přihnojování. Vyhovuje jí zemina z větší části minerální, tedy s vyšším podílem písku, kamenité složky a hlíny.

Některé druhy aloe vysazujeme i ven přímo do půdy, protože snášejí mírný mráz (Aloe distans, A. humilis, A. barbadensis neboli Aloe vera). Poslední jmenovaná obsahuje léčivou mízu, která (viz tajenka).

Tajenka křížovky z č. 9/2004:

fíkusy, filodendrony či břečťany

Knihy vyhrávají:

M. Hodková, Cerhovice

V. Andělová, Týn n. Vltavou

B. Holasová, Hradec Králové

Tajenku křížovky pošlete nejpozději do 31. prosince buď poštou na adresu: redakce Chatař & chalupář, Zelený pruh 95/97, 140 00 Praha 4, nebo e-mailem: chatar.chalupar@provolnycas.cz. Tři vylosovaní luštitelé dostanou hezké knihy, které věnovalo knihkupectví Kanzelsberger, Václavské nám. 4, Praha 1.

FOTO HOLANDSKÁ KVĚTINÁŘSKÁ KANCELÁŘ

Pokojové květiny