Střepy nevyhazujte!

Rubrika: Inspirace

Kromě malých plochých střípků na klasickou mozaiku můžeme využít i větší nepravidelné střepy z talířů, konviček a hrnečků i s oušky. Vznikne tak nevšední plastická dekorace.

Na rozměrnou dekoraci na zahradní zdi uplatnila autorka kromě střepů i celé nádobí a další předměty (výtvarnice Iva Drašarová)

Z velkých střepů i celého porcelánového nádobí lze vyskládat dekorativní panel v obrazovém rámu, u něhož poslouží vystupující části šálků pro ukládání bižuterie nebo jiných drobností. Podobným způsobem vytvoříme originální rám zrcadla. Zvolit můžeme porcelán či keramiku jedné barvy či podobného dekoru, nebo barevnost a vzory míchat. Pestrá směs se uplatní také na větší plastické zahradní mozaice.

Rozbitý hrneček a talíře najdou uplatnění na neobvyklém obrazu (výtvarnice Iva Drašarová)

Počítejme ovšem s tím, že na takové dílo je potřeba střepů větší hromádka, takže si je budeme muset střádat delší dobu, případně nakoupit za pár korun partiové zboží nebo nádobí z bazaru a střepy z něj teprve udělat. To se hodí také u dekorací z talířů nebo u některých hrnečků, kde budeme potřebovat velké kusy s rovným zlomem. Porcelán v tom případě nebudeme rozbíjet, ale rozřežeme ho.

Zajímavý rám je sestaven pouze z okrajů talířů (Ateliér Šamamky)

Ale i s pár střepy se dá tvořit. Pokud dojde úhony náš oblíbený hrneček a talířek, můžeme z nich vytvořit obraz. Podle potřeby kompozici doplníme dalšími drobnými předměty.

www.galerieloket.cz, www.samamky.cz

Zrcadlo rámuje pestrá keramika a porcelán, do misek a šálků se dají odkládat různé věci (Ateliér Šamamky)

Střepy z rozbitého nádobí nevyhazujte, dají se ještě použít


Jak na to

Čistý řez porcelánem, keramikou i sklem lze provést ocelovou strunou potaženou vrstvou karbidu wolframu upnutou do rámu pilky na železo. Další možností je elektrická bruska (flexa) se 115mm diamantovým kotoučem nebo kotoučem na keramiku.

Panel z bílo-zlatého porcelánu oživují barevné korálky (Ateliér Šamamky)

 

Připravila: Iva Tvrzová
Foto: Michal Tvrz, autorka a Shutterstock

 

Střepy nevyhazujte!