Ochrana domu před přívalovými dešti

Horké letní počasí s sebou přináší bouřky a přívalové deště. Právě ty mohou mnoha lidem zkazit dovolenou i celé prázdniny. Asociace inspektorů nemovitostí radí, jak poznat, že domu hrozí vyplavení a jak se před ním ochránit. Prudké lijáky za větru často mění svůj směr z kolmého na vodorovný a voda se dostane i tam, kde bychom ji nečekali. Jako první bychom měli zkontrolovat střechu, terasu, parapety, ale také škody na pozemku.

 

 

 

 

Šikmé střechy
Pokud má dům šikmou střechu pokrytou skládanou krytinou (taškami), voda se při přívalovém dešti může dostávat pod krytinu. „Lidé by si proto měli prověřit, jestli nejsou tašky na střeše poškozeny, zda jsou správně položeny a střecha je v dostatečném sklonu,“ upozorňuje Radim Mařík, předseda AIN. Velkému přívalu vody musí odolávat také klempířské prvky, jako je opracování komína nebo střešní úžlabí a podobně. Například uprostřed úžlabí by měla být plechová bariéra jako pojistka, aby voda stékající z jedné části střechy nemohla podtéct do druhé části.
Ploché střechy a terasy
Majitelé plochých střech nebo teras s odvodněním přes vnitřní či boční vtoky, by si zase měli ověřit, zda mají zajištěný dostatečný odtok vody. Pokud máme pouze jeden vtok či několik menších vtoků, je třeba kontrolovat, zda nejsou ucpány nebo jinak zúženy. Pokud voda při přívalu nestačí dostatečně rychle odtékat, vznikne na střeše „hluboké jezero“, které může přetéci i tam, kam nechceme.

 

 

 

 

Okenní parapety
Po fasádě domu teče při větrem hnaném dešti velké množství vody. Vítr navíc nažene kapky do všech spár, štěrbin a dírek. „Pokud parapety netěsní a jsou špatně napojeny na ostění, déšť postupně zatéká do fasády a do celé stěny,“ varuje Mařík. Voda se pak začne objevovat kolem parapetů uvnitř, postupně stéká na podlahy a ničí nábytek. Nejlepším řešením problému je rekonstrukce celého parapetu, možné je také netěsnosti dočasně zatmelit. Je to rychlá, ale ne dlouhodobá pomoc, po čase se musí znovu obnovit.

 

Sklon pozemku a typ podloží
Ani domek postavený daleko od záplavových území nemusí být zárukou, že jeho majitele nepřekvapí voda hrnoucí se přes práh dveří. Není výjimkou, že nově postavená budova se po přívalovém dešti ocitne uprostřed jezera špinavé vody. Na vině je nepropustná zemina v okolí stavby, která množství rychle napršené vody nestačí pojmout. „Pokud se na pozemku vytvoří jezero, voda se dostane nad hydroizolaci podlahy a pronikne do jejích vrstev. Vlhko pak začne prosakovat i do spodní části stěn a příček,“ popisuje Mařík. Ještě před koupí domu se proto doporučuje zkontrolovat tvar a podloží terénu v širším okolí kolem objektu. A pokud takový dům již máme, je třeba vodu ze svahu nepustit k domu. Toho lze dosáhnout správným spádováním terénu, zídkami, žlábky či vhodnou drenáží.

 

 

 

 

Problémy nepodceňujte
Vlhkost sebou nese velké nebezpečí růstu plísní, které mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. Voda ale může mít vliv také na statiku domu. Ohroženy jsou hlavně stavby, které mají dřevěné nosné prvky ve stěnách, střechách nebo stropech. Dřevo vlivem vlhkosti degraduje, a pokud do něj dlouhodobě zatéká, může v nejhorším případě dojít ke zhroucení některých částí domu. Je proto důležité zdánlivé maličkosti, jako je vlhko pod oknem nebo louže na půdě, nebrat na lehkou váhu a svůj domov před nechtěnou vodou chránit.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ochrana domu před přívalovými dešti