U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

PRŮHLEDNÉ LAKY A MOŘIDLA

Kategorie: Dílna | Autor: Petr Šmíd

Starý nábytek v novém kabátě

NÁŠ SERIÁL 3. část

Pokud renovujeme nábytek z kvalitního masivního dřeva, byla by škoda kresbu jeho “let” schovat pod neprůhledný nátěr. Ovšem dřevo bez povrchové úpravy se používat nedá – snadno se ohmatá a ušpiní, vsakuje různé tekutiny, chutná i hmyzu. Proto dřevo napouštíme ochrannými prostředky a povrch opatřujeme vhodnými “kabátky”, například laky.

Pravděpodobně již v pravěku si předkové povšimli, že dřevo, které bylo napuštěno přírodními oleji, je trvanlivější (nepřijímá vodu) a vyhlíží jinak – kresba let se zvýrazní. Oleje a vosky byly k těmto účelům používány po tisíce let, další materiály v průběhu staletí objevili středověcí malíři (lak kopálový, damarový i jiné), uměle vyrobené napouštěcí prostředky a laky se objevily až mezi I. a II. světovou válkou. Protože samotné laky kresbu let nezdůrazňují, je vhodné nejprve opatřit dřevo nátěrem vhodného mořidla, teprve pak nanést lak.

Co jsou mořidla

Mořidla jsou transparentní barevné pigmenty, které jsou rozpuštěny v lihu nebo ve vodě. Vodou ředitelná mořidla se dodávají v podobě prášku, který se rozpouští ve vařící se vodě. Tu mícháme, dokud se prášek dokonale nerozpustí. Roztok necháme vychladnout na 20 až 30 °C. Dřevo před mořením musí být očištěné, přebroušené a suché. Případný penetrační nátěr se provede až po namoření. Lihová mořidla se dodávají již namíchaná. Nejvíce se používají rychleschnoucí mořidla lihová (výrobce např. Chempro-Peterka s.r.o.), výhodné je také disperzní akrylátové mořidlo Diamo (Barvy Tebas) vyráběné v 10 barevných odstínech, nebo např. Aidol(r) dur ve 29 barvách dřeva. Firma Johnstones’ vyrábí vodou ředitelné ekologické mořidlo se speciálními pigmenty vytvářejícími UV filtr, dodávané pod názvem Timber Defence, firma Aqua Clou nabízí Mořidlo na dřevo B 11 určené k moření měkkých i tvrdých dřev v interiéru. Na předměty ze dřeva se mořidla nanášejí štětcem, houbou nebo hadříkem ve směru vlákna. Nevsáknutý přebytek mořidla po nějaké době setřeme. Po vyschnutí namořené plochy je vhodné dřevo po letech okartáčovat. Při opakovaném nanesení se docílí tmavšího odstínu. Mořidla stejného výrobce lze vzájemně mísit a docílit tak dalších barevných odstínů. Experimentálně můžeme použít také barvy na textil, např. Iberia: roztok o teplotě kolem 40 °C, připravený podle návodu na sáčku, nanášíme štětcem na dřevěný předmět a necháme asi 20 minut působit. Před konečnou úpravou krycím lakem je nutno nechat dřevo dokonale proschnout.

Starší druhy laků

Dříve se pro napouštění dřeva používaly různé rostlinné oleje, z nichž nejpoužívanější byl olej lněný, fermež. Ten je nutno před nátěrem předehřát (ve vodní lázni a za dozoru – je to hořlavina!) a na plochy opakovaně nanášet za teplého počasí. Přebytek fermeže, který se ani po zhruba půlhodině do dřeva nevsákne, je nutno setřít suchým hadříkem. Pro transparentní nátěry nábytku, bytových doplňků a jiných dřevěných předmětů se zejména koncem 19. století používaly laky na bázi šelaku, rozpuštěného v lihu. Šelak je látka vyráběná z přečištěných výpotků samiček červců (Coccoidea), žijících na některých stromech. Prodává se v podobě lesklých šupinek, ale dnes jej používají prakticky jen restaurátoři a houslaři. Šelakové nátěry lze vyleštit do zrcadlového lesku. Jsou ovšem i přes svou vyšší cenu poměrně choulostivé, takže nábytek opatřený šelakovým nátěrem je nutné chránit před některými tekutinami (např. lihovinami) a nelze jej mýt například agresivními saponáty. Namísto šelaku je možno použít obdobně vyhlížející, ale neleštitelný lak lihový – Licol L 1010, který vyrábí Colorlak. Protože napouštěcí fermež má velmi dlouhou dobu vytvrzování, vytlačily ji většinou rychleji se vytvrzující laky syntetické. Podobně dlouho se vytvrzují olejové laky, které (stejně jako fermež) způsobují částečné ztmavnutí dřeva. Přesto, že se dosud vyrábí několik druhů bezbarvých olejových laků (např. O 1105 – lak olejový nábytkářský), zájem uživatelů se přesunul k nitrolakům, lakům syntetickým, vodou ředitelným a dvousložkovým.

