U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Dřevo jako pracovní materiál

Kategorie: Vyrábíme ze dřeva | Autor: Pavel Zeman a Martina Lžičařová

Dřevo je nejčastějším a nejoblíbenějším materiálem všech kutilů. Má řadu výhod, ale má i své nedostatky. Je lehké, pružné, pevné, trvanlivé, má příjemný vzhled, snadno se opracovává, ale je také nestejnorodé, má různé mechanické vlastnosti, dané druhem dřeviny, místem růstu, směrem vláken apod., mění svoje rozměry a tvar sesycháním i nabobtnáním.

Mohlo by se zdát, že vybrat si z velkého počtu různých druhů dřeva je nesmírně obtížné. Volbu ovlivňuje celá řada faktorů, z nichž jsou nakonec podstatné dostupnost a cena. Nejsnazší je použít dřevo z místních přírodních zdrojů. Ne každý druh se ale hodí na všechno.

Co nakoupit?

U nás je nejběžnější smrk a borovice. Smrk je univerzálně využitelný, borovice je vhodná zejména pro exteriéry, díky vyššímu obsahu pryskyřice lépe odolává povětrnostním podmínkám a vlhkosti. Podobné vlastnosti má také dub, je však výrazně dražší. Ten spolu s bukem je díky vysoké pevnosti vhodný na schodové stupně, výrobu prahů nebo zábradlí. Jde o tvrdé dřevo, obojí má vysokou hustotu.

Dřevo lze koupit na pile, v dřevoprodeji nebo v některém z řetězců pro kutily. U většiny materiálu lze vybrat mezi surovým – sámovaným a nesámovaným (bez krajinek a s krajinkami) a hoblovaným dřevem, ať už půjde o hranoly/trámy, prkna/fošny nebo latě. Pro interiér je vhodné dřevo předsušené (přibližně na 8 % vlhkosti), do exteriéru na stavbu plotu nebo pergoly může být mokré nebo vlhké (okolo 12 – 15 %).

Prodává se v různých sílách, např. na korpusy skříněk nebo dvířka 18 až 20 mm, na stolovou desku nebo sedák lavice použijeme materiál silnější, 25 – 28 mm (spárovka průběžná nebo špalíčková; je lepená z kousků dřeva, nesesychá se a nekroutí).

Materiál můžeme koupit již opracovaný a připravený pro přímé použití. Jde buď o spárovku nebo hoblovaná prkénka o síle 18 až 28 mm v délkách 80 až 250 cm, které si můžeme v prodejně nechat nařezat na přesný rozměr. Z takto připravených kusů můžeme vyrábět nábytek.

Předsušené zásoby

Nebudeme-li nakoupené řezivo ihned zpracovávat, vyskládáme ho do tzv. hrání a necháme vyschnout. Sámované dřevo je vhodné ještě před tím odkornit, tím zabráníme jeho napadení dřevokazným hmyzem.

Zásoby dřeva ukládáme do hráně tak, aby k němu mohl ze všech stran vzduch. Zespodu podložíme např. betonovými patkami, pražci nebo cihlami do výšky asi 30 cm tak, aby vzduch mohl proudit i zespodu. Přes ně položíme napříč trámy a teprve pak skládáme řezivo. Mezi každou vrstvu položíme napříč délky materiálu prokládací latě, tzv. špány o průměru asi 2 x 2 cm. Laťky se prokládají asi 1 m od sebe a zhruba 15 cm od kraje.

Nad hráň, umístěnou venku, se udělá šikmá stříška z lepenky, igelitu nebo plechu s přesahem. Stříška brání nejen přístupu dešťové vody, ale také přímému slunečnímu světlu. Čela materiálu proti vnikání vlhkosti natřeme bílou barvou, která zároveň odráží slunce a teplo.

Čerstvé dřevo může vysychat několik let. Platí orientační pravidlo, platné pro měkké dřevo: zhruba 1 cm síly materiálu prosychá 1 rok. Budeme-li dřevo, uložené v hráni, používat později než za rok, je vhodné ho přeskládat: otočit, aby vysychalo rovnoměrně z obou stran. Při nesprávném skladování nebo v případě, že dřevo vysychá příliš rychle, se mohou tvořit trhliny, které většinou probíhají ve směru vláken.

Je třeba mít na zřeteli, že dřevo má i po dlouhém uložení schopnost přijímat a opět vydávat vlhkost, obsaženou ve vzduchu. Tato vlastnost má své nevýhody: v teple dřevo vysychá a jeho rozměry se budou redukovat – dřevo mění tvar i objem, tzn. že mezi prkny na podlaze nebo palubkovým obložením vzniknou spáry. Proto je vhodné materiál před zpracováním uložit na čas do klimatu místnosti, ve které bude později použito. Dřevo tak získá možnost přizpůsobit se místním podmínkám: jeho vlhkost se vyrovná s vlhkostí vnitřního prostředí.

Největší problém bývá právě s podlahovými prkny a palubkami, které mohou brát vlhkost odspodu i ze stran a na jejich povrch působí teplo místnosti. Proto je dobré dřevěnou podlahu před položením důkladně odizolovat.

Chaty a chalupy, které navštěvujeme jen sezónně, v zimě roztápíme pomalu, aby si i dřevěná podlaha přivykla na výraznou změnu teplot. Při špatné izolaci a vysoké vnitřní vlhkosti s tepelným výkyvem -20 až +20 °C se může dřevo poškodit.

_________________________________

HLÍDÁME KVALITU, POZOR NA KAZY

Dřevo nakupujeme uvážlivě podle toho, na co je budeme zpracovávat. Při nákupu dbáme, aby bylo čisté a bez kazů – nebylo zkroucené do luku, zasažené hnilobou, s prasklinami nebo napadené dřevokazným hmyzem. Hnilobu u borovice poznáme zmodráním povrchu, u smrku zčernáním. Suky nejsou na závadu, pokud jsou vrostlé tak, aby nenarušovaly pevnost.

* * *

Shora dolů: střešní lať, stavební prkno sámované, stavební prkno nesámované

Opracované prkno z borovice

Smrkové podlahové palubky o síle 25 – 28 mm

Hráň přirozeně sušeného řeziva. Špány musí být skládány v ose nad sebou, aby dřevo vysychalo rovnoměrně

FOTO ARCHIV A PZ

Dřevo jako pracovní materiál