U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Znáte stroj, který si se dřevem rozumí?

Kategorie: Dílna | Autor: ml, foto OPP Polička a Ivan Poltavec

Práce se dřevem přináší radost, ať už se jí člověk věnuje jako řemeslu nebo se stane jeho koníčkem. Snem každého, kdo trochu přičichne k truhlařině a práce se dřevem ho naplňuje uspokojením, je mít pořádný stroj k jeho opracování. Ten, který chceme představit, není sice pro úplné začátečníky, ale pro zručného kutila se stane králem mezi nářadím v domácí dílně.

Jedinečná kombinace srovnávačky s protahovačkou se strojním posuvem a s bruskou v základní výbavě – tak zní stručná charakteristika univerzálního dřevoobráběcího stroje UMDS 2A českého výrobce Oblastního průmyslového podniku z Poličky. Spolu s dalšími přídavnými adaptéry – dlabačkou, pilou a frézkou – je tento stroj ideální pro každého kutila a chataře či chalupáře, jemuž záleží na přesném opracování materiálu, neboť chce docílit profesionálně vyhlížejících výrobků. Vzhledem ke svému širokému použití je zařízení vhodné i do školních a údržbářských dílen.

Základní stroj – srovnávačka, tloušťkovačka a čelní bruska

Základní stroj umožňuje srovnávání a tloušťkování dřeva. Na horní pracovní ploše (srovnávačka) se dřevo srovnává do roviny a podle podélného sklopného pravítka se srovnává úzká strana s možností srovnávání pod úhlem. Ve druhé fázi se srovnané dřevo vkládá do dolní části stroje (tloušťkovačka), kde se opracuje přesná tloušťka. Výsledkem je rovný, oboustranně opracovaný materiál stejnoměrné tloušťky s hladkým a čistým povrchem. S UMDS 2A jde opracovat dřevo do šířky 250 mm a tloušťky 60 mm. Tloušťkovačka dřeva je vybavena strojním posuvem. Pro příjemnou bezprašnou práci lze při srovnávání a tloušťkování použít odsávací zařízení.Čelní kotoučová bruska má průměr brusného kotouče 280 mm a slouží pro srážení hran, k broušení a leštění dřeva. Výrobce k výbavě brusky dodává kvalitní brusné papíry, které jsou na zadní straně opatřeny samolepicí vrstvou pro snadné uchycení na brusný kotouč.

Kotoučová pila

Stolní kotoučová pila umožňuje snadno a přesně nařezat masivní řezivo i velkoplošné desky. Pila se upevňuje na základní stroj dvěma šrouby M16. Pracovní stůl pily (651×496 mm) je opatřen pravítkem na přesné podélné a příčné řezání s možností úhlového nastavení. Součástí adaptéru je pilový kotouč o průměru 250 mm. Prořez je plynule nastavitelný až do výšky 60 mm.

Dlabačka

Usnadní práci při výrobě čepů a dlabů pro spojování materiálu. Upíná se k základnímu stroji stejně jako kotoučová pila pomocí dvou šroubů M16. Stůl adaptéru (145×220 mm) je uložen na křížovém suportu a lze jej ovládat pomocí dvou pák. K upínání materiálu je adaptér vybaven šroubovací upínkou upevněnou na desce stolu. Sklíčidlo pro dlabací vrták s maximálním upínacím průměrem 16 mm se šroubuje na nožový hřídel.

Frézka

Je určena pro podélné frézování, tzn. výrobu tvarovaných profilů. Frézka se upevňuje na stůl dlabačky. Je vybavena svislým a bočním přítlakem. Pro frézování lze použít vícebřité stopkové tvarové nástroje, které umožňují frézování drážek pro spojování materiálu na drážku a pero, rádiusové frézování, srážení hran, frézování polodrážek a řezání úzkých drážek kotoučovou pilkou.

Dřevoobráběcí stroj se základní výbavou pořídíte za 27 792 Kč. Za další adaptéry (dlabačka, okružní pila, frézka) zaplatíte za každý necelé tři tisíce. Odsávací hubice stojí 756 Kč. UMDS 2A si můžete koupit i na splátky bez navýšení ceny.

Univerzální dřevoobráběcí stroj UMDS 2A

Základní stroj

Šířka nožového hřídele   
   250 mm

Počet nožů   
   
   3

Počet otáček hřídele   
   3500/min

Rychlost strojního posuvu   6 m/min

Max. výška při tloušťkování   60 mm

Délka stolu srovnávačky   600 (1040) mm

Délka stolu tloušťkovačky   500 mm

Průměr brusného kotouče   280 mm

Výška stroje   
   
   800 mm

Hmotnost   
   
   88 kg

Elektromotor

Výkon   
   
   
   1,5 kW

Otáčky   
   
   
   1400/min

Kotoučová pila

Rozměr stolu   
   
   651×496 mm

Průměr pilového kotouče   250 mm

Max. výška řezu   
   55 mm

Dlabačka

Max. hloubka vrtaného otvoru   85 mm

Max. délka dlabu   
   85 mm

Max. průměr stopky vrtáku   16 mm

Frézka

Rozměry stolu   
   
   470×230 mm

Max. průměr nástrojů   
   40 mm

Celková hmotnost stroje   125 kg

FOTO 1 – Dřevoobráběcí stroj UMDS 2A

FOTO 2 – Kotoučová pila

FOTO 3 – Čelní bruska

FOTO 4 – Dlabačka

FOTO 5 – Protahovačka

FOTO 6 – Srovnávačka

FOTO 7 – Frézka

FOTO 8 – Odsávací hubice

Znáte stroj, který si se dřevem rozumí?