Vánoční bramborové saláty


Jednou z největších vánočních tradic u nás je bezpochyby bramborový salát. Kde vůbec tato pochoutka vznikla?

 

Tradiční bramborový salát

Příběh vánočního salátu
Vznik bramborového salátu sahá pravděpodobně do carského Ruska v polovině 19. století. Právě zde sídlila luxusní moskevská restaurace Hermitage pod vedením belgického šéfkuchaře, která pro své zámožné klienty připravovala speciální pokrm z vařených brambor, vajec, majonézy, kyselých okurek, mrkve a dalších tajných  ingrediencí. Na tu dobu to byly vzácné a drahé suroviny, a tak si lahodný salát mohli vychutnat jen ti nejbohatší. I když o recept a tajemství jeho přípravy projevilo zájem několik dalších kuchařů, šéfkuchař Olivier ho nikdy nikomu neprozradil. Až začátkem 20. století se salát pod názvem „ruský“ dostal do španělské, francouzské a rovněž italské kuchyně.

 

Bramborový salát u nás
A kdy se bramborový salát objevil u nás? Historické prameny se značně liší. Někteří tvrdí, že se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné zdroje však uvádějí, že k nám přišel až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Přesné období se tak asi nikdy nedozvíme.
Tradice vánočních salátu je u nás každopádně silná a řada rodin si dnes dělá ten svůj, originální bramborový salát. Pokud ale toužíte po změně, přinášíme vám zajímavou inspiraci ve čtyřech „delikátních“ receptech.
Salátu se většinou připravuje víc než jen ke štědrovečerní večeři. Chutná totiž nejen se řízkem, ale další dny třeba na chlebíčkové vece. Kdo má ovšem raději tmavé pečivo nebo pečivo obohacené různými semínky a oříšky, může k salátu vyzkoušet například novinku – chléb Alpský, Himalájský, Trojský nebo Darken z Penamu.

 

Tradiční bramborový salát

Tradiční bramborový salát

4 porce

 

600 g uvařených salátových brambor

1 uvařená mrkev

1 velké červené jablko i se slupkou

4 nakládané okurky

4 lžíce zeleného hrášku

1 malá cibulka

sůl

čerstvě drcený pepř

4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní

1 lžíce hořčice

1 lžička cukru

1 lžíce octa

sekaná pažitka

 

Uvařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli na jemno. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme. Z majonézy Hellmann’s Delikátní, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou. Případně dochutíme solí, octem, cukrem. Necháme odležet a před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

 

Salát se svěžími fazolkami

Bramborový salát se svěžími fazolkami (teplý)

4 porce

 

500 g uvařených salátových brambor

200 g zelených fazolových lusků (mohou být mražené)

4 šalotky

1 lžíce oleje

hrst sekané pažitky

růžový pepř na ozdobu

 

Dresink:

4 lžíce majonézy Hellmann´s Originál

šťáva z jednoho citronu

1 stroužek česneku

1 lžíce strouhaného parmazánu

1 lžíce dijonské hořčice

2 ančovičky

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.

Fazolky vložíme do vařící se vody a asi 2 minuty povaříme. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme oloupané brambory nakrájené na měsíčky a prohřejeme. Scedíme fazolky, necháme krátce okapat a smícháme na pánvi s brambory. Promícháme s dresinkem a případně dochutíme solí. Na talíři posypeme sekanou pažitkou a růžovým pepřem.

 

 

Pikantní salát z Thajska

 

 

Pikantní bramborový salát z Thajska

4 porce

 

400 g uvařených salátových brambor

1 menší salátová okurka

1 malá mrkev

2 rajčata

1 červená cibule

100 g čerstvého ananasu

1 jarní cibulka (nať)

koriandr

drcené arašídy

 

Dresink:

4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní

1 polévková lžíce cukru krupice

šťáva ze dvou limetek

1 čerstvá čili paprička

2 stroužky česneku

2 lžíce rybí omáčky

sůl dle chuti

 

Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.

Brambory i ananas nakrájíme na plátky, okurku, mrkev a červenou cibuli na tenké dlouhé nudličky, rajčata na osminky, jarní cibulku i koriandr nasekáme na jemno.

Vše smícháme s dresinkem a posypeme drcenými arašídy. Podáváme s grilovanými krevetkami.

 

 

Bramborový salát s křenem

Bramborový salát s křenem

4 porce

 

500 g uvařených salátových brambor

2 menší uvařené červené řepy

200 g rukoly

2 svazky ředkviček

hrst sekané pažitky

8 křepelčích vajíček

1 lžíce strouhaného křenu

kůra z jednoho citronu

čerstvě mletý pepř

 

Dresink:

4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní

1 polévková lžíce cukru krupice

šťáva z jednoho velkého citronu

sůl dle chuti

1 lžíce hrubozrnné hořčice

2 lžíce strouhaného křenu

 

Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.

Křepelčí vajíčka vložíme do studené vody a vaříme 4 minuty. Po uvaření ihned zchladíme studenou vodou. Poté oloupeme a rozdělíme na půlky. Ředkvičku nakrájíme na tenoučké plátky, vložíme do ledové vody a necháme nabobtnat. Oloupané, studené brambory, oloupanou řepu nakrájíme na malé měsíčky.  Na talíř naaranžujeme rukolu, na ni brambory, řepu, půlky vajíček, ředkvičku. Posypeme strouhanou citronovou kůrou, strouhaným křenem. Zastříkneme dresinkem a ozdobíme na hrubo mletým pepřem.

 

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER, PENAM


Komentáře

Napsat komentář