Knihovny do tašky

Věřte nebo ne, ale dárkem v podobě počítačové techniky potěšíte i chalupáře. Například elektronické čtečky knih ušetří místo v autě či batohu při cestě na chalupu.

Čtečka elektronických knih

Čtečka elektronických knih je zařízení, umožňující číst knižní texty v elektronické podobě na displeji. Pro ty, kteří se s podobným přístrojem ještě nesetkali, lze čtečku nejlépe popsat právě přirovnáním ke klasické knize. Představte si tedy, že držíte v rukou knihu, na jejímž přebalu není název ani ilustrace, ale obrazovka o velikosti knižní stránky. Na ní můžete číst stránku psaného textu a další strany obracíte pouhým kliknutím na tlačítko.

Únava očí, kterou mnozí lidé pociťují při delším sledování počítačového monitoru, však v případě čtečky nehrozí. Čtečky totiž obvykle využívají technologii elektronického inkoustu, která se zásadně liší od jiných typů zobrazovacích zařízení tím, že pracuje na bázi pasivního obrazu bez záření, typického pro počítačové či televizní obrazovky.

Populární a cenově dostupné jsou například čtečky Amazon Kindle. Čtvrtou generaci tohoto přístroje uvedl výrobce před několika týdny na trh s řadou vylepšených vlastností, mezi nimiž lze zmínit například možnost čtení na přímém slunci, hmotnost pouhých 170 gramů, výdrž baterie až jeden měsíc a schopnost pojmout až 1400 knih či dokumentů. Do krabičky o velikosti průměrné knihy se tak vejde celá obsáhlá knihovna. Dokumenty pak můžete stahovat rovnou do čtečky prostřednictvím wi-fi vstupu.

Čtečky Amazon Kindle jsou populární a cenově dostupné

Amazon Kindle 4. generace umožňuje nastavení osmi velikostí písma ve třech typech a má ve výbavě ještě celou řadu dalších funkcí, které ocení lidé, pracující s elektronickými texty ve formátu pdf, a také například integrovaný slovník.
Prodává se za cenu kolem tří tisíc korun. Ovšem pozor. Technologie Kindle je vyvinuta především s ohledem na možnost kupovat knihy na největším světovém internetovém knihkupectví Amazon. Nepodporuje proto některé formáty e-knih, prodávaných v Česku, jejichž obsah vydavatelé chrání proti nelegálnímu kopírování. Samozřejmě je možné stahovat stovky titulů zcela zdarma, ovšem zpravidla na pirátských serverech.
V každém případě existuje v současné době na trhu i rozsáhlá nabídka elektronických čteček jiných značek, jejichž ceny začínají zhruba na dvou tisících korun. Některé z nich kromě čtení knih umožňují i prohlížení fotografií, přehrávání filmů či stahování elektronické podoby časopisů, které takovou možnost na svých webech nabízejí.

Zázrak od Apple

iPad je vybaven mnoha funkcemi

Přístroj, který se elektronické čtečce knih do jisté míry podobá, ale nabízí mnohem širší možnosti využití, je takzvaný tablet. V kategorii tabletů pak patří k nejpopulárnějším značkám Apple iPad. Jde o zařízení, které je kombinací notebooku, tabletu a elektronické čtečky. Umožňuje surfování na internetu, prohlížení fotografií, přehrávání hudby i filmů a čtení textů v elektronické podobě. Je vybaven dotykovým ovládáním na displeji a existuje řada aplikací, kterými je možné postupně rozšiřovat jeho možnosti. V jedné krabičce o velikosti knihy tak můžete mít neustále k dispozici rozsáhlou knihovnu, filmotéku, alba s rodinnými fotografiemi, oblíbenou hudbu a třeba i účetnictví či stavební dokumentaci.
Ceny Apple iPad 2 začínají na deseti tisících korun. Na výběr jsou však i levnější tablety jiných značek. Nejjednodušší, přesto však řadou možností vybavené přístroje se dají pořídit za ceny kolem dvou tisíc korun.

www.alza.cz

TEXT: RICHARD GURYČA
FOTO: ARCHIV FIREM

Knihovny do tašky