Toalety

Málokterá součást zařízení interiéru musí najednou splňovat tolik požadavků na funkčnost, odolnost, praktičnost a vzhled. Přitom podstatné rozdíly tkví často v drobných konstrukčních detailech.

závěsná toaleta

Výšku zavěšení klozetu lze přizpůsobit podle potřeby (Foto: Ravak)

kombi wc

Kombi WC lze bez problému osadit i na odpad vyvedený z podlahy (Foto: Cersanit)

Toalety podle způsobu montáže můžeme rozdělit na samostatně stojící a závěsné. Závěsné toalety jsou pro svůj moderní vzhled a snadnou údržbu v současnosti oblíbenější. Závěsný modul včetně splachovací nádržky je zabudován ve zdi, stejně jako odpadní trubka. Díky tomu nikde nic nepřekáží a úklid kolem toalety je otázkou pár vteřin.

Druhou možností je samostatně stojící WC s viditelnou splachovací nádržkou, takzvaná kombi toaleta. U tohoto typu WC může být odpad vyveden jak z podlahy, tak ze zdi. Mezi jejich nevýhody patří o něco komplikovanější úklid členitého prostoru kolem mísy. U kapotovaných klozetů, které zakrývají celé odpadní potrubí až ke zdi, však rozdíl nemusí být zase tak velký.

Snadná údržba

Hladký glazovaný povrch sanitární keramiky umožňující vysoký hygienický standard při údržbě už dnes patří ke standardu. Nároky na úklid však můžeme ovlivnit také výběrem konstrukce splachování.

Mísy bez oplachového kruhu brání usazování bakterií i vodního kamene (Foto: Ravak)

U obou výše zmíněných typů toalet existují varianty s uzavřeným či otevřeným splachovacím okruhem nebo novější typ s označením rimless. V uzavřeném okruhu voda proudí v tunýlku a ven se dostane pouze několika otvory, což velmi znesnadňuje úklid a odstranění usazenin a vodního kamene činí takřka nemožným. Proud vody u toalet s otevřeným okruhem naopak proudí pod zahnutým lemem, takže toto místo sice zůstává přístupné, ale i tak se zde nečistoty snadno usazují. Toalety typu rimless na okraji mísy tento záhyb nemají a tím pádem se i minimalizuje prostor, kde by se bakterie a usazeniny mohly držet. Trysky v zadní části mísy jsou přitom konstruované tak, aby důkladně opláchly celý povrch toalety.

______________________________________________________________________

Další články Speciálu Toalety:

Jak na výměnu toalety

Kompostovací a venkovní záchody

Opravy vody, odpadu, WC svépomocí

Bidet ke koupelnovému vybavení patří

________________________________________________________________________

Úspory s každým spláchnutím

U všech novějších toalet je dělené splachovací tlačítko samozřejmostí. Mají jej všechny závěsné toalety a umožňují spláchnutí buď třemi, nebo šesti litry vody. Úspornější toalety pak spotřebují při větším spláchnutí pouze 4,5 litru, což v ročním součtu může činit poměrně slušný rozdíl.

závěsné wc

Předností závěsného WC je mimo jiné snadný úklid (Foto: Ravak)

Designová záležitost

WC už dávno není jen užitkovou součástí domácnosti, takže i v této oblasti je stále větší důraz kladen na design. Aby toaleta dokonale splynula se stylem koupelny, potažmo celého interiéru, nabízí se celá škála tvarů, oblých i méně tradičních hranatých. Poněkud extravagantní jsou pak toalety s tmavou glazurou, které vychází vstříc trendu černých koupelnových doplňků, a tmavší barevné škály určené pro relaxační prostory. U těchto exkluzivních kusů však rozhodně stojí za zvážení, zda dokonalý design převáží nutnost neustálého pečlivého úklidu, neboť na tmavém povrchu je vidět skvrna od vodního kamene po každé kapce.

Pohodlné sedátko

Sedátko obvykle není součástí toalety a kupuje se zvlášť. Ideální je vybrat z originálního příslušenství, abychom měli záruku, že ke tvaru mísy dokonale padne. Optimálním materiálem je odolný duroplast. Vybíráme-li sedátko od jiného výrobce, pak nezbývá než pečlivě přeměřit rozteč šroubů a délku mísy.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Archiv firem

Toalety