Laky syntetické

Po 2. světové válce začaly být olejové laky vytlačovány výhodnějšími laky syntetickými. Jejich vlastnosti jsou podobné, doba zasychání se však výrazně zkrátila. Syntetické materiály jsou mechanicky velmi pevné, takže se hodí zejména pro vrchní nátěry. Vyrábí se jako lesklé (např. lak lodní S 1119, Tixolak S 1091, Syntecol S 1002, Sylabal S 1002, z dovážených Boots-Klarlack LL, Yacht Varnish, Sadolin Yacht) i matné (S 1033, Pragomat S 1038, S 2075 Matol, Unilak S 1037). Syntetické nátěrové materiály nejsou nijak agresivní, takže je lze bez obav nanášet na povrchy opatřené základním nátěrem barvou ředitelnou vodou, aplikovat se dají i na jiné základy (např. na lazurovací nátěry). Na dřevo natřené nitrolakem však vhodné nejsou. Pro ředění a mytí štětců slouží syntetické ředidlo S 6006 (pro stříkání S 6001). Pro první nátěr můžeme použít některý ze speciálních základních laků, nebo zředěný lak krycí.

Laky na bázi nitroředidel

Již po 1. světové válce se objevily laky na bázi roztoků nitrocelulózy nebo acetylcelulózy v acetonu, o mnoho let později začaly být používány směsi organických rozpustidel. Nitrolaky jsou transparentní a rychle prosychají, ale nejsou příliš mechanicky odolné. Nyní se používají pro povrchovou úpravu strunných hudebních nástrojů, některých částí nábytku a drobnějších předmětů, protože je lze pomocí politur velmi efektně vyleštit; dnes ustupují zejména nátěrům ředitelným vodou. Nitrolaky mají pro domácí práci i své nevýhody: jednak při nanášení a schnutí intenzivně páchnou a příliš rychle zasychají, ale také proto, že jde o hořlavinu I. třídy zápalnosti. U nás lze zakoupit z lesklých nitrolaků např. C 1008, C 1016, C 1037, C 1197, C 1206, z matných C 1027, C 1038, C 1213 a polomatný C 1028, které vyrábí Colorlak, C 1037 Pragolesk a C 1038 Pragomat (Barvy a laky Praha).

Nátěrové materiály dvousložkové

Objevily se u nás během 70. let. Pro nátěry nábytku a parket se tehdy jediný vyráběný přípravek příliš neujal, protože způsoboval výrazné tmavnutí dřeva a vyžadoval odlišnou techniku nanášení. Časem se začaly vyrábět dvousložkové laky nejen epoxidové, ale i polyesterové; přesto, že se dodávají i ve spotřebitelském balení 0,7 nebo 1 kg, nejsou příliš rozšířeny. Na rozdíl od předcházejících nátěrových hmot jsou dvousložkové laky velmi odolné. Skládají se ze dvou složek, které vyžadují velmi přesné dávkování – nedodržíme-li ho, může se stát, že se hmota vůbec nevytvrdí a my budeme muset rosolovitou látku pracně odstraňovat. Nátěry se nanášejí v silnější vrstvě (látky polymerují i bez přístupu vzduchu) a roztírají se např. po parketách stěrkou. Jestliže podklad není dostatečně rovný, chovají se jako samonivelační hmoty, takže síla nánosu může být značně nestejná, což například na křivých podlahách působí značně rušivě. Epoxidové nátěry jsou kromě toho při nanášení výrazně cítit (uvolňuje se mj. styren). U nás je nejrozšířenější Epolex S 1300 s tužidlem S 6300 (Barvy a laky Praha), prodává se též Aquacol V 1301 (Colorlak), Epoxi-Bodenbeschichtung (Feidal), Epax V 1301 s tužidlem V 7002; mezi dvousložkové laky patří také polyuretanové, např. U 1000 s tužidlem U 7111, U 1004 s tužidlem U 7001, U 1006 s tužidlem U 7001, U 1008 s tužidlem U 7001 (Colorlak).

Laky ředitelné vodou

Zatímco vodou ředitelné barvy se u nás objevily již v 60. letech (latex), bezbarvé laky se prodávají teprve asi 10 let a přes všechny své klady se dosud dostatečně nerozšířily. Oproti ostatním druhům laků velmi rychle prosychají, při nanášení nepáchnou, ze štětců a rukou se odstraňují vodou a s ostatními nátěrovými materiály se bez problémů snášejí (lze je nanést jak na libovolný lak, tak naopak překrýt lakem jiným). Laky tohoto typu žloutnou podstatně méně než rozpouštědlové typy a i jejich cena je příznivá. Hygienická nezávadnost některých z nich je deklarována osvědčením státní zkušebny, takže mohou být používány i pro povrchovou úpravu dětských hraček. Laky jsou nehořlavé a rychle zasychají – na dotyk za hodinu, broušení či další nátěry lze provést za 2-4 hodiny. Chalupář, který zakoupí některý z vodou ředitelných laků, se může divit, že v plechovce je hustá tekutina bílé barvy, která se při nanesení na dřevo změní na světlemodrou. Lak se přesto stane po několika vteřinách dokonale průhledným. Při nanášení na dosud nenatřené dřevo bychom měli první nátěr víc zředit; ještě vhodnější je jako podklad použít vodou ředitelnou bezbarvou lazuru. Laky ředitelné vodou se rozdělují na akrylátové a odolnější polyuretanové, určené zejména pro nátěry podlah. Mezi akrylátové laky patří například Sportakryl (matný i lesklý) firmy Barvy Tebas či V 1409 Ekohost (Barvy a laky Praha), Purlet V 1301 a Hobby Purlet V 1302 (Teluria), Rhenocryl Aquaseal 4200 (Rhenocoll), Aidol Parkettlack (Remmers), mezi polyuretanové Polyurex (matný i lesklý) firmy Barvy Tebas či Aidol Holz-Hartlack (Remmers). Vodou ředitelné laky se na očištěný povrch dřeva nanášejí obvykle ve 3-4 vrstvách, z toho první (penetrační) nátěr by se měl přiředit asi 5 % vody. Rozsah teplot, kdy můžeme laky aplikovat, je +5 až +25 °C, doba zasychání je podle druhu laku od 4 do 24 hodin. Laky ředitelné vodou ale nedokážou vytvořit takový lesk jako laky dvousložkové, syntetické nebo nitrolaky.

