Vánoční čas plný chutí a vůní


Bez vánočního cukroví by nebyly ty pravé pohodové svátky. Příjemná vůně z pečení slavnostně provoní celý byt. Mnozí z nás preferují klasiku – perníčky, vanilkové rohlíčky, v některých domácnostech se zase pečou tajné rodinné recepty po babičce. Co ale letos vyzkoušet něco nového –  třeba pistáciové dortíčky nebo kaštanové poleno? Na pečení cukroví použijte kvalitní suroviny, na krémy se dobře hodí rostlinný tuk Hera máslová příchuť – krém z ní připravený má máslové aroma a jednoduše se s ním pracuje. Navíc na sebe dobře váže další dochucující ingredience jako rum nebo vanilku.

 

 

Pistáciové dortíčky

Těsto:

300 g cukru

100 ml vody

150 g bílků

100 g cukru do bílků

250 g na jemno namletých mandlí

zelená potravinářská barva

 

Krém:

1 pistáciový pudink

500 ml mléka

150 g krupicového cukru

250 g tuku Hera máslová příchuť

 

Vodu s cukrem a barvou vaříme 15 minut. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Po uvaření cukrový rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a šleháme, dokud směs opět nezačne houstnout. Nakonec ručně přimícháme mleté mandle a pomocí sáčku stříkáme na plech jednotlivé bochánky, které pečeme na 150 °C asi 20 minut.

Po vychlazení slepujeme krémem: Uvaříme mléko s cukrem, přidáme pudink rozpuštěný v troše studené vody a společně vaříme do zhoustnutí. Necháme dobře vychladit a poté všleháme tuk. Hotovým krémem slepujeme jednotlivé sněhové placičky. Ozdobit je můžeme ještě rozpůlenou mandlí nebo vlašským ořechem.

 

 

Kaštanové poleno

Korpus:

6 vajec

600 g krupicového cukru

500 g hladké mouky

150 g rozpuštěného tuku Hera máslová příchuť

 

Krém:

200 g čokolády

500 ml smetany

150 g kaštanového pyré

100 g tuku Hera máslová příchuť

 

Vejce vyšleháme s cukrem do bílé hladké pěny a ručně vmícháme prosátou mouku. Nakonec opatrně přidáme rozpuštěný tuk a takto vzniklé těsto rozetřeme na plech do stejnoměrného plátu. Pečeme v předem dobře vyhřáté troubě na 200 °C. Po upečení necháme vychladnout a ihned otočíme pečicím papírem navrch, aby korpus neosychal.

Mezitím si připravíme krém. Veškeré suroviny společně rozehřejeme na vodní lázni, dobře spojíme a dáme vychladnout. Vychlazenou směs poté vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Pevně zatočíme a dáme vychladnout. Vzoru dřeva docílíme pomocí fládrovacího válečku, případně jej můžeme vytvořit pomocí zdobicího sáčku a to tak, že nejprve z tmavé čokolády utvoříme vzor dřeva na pečicí papír a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, poté přetřeme bílou čokoládou a takto vzniklým čokoládovým plátem obalíme zatuhlou roládu.

 

Tip Josefa Vícha: Kaštanové pyré si můžete buď koupit již hotové, nebo si jej můžete připravit i doma. Postup je velmi jednoduchý: cca 1 kg jedlých kaštanů lehce naříznutých povařte cca 10 minut v horké vodě, poté je nechte zchladnout a vyloupejte je. Případně je můžete i upéct, je však nutné je naříznout a lehce podlít. Vyloupané kaštany lehce doslaďte, polijte vodou, můžete přidat i vanilku, a rozmixujte do hladka.

 

 

 

 

Čokoládové lanýže

200 g smetany na šlehání

500 g čokolády

100 g tuku Hera máslová příchuť

200 g kakaa

 

Smetanu s kakaem přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu provařit. Poté sundáme z ohně a po zchladnutí přidáme do ještě teplé směsi nadrcenou čokoládu a tuk.  Dobře spojíme a dáme chladnout do druhého dne. Rostlinný tuk Hera máslová příchuť má tu přednost, že krém z ní připravený má máslové aroma a jednoduše se s ním pracuje. Navíc na sebe dobře váže další dochucující ingredience jako rum nebo vanilku.

