Trpíte migrénou?

Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit? Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Velká část pacientů identifikuje minimálně jako jeden ze spouštěčů migrény právě potraviny. Nejčastěji to bývá například konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně však může migrénu vyvolat i půst či vynechání pravidelného jídla.

 

 

V současnosti trpí migrénou 10–12 % populace, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Jde především o reproduktivní fázi života (20–50 let). Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život.
Další příčinou bolestí hlavy je tzv. tenzní bolest hlavy. Ve 20–30 % případů se tenzní bolest hlavy dostavuje častěji než jednou měsíčně, u 3 % pacientů se jedná až o chronické bolesti, které je trápí více než 180 dní ročně. Počet pacientů trpících bolestmi hlavy navíc stále stoupá a to s sebou nese i značné ekonomické náklady jednak na léčbu a také jako nepřímý náklad pro zaměstnavatele.
Migrénu nebo tenzní bolest hlavy mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů či psychických faktorů, ale i životního stylu. V posledních letech je také zkoumán vliv životního prostředí, potravinových spouštěcích faktorů a nedostatku vody v organismu (dehydratace). Naprostá většina pacientů identifikuje minimálně jeden spouštěcí faktor, přes 95 % pacientů pak hned dva.

 

Ženy pozor na červené víno
Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří alkohol. Řada studií potvrdila souvislost mezi spotřebou alkoholu a výskytem záchvatu migrény nezávisle na sobě jako statisticky významnou. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu.
Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu i samostatně, přičemž u žen je tomu tak významně častěji. Dánské studie poukazují také na skutečnost, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem, zatímco u jiných druhů alkoholu tato kombinace vliv na zhoršení bolesti hlavy nemá.

 

Pozor na čokoládu!
Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět identifikují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jako další potravinové spouštěče bývají u citlivých osob uváděny glutamát sodný ve vysokých dávkách a na lačno, kofein ve vysokých dávkách a některé další potraviny (např. sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky).

 

Nejíst a nepít je také problém
Pokud byste se ze strachu před migrénou jídlu nebo pití vyhýbali, také byste nečinili dobře. Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití. Vynechávání jídel a nepravidelné stravování jako hlavní spouštěč těchto problémů zmiňuje v různých studiích 30–75 % pacientů. Příčinou bolesti hlavy při hladu je většinou klesající hladina glukózy v krvi. Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček (menší dávky jídla podávané pravidelně). Důležité je i předcházet dehydrataci. Při výzkumu tohoto spouštěče ustoupila bolest hlavy u 33 z 34 pacientů nejpozději do 3 hodin po podání 500–750 ml vody.

 

Co říká lékař?
MUDr. Věra Peterová, CSc., neurolog k tomu říká: „Jídla pro migreniky, by měla být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy, čokoláda. Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, opatrně s kořením, například kuře na medu, bylinkách. Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky, nebo žitný chleba (bez pšeničné) nebo vařené brambory, rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucené třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené. Z ovoce optimálně banán…“

 

Čím rychleji bolest utlumíte, tím lépe
Pokud vás migréna zastihne, nesnažte se jí „přechodit“ nebo přetrpět. Tlumení bolesti je součást efektivní léčby. První pomocí jsou běžné léky proti bolesti, na trhu je však i volně prodejný lék speciálně určený pro tlumení migrény a tenzní bolesti hlavy s názvem Migralgin. Jeho výhodou je, že využívá kombinace tří účinných látek (paracetamolu, kyseliny acetylsalicylové a kofeinu), což zvyšuje jeho účinnost a hlavně urychluje nástup účinku. Čím rychleji přitom bolest utlumíte, tím lépe. V náročných situacích, ve kterých se denně nalézáme, například při řízení automobilu na dálnici, na těžkém jednání v práci nebo ve společnosti vesele halekajících dětí, je každá minuta bolesti navíc zbytečná.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV

 

Trpíte migrénou?