Technologie nanášení laků

Zásadou je nanášení nátěrového materiálu na dřevo tak, aby nátěr dostatečně vnikl do jeho pórů; nátěr tedy nesmí být příliš hustý, podklad musí být mechanicky očištěný a nesmí být vlhký. Dřevo natíráme zásadně “po létech”, přičemž štětec musí mít přiměřenou velikost. Protože na bezbarvém laku jsou nerovnosti i vypadlé žíně velmi dobře vidět, dáváme si při nátěrech záležet. Štětec předem promneme, abychom vytáhli uvolněné štětiny, při práci bychom měli mít po ruce špičatou pinzetu. Dřevo musí být čisté, neohmatané a obroušené do hladka – již proto, že nezačištěné řezné plochy vsakují lak víc. Nanášení laků na dřevěné předměty, ať již jde o nátěry nebo nastříkané vrstvy, by měly být nejméně tři, přičemž doba schnutí mezi nimi bývá zpravidla uvedena na plechovce s lakem; větší prodleva není samozřejmě na závadu. Mezi jednotlivými nátěry je nutno povrch lehce přebrousit jemnějším skelným papírem (zrnění 150-180 pro větší předměty, asi 200 pro malé). První nátěr se doporučuje víc naředit, aby se lépe do dřeva vsákl. Nátěry syntetické, nitro a dvousložkové je nutno z bezpečnostních důvodů (přiotrávení, omámení, nebezpečí požáru) provádět venku (v městech aspoň na balkoně).

Příště: lazurovací laky

Desatero pro lakýrníky

* Při používání nitrolaků a laků syntetických je nutno dbát na požární bezpečnost a dát si pozor na škodlivé výpary (nitrolaky: I. třída nebezpečí požáru, syntetické a olejové: II. třída). Hořlavá jsou organická ředidla i některé odmašťovací prostředky!

* Ani nejdražší barva nevytvoří dokonalý povrch, jestliže ji nanášíme na neupravenou plochu.

* Všechny barvy a laky vyžadují očištěný, suchý a případně odmaštěný podklad.

* Laky ředitelné vodou kladou větší nároky na kvalitu podkladu – na sebeméně mastné dřevo nechytnou.

* Žádné laky, ve kterých je ředidlem voda (akrylátové, polyuretanové) nesmějí zmrznout, protože pak by nepojily a nátěr by na podkladu nedržel.

* Žádný lak není natolik univerzální, abychom jej mohli použít na dřevo i kov.

* Některé nátěrové materiály nelze vzájemně kombinovat (zejména vodou ředitelné nátěry nanášet na olejový základ, syntetické na nitrolaky).

* Ředidlo používáme jen takové, jaké je pro nátěr předepsáno (musí být uvedeno na obalu).

* Před nákupem se poraďme s lakýrníkem, poučenějším kutilem nebo aspoň prodavačem, zda materiál se pro daný účel hodí.

* Veškeré instrukce na plechovce s barvou či lakem si přečtěme a dodržujme je.

Seznam firem vyrábějících laky:

Tebas, Praha 9, Poděbradská 7, tel. 02/663 11 678, fax 02/82 44 27

Barvy a laky Praha, Praha 10, Štěrboholská 571, tel. 02/707 4111, 02/706 006

Colorlak, a.s., 686 02 Staré Město, Tovární 1076, tel. 0632/527 111, Praha 9 Vinoř, Mladoboleslavská 157, tel. 02/850 1149, servisní středisko: Praha 7, Osadní 26, tel. 02/800 179

Balak, a.s., Kralupy nad Vltavou, Minická 635, tel. 0205/511 254, fax 0205/216 74

Chemolak, a.s., 919 04 Smolenice, tel. 00421/33/560 111, 560 555, 560 647, fax 00421/33/560 636

Commenda ČR, s.r.o., 146 00 Praha 4, Matěchova 3, tel. 02/61 21 30 02, fax 02/42 78 87

PRŮHLEDNÉ LAKY A MOŘIDLA