U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Čokoládové pohoštění

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Čokoláda je známá a oblíbená na celém světě. Obsahuje totiž látky, které při mírné konzumaci působí povzbudivě. Surovinou pro výrobu čokolády a kakaa jsou plody kakaovníku. Jeho pravlastí jsou tropické pralesy v povodí jihoamerických řek Orinoko a Rio Negro, odkud se dostal do střední Ameriky. Předchůdci Aztéků – Toltékové – už dovedli plody kakaovníku zpracovávat. Nápoj z kakaových bobů jimi byl považován za božský a byl součástí náboženských obřadů. Není divu, že čokoládový nápoj byl ve starém Mexiku nápojem vznešených kruhů. Když Španělé se známým dobyvatelem Cortézem přistáli v roce 1519 v Mexiku, hostil je čokoládou, podávanou prý ve zlatých číších, sám panovník aztécké říše Montezuma. Podnikaví Španělé přivezli kakaovník a jeho produkt do Evropy. Hrubé čokoládové placky vyrobené Aztéky ale evropským jazýčkům nešmakovaly. Trvalo mnoho let, než Španělé přišli na to, že čokoláda lépe chutná ve spojení s cukrem a mlékem. Staří Mexičané totiž přidávali do čokolády pouze koření. A tak čokoláda, jak ji známe dnes, byla na světě. Přestože Španělé postup výroby čokolády tajili, rozletěla se po celé Evropě. V roce 1815 vynalezl v Holandsku Caspar van Houten kakaový prášek. Továrny na čokoládu a čokoládové cukrovinky rostly jako houby po dešti. Čokoláda se stala světovou pochoutkou. Ani Praha nezůstala stranou. První továrnou na výrobu čokolády byla firma Wurfel v Hustopečích. Kašpar Fiedor založil dílnu v Opavě a pravděpodobně po něm se jmenují známé oplatky s čokoládovou polevou. Následovala firma Deli v Lovosicích a další. Dost historie, pojďme si připravit čokoládové pohoštění. Polévku vynecháme, žádnou jsme nenašli. Vaříme pro 4 osoby.

Čokoládový koktejl

sklenka vaječného likéru, sklenka brandy, střik fernetu, sklenka studené rozpuštěné čokolády, drcený led, strouhaná čokoláda na ozdobu

Všechny suroviny kromě strouhané čokolády smícháme v šejkru s ledem, dobře protřepeme a scedíme do koktejlových sklenic. Ozdobíme strouhanou čokoládou a podáváme jako aperitiv.

Mexické kuře s čokoládovou omáčkou

4 malá kuřátka (po 1/2 kg), 4 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, 300 ml vývaru z kostky, 4 lžíce bílého vína, 2 lžičky strouhané hořké čokolády, sůl, mletý pepř, plátky citronu na ozdobu

Kuřata osolíme, opepříme a dáme péct na rozpálený olej do pánve, nejprve prsíčky dolů. Když maso opečeme do zlatova, přeložíme jej do pekáče. Do zbylého tuku na pánvi vmícháme mouku a připravíme hnědou jíšku. Přidáme utřený česnek, vývar, víno a za stálého míchání mírně povaříme. Do omáčky vložíme kuřata a dusíme asi 40 minut do měkka. Přeložíme na servírovací mísu, z omáčky opatrně sebereme tuk a přidáme čokoládu. Vaříme 2 až 3 minuty. Kuřata omáčkou přelijeme a ozdobíme citronem. Vhodnou přílohou je dušená rýže, hrášek nebo chřest.

Vepřové kotlety na čokoládě ze Španělska

4 vepřové kotlety, 4 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 150 g čerstvých žampionů, 1 dl bílého vína, 1 šálek masového vývaru z kostky, 4 stroužky česneku, 100 g loupaných mandlí, sůl, mletý pepř, skořice, hřebíček, petrželová nať, 50 g strouhané hořké čokolády, prášková chilli paprika

Kotlety naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, opepříme, posypeme skořicí a drceným hřebíčkem. Necháme nejméně 2 hodiny v chladu odpočinout. Potom kotlety prudce opečeme na oleji a hotové odložíme stranou do tepla. Do výpeku v pánvi dáme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Osmažíme, vsypeme krájené žampiony a sekanou petrželovou nať, s citem dodáme chilli. Přidáme víno a nasekané mandle. Zvlášť svaříme ve vývaru čokoládu a přidáme k ostatnímu. Vložíme zpět kotlety a ještě asi 15 minut podusíme.

Čokoládový kanec ze Sardinie

600 g kančí kýty, 100 g sušených švestek, 75 g rozinek, 75 g slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cukru, 1 dl červeného vinného octa, 50 g hořké čokolády, 3 bobkové listy, sůl, mletá skořice

Švestky a rozinky necháme nabobtnat v teplé vodě. Pak švestky vypeckujeme. V pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět plátky slaniny a na tomto základu opečeme plátky kýty. Maso mírně osolíme. V kastrolu rozehřejeme cukr s octem a bobkovým listem, přidáme švestky, rozinky, strouhanou čokoládu a špetku skořice. Směs zahříváme, ale nesmíme přivést k varu, omáčka by se srazila. V hotové omáčce maso ještě asi 30 minut prohříváme. Když se všechny chutě dobře prolnou, podáváme. Zkuste si k této specialitě sehnat sardinské těstoviny malloreddus.

Čokoládový pudink z Wallesu

50 g másla, 5 vajec, 100 g cukru moučka, 100 g hořké čokolády, 120 g mandlí, máslo na vymazání formy, šlehačka

Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky a cukr a umícháme jemný krém. Rozpustíme čokoládu a s oloupanými mletými mandlemi ji přidáme do krému. Hmota by měla v těžkých kusech odpadávat ze lžíce. Příliš řídkou hmotu můžeme zahustit strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do pudinkové hmoty. Pudinkovou formu (bábovku) vymažeme máslem a naplníme připravenou směsí. Přikryjeme víkem a vložíme do mírně vařící vody. Ta by měla dosahovat do 2/3 formy. Vaříme 50 minut. Pak horký pudink vyklopíme a ozdobíme šlehačkou.

Jak vidíte, využití čokolády v kuchyni je všestranné. Dobrou chuť vám přeje Antonín Tony Linhart

Foto – Čokoládový kanec ze Sardinie

Foto – Mexické kuře s čokoládovou omáčkou

FOTO ZI A ARCHIV AUTORA

Čokoládové pohoštění