Víno bez alkoholu


Nejen řidiči, ale i sportovci, těhotné a kojící ženy, lidé s kontraindikací k alkoholu z důvodů zdravotních, anebo prostě všichni ti, kteří vyznávají zdravý životní styl, si již 10 let mohou dopřávat víno bez alkoholu.

 

Před 10 lety byla poprvé představena na českém a slovenském trhu dealkoholizovaná vína. Pro tehdejší české a slovenské spotřebitele se jednalo o zcela novou kategorii vín, sektů a vermutů. Historicky prvním výrobcem dealkoholizovaných vín a zároveň jeho vynálezcem je německé vinařství Carl Jung, jehož produkty si můžete již deset let koupit i u nás. Letošní novinkou v řadě jejich dealkoholizovaných vín je Chardonnay.
Koupit se dají dealkoholizovaná vína bílá i červená v různých odrůdách, dále růžové neboli rosé. V prodeji je i dealkoholizovaný sekt, a v neposlední řadě také vermuty.

 

 

 

Pro koho je dealkoholizované víno?
Odpověď je snadná: především pro ty konzumenty, kteří si chtějí vychutnat požitek ze sklenky vína bez toho, aby museli mít obavy ze společenských a zdravotních následků požívání alkoholu. Dále je to pro řidiče či ty, kdo si hlídají váhu anebo jednoduše vyznávají zdravý životní styl. Jsou prostě elegantní a přitom velmi chutnou alternativou pro všechny, kdo chtějí anebo musejí krátkodobě či dlouhodobě vynechat alkohol. Dalším nepopiratelným kladem je skutečnost, že v porovnání s běžnými víny dealkoholizovaná vína obsahují pouhou 1/3 kalorií, některá dokonce pouze 1/10 kalorií.
Teď před Vánocemi a Silvestrem by to mohl být pro leckoho dobrý tip, zvláště když se tato vína dají objednat i v internetovém obchodě.

 

 

Jak se vyrábí dealkoholizované víno?
Základem dealkoholizovaných vín jsou klasická alkoholická vína či sekty, z nichž je následně ve vakuové komoře odstraněn alkohol. Za nesmírně důležité lze považovat to, že tento proces nemá za následek odstranění klasické chutě vína či sektu. Chuť, aroma i charakter vína jsou během tohoto procesu zachovány.
Spolu s alkoholem jsou z vín odstraněny také 2/3 kalorií, u některých i více, což představuje pro mnohé další dobrou zprávu. Tato vína a sekty jsou tudíž ideálním výrobkem pro ty, kdo chtějí znovu pocítit chuť vína bez negativních následků vlivem alkoholu a kalorií.

 


Zdraví prospěšné

Nezanedbatelným aspektem konzumace dealkoholizovaného vína je i jeho pozitivní dopad na zdraví. Odborníci se shodují v tom, že nejvhodnějším je právě révové víno, které má ochranný vliv na cévní systém, neboť vedle alkoholu obsahuje i fenoly, které působí jako antioxidanty. Ty pomáhají snižovat tvorbu látek, které jsou hlavní příčinou kornatění cév. Vědci se shodují i v tom, že mezi vlivem červeného a bílého vína na lidské zdraví není v podstatě žádný rozdíl.
To potvrzuje i profesor Milan Šamánek z Kardiocentra Fakultní nemocnice v Praze-Motole: „Přiznám se, že rád piji zvláště bílé víno. K červenému vínu mne však lákaly údaje o jeho přednostech v působení proti nejčastější příčině nemocnosti a úmrtnosti u nás, proti infarktu myokardu. Proto jsem začal tuto problematiku studovat a zjistil jsem, že příznivé působení alkoholu na lidský organismus nelze spojovat jen s červeným vínem. Nenašel jsem totiž při pití bílého a červeného vína rozdíl v jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka.“
Daleko důležitější podle profesora Šamánka je, že se malé množství vína má pít pravidelně každý den, k čemuž se ideálně hodí právě dealkoholizované víno, jež si uchovává zdraví prospěšné látky obsažené v klasickém víně.

 

 

Slovo znalce
Například dealkoholizovaný Merlot z produkce vinařství Carl Jung ohodnotil sommelier Ivo Dvořak takto: „Jemně rubínová barva se světlým okrajem a středně intenzivní viskozitou. Vůně je středně intenzivní s nádechem podzimního listí, zralých švestek, moruší a borůvek s jemnými podtóny kaštanového dřeva. Chuť je středně plná s přirozenou svíravostí tříslovin, která může připomínat šípkový čaj, zrnka borůvek a pecek višní. Kratší dochuť. Vhodné snoubení s pokrmy bude v podobě nářezových mís uzenin a sýrů s nakládanou zeleninou.“
Chardonnay: Jemný ovocně-minerální buket se přemění do plné chuti s nádechem zralejších tropických plodů. Nepatrná sladkost a svěží kyselinka na konci s delším závěrem. Doporučujeme k rybě či drůbeži. Má pouze 1/3 kalorií běžných vin.
Rosé Mousseux: Příjemné, osvěžující šumivé víno s krásným ovocným tělem s náznakem třešní. Pro každodenní příležitost – velice univerzální pití, které ocení ti, kdo se – ať  v létě nebo v zimě – rádi chutně osvěží. Jen 1/3 kalorií běžného vína.
TEXT: REDAKCE
FOTO: CARL JUNG

 


Komentáře

Napsat komentář