Vlastní bylinkový sirup


Zdravější alternativou limonád a ochucených sycených nápojů mohou být domácí šťávy. Dají se připravit nejen z ovoce, ale i z bylinek, které si vypěstujete na zahradě nebo natrháte ve volné přírodě. Například z květu bezu černého, z máty, meduňky, zázvoru, levandule či z jitrocele.

 

 

Přípravu domácího sirupu vám usnadní Korunní cukr na přípravu sirupu z bezu černého a bylinek, který kromě kvalitního řepného cukru obsahuje i kyselinu citronovou. Stačí přidat jen vodu a vybrané bylinky, případně na dochucení trochu koření, a máte zdravý lahodný nápoj pro horké dny. Sirup se ředí většinou v poměru 1:6, tj. 1 díl sirupu a 6 dílů vody, může být kohoutková i perlivá. Sirup skladujeme na chladném místě a brzy jej spotřebujeme. Pro delší trvanlivost jej před naplněním 3 minuty povaříme.

Jednokilogramové balení Korunního cukru na přípravu sirupu z bezu černého a bylinek stojí okolo 30 Kč.

 

Sirup z květů bezu černého

15–20 bezových květů

½ l vody

1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek

Bezové květy oklepeme, abychom je zbavili případných nečistot, a odstraníme silné stopky. Cukr rozpustíme v horké vodě. Povaříme, až je roztok čirý, květy jím zalijeme a necháme stát v chladu 48 hodin. Pak sirup přecedíme, nalijeme do sterilních lahví a dobře uzavřeme.

Tip:

Sirup při přípravě zjemníme přidáním bylin nebo koření, např. meduňky či skořice. Smícháním bezového sirupu s minerální vodou získáme osvěžující letní nápoj, se sektem vytvoří šumivý koktejl. Ovocné bowle získají novou příchuť.

 

Sirup z citrusů

7 pomerančů

4 velké grapefruity

2 limetky

1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek

Citrusy nakrájíme a vylisujeme. ¾ litru získané šťávy přecedíme přes jemné sítko a rozpustíme v ní cukr. Sirup přivedeme k varu a 3 minuty vaříme. Horký sirup plníme do sterilizovaných lahví.

Tip:

Sirupem můžeme také polít lívanečky nebo tvarohový dezert.

 

 

 

Mátový sirup

1 velký svazek máty

1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek

¾ l vody

Mátu rozebereme na lístky a zbavíme silných stopek. Cukr rozpustíme v horké vodě. Roztok vaříme, dokud není čirý, a zalijeme jím mátové lístky. Necháme 48 hodin v cukerném roztoku na chladném místě. Potom sirup přecedíme přes jemné sítko, naplníme do sterilizovaných lahví a dobře uzavřeme.

Tip:

Na přípravu koktejlů mojito z mátového sirupu je vhodné použít kubánskou mátu, která je odolná proti mrazu, anebo arabskou mátu s nízkým obsahem mentolu a s intenzivní vůní.

 

 

Cukr na přípravu sirupu

 

 

Bylinkový sirup

1 velký svazek máty

1 velký svazek meduňky lékařské

1 velký svazek verbeny citronové

2 na plátky nakrájené pomeranče

4 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek

3 l vody

Bylinky rozebereme na jednotlivé listy a zbavíme silných stopek. Cukr rozpustíme v horké vodě. Roztok povaříme, dokud není čirý, zalijeme jím bylinkovou směs a proložíme pomeranči. Necháme stát 48 hodin na chladném místě. Sirup přecedíme přes jemné síto, naplníme do sterilizovaných lahví a dobře uzavřeme.

 

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIRMY


Komentáře

Napsat komentář