Tipy na rychlé zapálení grilu


Grilování na dřevěném uhlí má jedinečnou atmosféru, ale mnoho lidí odrazuje náročnější příprava. S praktickými pomocníky můžete uhlí či brikety zapálit jednoduše.

 

Podpalování dřevěného uhlí nepatří mezi oblíbené činnosti

 

Komínový podpalovač
Zapálit větší množství grilovacího paliva najednou a stejnoměrně je docela problém a někdy to trvá více než půl hodiny. Zkrátit dobu přípravy a především ulehčit tuto neoblíbenou operaci pomůže komínový podpalovač. Díky komínovému efektu dokáže snadno a rovnoměrně rozžhavit uhlí nebo brikety, takže je možné během chvilky začít s grilováním na plný výkon.
Pyramidová konstrukce roštu způsobuje správné a efektivní nasměrování ohně rozdělaného pod dřevěným uhlím nebo briketami. Použít lze jakýkoli ekologický podpalovač. Boční rukojeť je opatřena ochranou proti popálení. Výhodou tohoto „startéru“ je nezávislost na elektrické energii.

 

Doporučená cena komínového podpalovače Fieldmann FZG 9000-U je 289 Kč

 

Elektrický podpalovač
Dalším efektivním a jedním z nejrychlejších způsobů rozžhavení dřevěného uhlí nebo briket je elektrický startér. Podpalovač s nerezovou spirálou o rozměrech 50 × 19,5 × 8,5 cm postačí umístit přímo do grilu a zasypat příslušným množstvím dřevěného uhlí nebo briket do úrovně rysky určující maximální výšku.
Poté se startér zapojí pomocí kabelu (délka 1,5 m) do elektrické sítě. Po pár minutách, kdy dojde k rozžhavení dřevěného uhlí nebo briket, se startér ze sítě odpojí, vyjme z grilu a odloží na nehořlavou podložku a lze začít grilovat.

 

Elektrický podpalovač Fieldmann FZG 9001-E se prodává za 339 Kč

 

Instantní uhlí
Nejjednodušší cestou ke grilovaným pokrmům je použití jednorázového grilu. Ocení ho všichni, kdo se neradi potýkají se špinícím palivem. Jde o kompletní gril, který je určen především na cesty a pikniky. Sada obsahuje hliníkovou misku, rošt o ploše 30 × 23 centimetrů a instantní dřevěné uhlí, které je napuštěné parafínem pro snadné podpálení  a dlouhotrvající žár. Instantní uhlí je po rozžhavení bez zápachu a jídlo na něm připravené si zachovává přirozenou chuť a vůni. Jedná se o rychlý, čistý a bezprašný způsob, jak si připravit své oblíbené pochoutky na grilu.

 

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: FIELDMANN, SOLO


Komentáře

Jedna reakce na Tipy na rychlé zapálení grilu

  1. honaj. napsal:

    Důležité je mít hlavně dobrý gril. Zapálení už je maličkost. Pokud teda nemáte nějaký nekvalitní, kde je zázrak vůbec gril zapálit. Já mám takový plynový gril a se zapalováním nemám jediný problém.

Napsat komentář