Tvarohové dobroty


TVAROH JE VÝBORNÝ NA PŘÍPRAVU POMAZÁNEK, SLADKÝCH DEZERTŮ A NÁPLNÍ DO MOUČNÍKŮ, ALE I JAKO SOUČÁST RŮZNÝCH TĚST.

Tvaroh patří do skupiny čerstvých sýrů. Vyrábí se z odstředěného mléka, při průmyslové výrobě se zahušťuje pomocí bakterií kyseliny mléčné a syřidla. Koupit si můžeme tvaroh různé tučnosti, konzistence a tvrdosti. V kuchyni se nejčastěji používá tvaroh měkký. Vyrábí se netučný, polotučný a tučný. Hodí se na přípravu slaných pomazánek, sladkých krémů, náplní do buchet a koláčů. Ale je i základem nejrůznějších těst na moučníky, knedlíky, omelety, šišky, noky a podobně. Tvarohová těsta jsou vláčná, nadýchaná i dietnější. Na pečení a do těst je vhodnější hutnější tvaroh, balený „ve stříbře“, na pomazánky zas krémovitější, plněný do vaniček. Prodává se i tvaroh zjemněný přidáním smetany, který je chutný pro přímou konzumaci.

Tvrdý tvaroh nejčastěji strouháme a sypeme jím ovocné knedlíky. V poslední době se v obchodech objevil i polotvrdý tvaroh (Olešnický, ve tvaru trojúhelníku). Dá se krájet na kostičky a přidávat například do zeleninových salátů. * Olomoucká pomazánka

250 g tvarohu, 1 balíček olomouckých tvarůžků, několik lžic kysané smetany nebo bílého jogurtu, 1 cibule, drcený kmín, mletý pepř, sůl, 4 lžíce másla, 8 krajíčků chleba, 2 lžíce nakrájené petrželky

Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, smetanou či jogurtem, s drobně nakrájenou cibulí, kmínem, pepřem a solí. Krajíčky chleba namažeme máslem, pomazánkou a posypeme petrželkou.

Fazolkový koláč

těsto: 250 g měkkého tvarohu, 400 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 4 lžíce oleje, špetka soli, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
náplň: kečup, sýr plátkový i strouhaný, anglická slanina, rajčata, plechovka sterilovaných zelených fazolek, oregano, kari

V míse zpracujeme rukama suroviny na těsto. Prsty potřenými olejem těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech. Potřeme kečupem, poklademe plátky sýra, anglické slaniny, na kolečka nakrájenými rajčaty, sterilovanými fazolkami. Posypeme strouhaným sýrem, kari a oreganem. Pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Podobně jako u pizzy se dají vrchní suroviny podle chuti obměňovat. Použít můžeme šunku, nakládané houby, papriku, různé druhy sýra, syrová i vařená vejce, konzervovaného tuňáka nebo rybičky.

Vaječný strakáč

500 g polohrubé mouky, kostka kvasnic, 100 g cukru, necelý čtvrtlitr mléka, 100 g másla, špetka soli nádivka: 7 vajec, 125 g másla, 100 g cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 300 g smetanového tvarohu, 50 g škrobové moučky, 150 g rozinek, 100 g mandlových lupínků, strouhaná kůra z půlky citronu

Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice a smícháme je s trochou vlažného mléka, mouky a lžičkou cukru. Kvásek necháme 15 minut přikrytý kynout. Změklé máslo, sůl, zbylý cukr, zbylé mléko a mouku zpracujeme s kváskem na těsto. Přikryjeme ho a necháme kynout 30 minut. Pak těsto rozválíme a přendáme na máslem vymazaný plech. Na nádivku utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, postupně přidáváme žloutky, tvaroh a škrobovou moučku. Vmícháme polovinu mandlových lupínků, omyté a osušené rozinky, citronovou kůru a pak přidáme pevný sníh, ušlehaný z bílků. Hmotu navršíme na těsto, uhladíme, posypeme zbylými mandlovými lupínky. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C na spodní příčce asi 45 minut do zlatohněda.

Tvarohové smaženky

250 g tvarohu, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce, 50 g cukru, 50 g rozinek, olej na smažení, cukr a skořice na posypání

Smícháme tvaroh, vejce a cukr, přidáme rozinky a vmícháme mouku. Lžící nabíráme tvarohové těsto, dáváme na pánev do rozpáleného tuku, upravíme na placičku a smažíme po obou stranách do zlatova. Horké obalujeme ve skořicovém cukru. Podáváme teplé i studené.

Nákyp s ovocem

500 g tvarohu, 3 vejce, 8 lžic cukru, asi 1,5 dl mléka, 2 lžíce krupice nebo hrubé mouky, 4 jablka (nebo hrušky, rozinky, kandované ovoce), hrst ořechů, tuk a mouka do formy

Utřeme tvaroh, žloutky a cukr, zředíme mlékem, přidáme krupici a na malé kousky nakrájené ovoce a nasekané ořechy. Vmícháme tuhý sníh z bílků, urovnáme do vymazané a vysypané zapékací formy a v předehřáté troubě upečeme. Teplé pocukrujeme, můžeme doplnit kompotovaným ovocem, a podáváme.

Tvarohová bábovka

250 g másla (nebo Hery), 250 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme tvaroh a promícháme. Postupně přisypeme mouku a prášek do pečiva a vypracujeme těsto. Přidáme sníh z bílků a opět zamícháme. Směs vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v troubě asi 40 minut při 180 °C. Těsto můžeme vylepšit sekanými mandlemi a rozinkami naloženými v rumu.

Tvarohovo-pudinkový krém

250 g tvarohu, 0,7 l mléka, pudinkový prášek, 3 lžíce cukru, kakao, cukr a máslo na polevu

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme řidší pudink. Když trochu vychladne (mícháme, aby neztuhl), rozmícháme ho s tvarohem na jemný krém. Podle chuti můžeme přisladit. Dáme do misek a polijeme čokoládovou polevou: v kastrolku rozpustíme máslo, přisypeme cukr s kakaem a mícháme, až se rozpustí na homogenní hmotu. Krém necháme vychladnout a podáváme.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ISIFA


Komentáře

Napsat komentář

TIP!

SÝR SAINT LAURENT

Nezapomeňte, že správně zvolená kombinace sýra a vína dokáže umocnit kulinářský zážitek z pokrmu i nápoje. Sýr Saint Laurent, výrobek české mlékárny Olešnice skupiny Interlacto, s vůní a chutí Francie, výborně chutná a doplňuje se s dobrým vínem. Je však výborný i na sýrových talířích spolu s dalšími typy kvalitních sýrů. Sýr je vyráběn klasickou metodou s velkým podílem ručního zpracování, výhradně z českých surovin. Výrobek lze zakoupit v obchodní síti Billa a v dalších obchodech.
Cena sýra je 99 Ka za 480g balení.

www.crestcom.cz