Ve vůni skořice


Skořice má „skořicovou“ barvu, typickou vůni a charakteristickou jemnou, sladkou a vyváženou chuť, kterou někdo miluje a jiný nesnáší. Využijeme ji nejen v kuchyni, ale i při výrobě dekorací.

Skořice se získává ze stromu skořicovníku, který roste v tropech. Ta nejkvalitnější pochází ze Srí Lanky. Pravá srílanská skořice je světle hnědá, má sametový vzhled, velmi jemnou a sladkou chuť a bohatou vůni s nádechem tropického ovoce. Kdo ji jednou ochutná, už se nechce vracet k běžným, i když levnějším druhům. Přestože je k mání i mletá, tak proutky vcelku – zarolované tenoučké vrstvy, které tvarem připomínají doutník -, jsou na dotyk křehké.

Při přípravě oblíbeného kapučína nesmíme zapomenout na špetku skořice, která patří navrch mléčné pěny

 

V obchodech je většinou k dostání méně kvalitní skořice „cassia“, která je tvrdá, hrubá, poněkud štiplavá, ale i tak příjemná. Oproti cejlonskému koření je dvakrát až třikrát levnější. Pěstuje se v Číně, Thajsku, Vietnamu, Indonésii, Ugandě. Svitky této kůry použijeme na výrobu vánočních svícnů a drahou skořici ze Srí Lanky si necháme do kuchyně.

Hřebíček, badyán, skořice – tyto exotické druhy koření uplatníme zejména při pečení vánočního cukroví

Skořice k dekorování

Není potřeba vymýšlet nic složitého, protože skořice jako vánoční dekorace je nejhezčí v podobě obyčejného svazečku několika kousků kůry převázaného provázkem či stužkou. Položíme ho na misku, kterou postavíme na stůl, do koupelny či jiných prostor, které chceme provonět. A než skořice ztratí všechno svoje aroma, použijeme ji do sklenice svařeného vína.

Svázané „otýpky“ koření také lze přivázat drátkem do adventního věnce, zakomponovat do rostlinného aranžmá na stůl nebo jimi ozdobit vánoční stromeček. Vůně skořice si s vůní jehličnanů dobře rozumí.

Do sklenice svařeného vína patří i kousek skořicové kůry

 

Jednotlivé kousky kůry zas můžeme využít při ozdobě svíček při výrobě svícnů. Jen musíme počítat s tím, že zatímco svíčka bude hořením ubývat, skořicová kůra nalepená po obvodu svíčky zůstane v neměnné velikosti.

Vyrábíme svícen

Připravíme si tlustou svíčku, skořicové proutky, lepicí pistoli a provázek nebo stuhu.

Na každý proutek skořice pistolí naneseme lepidlo. Pak jej přitiskneme ke svíčce.

Proutky skořicové kůry pokryjeme celý obvod svíčky. Lepidlo necháme zaschnout.

Na závěr svíčku dekorativně ovážeme buď provázkem, nebo barevně sladěnou stuhou.

 

 

Jak skořici skladovat

Aromatické skořicové proutky vložte do skleničky a pevně ji uzavřete. Pak ji uchovávejte při pokojové teplotě v temnu, to znamená, že ji stačí umístit do uzavíratelné skříňky v kuchyni. Mletou skořici můžete nechat v sáčku, v němž jste ji koupili, ale dbejte, aby sáček nezůstal otevřený. Uzavřete jej sponou nebo gumičkou.

Text: Martina Lžičařová

Foto: Shutterstock

 


Komentáře

Napsat komentář