U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

STOLNÍ VRTAČKY PRACUJÍ PŘESNĚ

Kategorie: Komerční prezentace | Autor:

Představujeme dřevoobráběcí stroje

Stolní, nebo také sloupové, vrtačky najdou uplatnění jak v domácí dílně, tak v řemeslnické či malosériové výrobě, neboť nejsou náročné na prostor a energii. Jde o velmi výkonné stroje, určené k vrtání otvorů s vysokou přesností. Variabilní, nastavitelné rychlosti umožňují práci s různým materiálem.

Vybrali jsme některé z modelů stolních vrtaček společnosti PROMA. Jejich vřetena jsou osazena v kuličkových ložiskách. Pracovní stůl jde natáčet až o 360° a naklápět do úhlu +45°. Hloubku vrtání lze u všech modelů nastavit.

Nejmenším zástupcem vrtaček je stolní vrtačka FTB-13/230, která je vhodná pro vrtání do průměru 13 mm otáčkami v rozsahu 520-2620/min v pěti rychlostních stupních. Sklíčidlo s rozsahem 1–13 mm je osazeno upnutím B16. Vyložení 100 mm je dostatečné pro běžnou práci. Materiál jde přichytit ke stolu o velikosti 160 x 160 mm. Celkovou výškou 580 mm a hmotností 22 kg je ideálně vhodná pro umístění na pracovní stůl v dílně. Vrtačka těchto parametrů je vhodná zejména na drobné práce v dílně, kde postačuje výkon a průměr vrtáku.

Mezi výkonnější stolní vrtačky patří model PTB-16B/230, který poskytuje vyšší výkon (450 W) a umožňuje vrtat do průměru 16 mm. Vřeteno je již osazeno kuželem MkII, jeho vyložení je 127 mm a otáčky v rozsahu 210-2580/min docílíte volbou z dvanácti rychlostí. Sloup o průměru 60 mm spolu s velkou základnou jsou zárukou stability stroje. Napájení 230 V není problémem pro přívod proudu.

Sortiment vrtaček PROMA pokračuje od zmíněných stolních modelů až po velké strojní vrtačky s autoposuvem. Jako zástupce sloupových vrtaček pro dílenské použití představujeme model E-2020F/400, který příkonem 1500 W plně umožňuje využít všech možností nabízených konstrukcí stroje. Vřeteno se otáčí jednou z dvanácti rychlostí v rozsahu 120-3480 otáček/min. Je osazeno kuželem MkIII a jeho vyložení je 260 mm. Velmi stabilní stroj má ještě jednu výhodu – a tou je axiální ložisko ve vřeteni, umožňující nastavit jeho vůli. Poté je možné využít stroj i pro drobné frézování. Samozřejmostí je naklápěcí stůl a osvětlení pracovní plochy. Volba levého a pravého chodu je další výhodou stroje.

Na konec jsme si nechali speciální model vrtačky VR-4. Jedná se o vysokorychlostní vrtačku pro speciální účely, což je dáno jednak otáčkami vřetene od 2300/min do maximálních 11 000/minutu a dále průměrem vrtáku max. 4 mm. Tento model využijí specialisté, modeláři apod. Vyložení vrtačky je 122 mm a příkon 120 W.

***

Společnost PROMA CZ s.r.o. se od roku 1992 zabývá dodávkami kvalitního nářadí za příznivé ceny, u kterého je v souladu funkčnost, užitná hodnota i pořizovací náklady. Svojí nabídku společnost cílí nejen na domácí kutily, ale rovněž na řemeslníky a profesionály. Kvalita a funkčnost zakoupeného výrobku spolu s odborným poradenstvím a servisní službou jsou významnými základy, na nichž PROMA CZ obecně staví celou filozofii přístupu k zákazníkovi. Desetiletá tradice, desetiletá důvěra zákazníků, kteří chtějí účelné a kvalitní nářadí a stroje v příznivých cenových hladinách, a tříletá záruka vypovídají mnohé o renomé a kreditu firmy. Produkty z výrobkové řady PROMA letos společnost představila tradičně i na zářijovém Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, kde se prezentovala zcela novou expozicí, která byla graficky velmi zdařile pojata a vyjadřovala časovou spojnici uplynulého století obrábění v českých zemích. Velmi zajímavou a přitažlivou součástí expozice byl unikátní exemplář 100 let starého soustruhu, předváděný v chodu po celou dobu výstavy i jako ukázka transmisního pohonu předávající energii hnacího motoru pomocí dlouhých pásů přímo na řemenici soustruhu. Historický exponát byl hitem veletrhu, o němž se velmi rychle vědělo i mezi vystavovateli. Úspěch veletrhu znamenal pro společnost PROMA velké ocenění obchodních a marketingových aktivit a současně velký závazek a projev důvěry zákazníků.

Kompletní nabídku společnosti PROMA CZ naleznete v katalogu, který žádejte zdarma u dobrých prodejců strojů a nářadí nebo na adrese firmy PROMA CZ s.r.o., Mělčany 38, 518 01 Dobruška, tel. 494 629 011.

STOLNÍ VRTAČKY PRACUJÍ PŘESNĚ