Z vychlazené směsi poté tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau. Na jednotlivé kuličky můžeme vidličkou utvořit lehký vzor.

 

 

 

 

Kokosové kuličky

400 g strouhaného kokosu

300 g cukru

100 ml vody

200 g tuku Hera máslová příchuť

špetka skořice

300 g bílé čokolády

 

Vodu s cukrem a skořicí přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Cukrovým rozvarem poté přelijeme kokos a za občasného promíchání necháme mírně vychladnout. Ještě do teplé směsi přidáme čokoládu a rostlinný tuk Hera máslová příchuť a dobře spojíme. Směs necháme vychladit do druhého dne a poté tvarujeme jednotlivé kuličky, které obalujeme v kokosu.

 

 

 

 

Krémové květy

Těsto:

250 g tuku Hera máslová příchuť

400 g hladké mouky

125 g moučkového cukru

1 žloutek

 

Krém:

300 ml mléka

60 g vanilkového pudinku

100 g krupicového cukru

250 g Hera máslová příchuť

50 ml rumu

 

Veškeré suroviny ve větší míse spojíme a vypracuje do hladkého těsta, které necháme v lednici odpočnout minimálně 2 hodiny. Z připraveného těsta vyválíme cca 0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část takto vykrájených tvarů upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem a část v tvořítkách na košíčky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170 °C. Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme zavařeninou a ozdobíme krémem: Mléko společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme pudink. Důkladně provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Poté přidáme tuk, rum a dobře vyšleháme. Rostlinný tuk Hera máslová příchuť má tu přednost, že krém z ní připravený má máslové aroma a jednoduše se s ním pracuje. Navíc na sebe dobře váže další dochucující ingredience jako rum nebo vanilku.

 

 

 

 

Nugátové kostky

Těsto:

750 g hladké mouky

250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

150 g cukru

2 žloutky

 

Vypracujeme těsto a polovinu obarvíme kakaem a dáme odležet do lednice na 2 hodiny. Po odležení vyválíme jeden světlý a jeden tmavý plát na celou plochu plechu a pečeme na 190 °C asi 10 minut.

 

Čokoládový krém:

200 g Hera máslová příchuť

200 g čokolády

50 ml rumu

100 g moučkového cukru

2 žloutky

 

Rostlinný tuk utřeme společně s rumem, žloutky a moučkovým cukrem. Poté všleháme rozpuštěnou čokoládu.

 

Nugátový krém:

200 g pravého nugátu nebo arašídové pomazánky

250 g Hera máslová příchuť

50 g medu

 

Nugát společně s tukem a medem vyšleháme do hladkého krému. Na tmavé těsto rozetřeme tmavý krém a přiklopíme světlým plátem těsta, na který rozetřeme světlý krém z nugátu a dáme vychladit. Po dobrém vychlazení a odležení polijeme čokoládou a nakrájíme na jednotlivé kostičky.

 

 

Muffinky z INKY

200 g hladké mouky

200 g moučkového cukru

4 vejce

1 dcl oleje

1 dcl vody

1 kypřicí prášek

1 vanilkový cukr

2 polévkové lžíce kakaa

1 polévkovou lžíci kávoviny INKA

čokoláda na vaření

rozinky nebo kompotované třešně, jahody

košíčky na muffiny

 

Žloutky s moučkovým cukrem utřeme a postupně přidáváme další ingredience: hladkou mouku, olej, vodu, kypřicí prášek, vanilkový cukr, kakao a kávovinu INKA. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, který jemně vmícháme do směsi. Do plechu na muffiny vložíme košíčky. Naplníme je do čtvrtiny těstem, přidáme čokoládu a ovoce a zalijeme zbylým těstem. Těsto naplníme jen do výšky tří čtvrtin košíčků. Rozehřejeme troubu na 200 ˚C a pečeme 20–25 minut.

 

Dobrou chuť!

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM

 


Komentáře

Napsat komentář