Rolády a roládky


rolády

Zajímavou úpravu masových, sýrových, zeleninových i cukrářských výrobků představují rolády.

V roládách je chuť základní suroviny – masa, sýra, zeleniny či těsta – doplněna o další chutě v podobě náplní. Ty mohou pokrm různě proměňovat. I na pohled vypadají řezy rolády na talíři velmi efektně.

Nejčastěji připravujeme masové rolády. Použít na ně lze téměř jakékoliv maso, i mleté, kterému můžeme dát podobu většího plátu, abychom ho dokázali po naplnění srolovat. Na kuřecí roládu koupíme celé kuře, které vykostíme. Špalík vepřového, hovězího, telecího i dalších druhů masa upravíme do plátu tak, že maso nařízneme třikrát proti sobě a paličkou na maso vyklepeme do slabšího plátu. Ten okořeníme, potřeme připravenou náplní, srolujeme a zajistíme párátky, jehlami, svorkami nebo omotáme nití. Do náplní se hodí uzeniny, sýry, houby, zelenina, vejce, ale třeba i sušené ovoce. Roládu můžeme péct v troubě, nebo na plotně opéct a pak dusit. Z ryb a zeleniny většinou upravujeme menší závitky, podle velikosti použité suroviny.

I oblíbené sladké rolády, především z piškotového těsta, plníme nejrůznějšími šlehačkovými, tvarohovými či sněhovými krémy a ovocem. Vytvořit tak můžeme lehčí i kaloričtější moučníky. Při pečení je velkým pomocníkem pečicí papír, při rolování upečeného plátu těsta nám zas pomůže utěrka.

Kuřecí roláda se zeleninou

rolády

1 kuře, 40 g tvrdého sýra, 3 snítky petrželové natě, 1 menší červená a zelená paprika, 3 lžíce sterilovaného hrášku, 1 vejce, mletý bílý pepř, sůl
Z vykostěného kuřete uděláme plát, osolíme ho a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem, nasekanou petrželovou natí a mletým bílým pepřem, zelenou a červenou paprikou nakrájenou na malé kostičky a přecezeným sterilovaným hráškem. Nakonec polijeme rozšlehaným vejcem. Maso svineme a roládu převážeme nití. Povrch mírně osolíme, pokapeme olejem, trochu podlijeme vodou a dáme do trouby péct.

Sýrová roláda

300 g sýru cihla, 150 g pikantního salámu, 150 g žervé, 2 lžičky uvařené kávy, špetka skořice, 1 červená paprika, usekaná petrželka, 1 vejce, 50 g taveného sýru
Smícháme žervé s kávou, přidáme skořici, nasekané vařené vejce a tavený sýr. Promícháme, přidáme kostičky papriky. Připravíme si sýrový plát: do vroucí vody dáme zavázaný mikrotenový sáček s tvrdým sýrem. Necháme, až sýr zvláční. Pak vyválíme plát, poklademe plátky salámu, potřeme připravenou náplní, posypeme petrželkou a stočíme. Zabalíme do alobalu a dáme na den do chladničky ztuhnout. Pak krájíme na plátky, podáváme samostatně nebo na chlebíčcích, potřených lučinou.

Králičí roláda

rolády

králičí zadek, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 150 g špenátových listů (i zmrazených), 100 g slaniny, 3 dl vývaru, 1 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, 1 lžíce másla, sůl
Maso vykostíme, nařízneme, abychom vytvořili plát, nebo nakrájíme na menší plátky, a naklepeme. Lehce osolíme. Na pánvi necháme rozpustit na kostičky nakrájenou slaninu, podusíme na ní drobně nasekanou cibuli, plátky česneku a přidáme špenátové listy. Osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Podušenou směs rozdělíme na plát masa, ten stočíme a převážeme nití. Roládu opečeme na másle, zalijeme vývarem a upečeme v troubě.

Roládky z pangasia

800 g filetů z pangasia, sardelová pasta, 1 lžička plnotučné hořčice, 200 g filetů z lososa (bez kůže), 8 delších plátků slaniny, 1 cibule, 100 g másla, 1 lžíce oleje
Z pangasia nařežeme 8 plátků a potřeme je směsí sardelové pasty s hořčicí. Z lososa nakrájíme 8 špalíčků, které zatočíme do plátků z pangasia. Roládky ovineme slaninou a spíchneme párátkem. Cibuli nasekáme na drobno a dáme do máslem vymazané zapékací nádoby. Roládky prudce osmažíme na rozehřátém oleji na pánvi, přeložíme do pekáčku s cibulí a přelijeme výpekem. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a 20 minut pečeme v troubě při 180 °C. Během pečení poléváme výpekem. Po 20 minutách odkryjeme a ještě chvíli pečeme, dokud slanina nezčervená. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo se sladkokyselou okurkou.

Piškotová roláda

rolády

4 vejce, 150 g cukru, lžíce vanilkového cukru, 75 g hrubé mouky, 75 g škrobové moučky, 3 lžíce cukru; náplň: ovocný džem nebo 0,4 l šlehačky a 200 g malin
Z bílků, 75 g cukru a špetky soli ušleháme pevný sníh. Žloutky, zbylý cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Vmícháme do ní mouku, škrob a nakonec sníh. Těsto rozprostřeme na plech, vyložený papírem na pečení. V troubě vyhřáté na 220 °C pečeme na horní příčce 8 až 10 minut, až je piškot zlatožlutý. Velkou vlhkou utěrku posypeme dvěma lžícemi cukru a vyklopíme na ni piškotovou placku. Odstraníme papír na pečení. Pomocí podložené utěrky placku srolujeme. Připravíme si náplň: do ušlehané šlehačky vmícháme nakrájené ovoce. Nebo použijeme pikantní džem. Piškotovou placku rozbalíme, potřeme náplní a znovu stočíme.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK A PROFIMEDIA.CZ


Komentáře

Napsat komentář

PRO ZAHŘÁTÍ

V mrazivých chvílích přijde vhod něco výjimečného, co vás dokáže zahřát a povzbudit. Rodinný pivovar bernard připravil pro tuto zimu dva nealkoholické horké nápoje, které příjemně překvapí každého. Oba tyto nápoje si díky tomu, že neobsahují alkohol, můžete vychutnat třeba přímo na sjezdovce nebo v restauraci, aniž byste se potom báli sednout za volant. Chcete si vychutnat bernard svařenou švestku nebo višeň také doma? není nic jednoduššího. Stačí si připravit 0,3 l nealkoholického nápoje bernard s čistou hlavou švestka nebo višeň, hřebíček, skořici a cukr. Do svařeného bernarda vmícháte zmíněné ingredience a dochutíte podle potřeby. bernard s čistou hlavou švestka je k dostání za 17,90 kč a višeň za 19,90 kč.

www.bernard.cz