Oslavte den pečení!


Třetí májovou neděli, 18. května, se podruhé slaví Světový den pečení. Udělejte si radost a upečte pro sebe a své blízké něco dobrého. Nakoukněte do jiných koutů světa a nechte se inspirovat některým z receptů světové gastronomie.

 

Pavlova dort

 

Pavlova dort – Austrálie

Tento dort je velmi oblíbený u našich protinožců. Australané a Novozélanďané si jej dopřávají při příležitosti každého významnějšího svátku. V obou zemích je považován za národní jídlo a obě země se přou o jeho původ. Tento dort je lehký a nadýchaný. Připravuje se ze šlehaných bílků a uvnitř je plněný krémem. Nakonec je dozdobený šlehačkou a čerstvým ovocem.

Na sněhové pláty:

5 ks bílků – žloutky využijete na krém

200 g krupicového cukru

200 g krupicového cukru na rozvar

100 ml vody

nahrubo nasekané ořechy

 

Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. V průběhu šlehání můžeme nechat vařit cukrový rozvar. Cukr s vodou dáme vařit, pro vášnivé cukrářky či cukráře doporučuji zakoupit si teploměr, protože u řady cukrových rozvarů je velmi důležitá teplota. Rozvar do bílků by měl být uvařen na 120 °C.

Tento druh rozvaru se nazývá Silný let. Pro zajímavost –  cukráři rozeznávají 10 druhů vaření cukrového rozvaru, které končí stádiem karamel, jež se dále dělí. Bez teploměru se cukr uvařený na požadovanou teplotu dá poznat i podle tzv. ruční zkoušky. U rozvaru na 120 °C se používá drátěné očko, které si snadno uděláte sami ohnutím drátku a jeho zatočením. Takto připravené očko v průběhu vaření namáčíme do rozvaru. Na drátku se po namočení utvoří blanka. Fouknutím do očka ihned po vytažení z rozvaru se při správné teplotě utvoří řada spojených bublinek, což znamená, že je hotovo.

Horký rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a dále šleháme do opětovného ztuhnutí. Pomocí stěrky případně sáčku rozetřeme na plech s pečicím papírem jednotlivé pláty, posypeme ořechy a dáme pocukrované moučkovým cukrem péct na 160 °C cca 20 minut.

Vychladlé pláty poté spojíme krémem a můžeme jednotlivé vrstvy navíc prokládat ovocem, čokoládou dle chuti.

Krém:

750 ml smetany

200 g cukru

80 g kukuřičného škrobu

5 ks žloutků

150 g Hera máslová příchuť

V části studené smetany rozmícháme škrob a zbylou smetanu dáme vařit. Po dosažení varu přidáme cukr, rozmíchaný škrob a necháme dobře provařit. Nakonec do vařící směsi přidáme žloutky a ještě asi minutu provaříme. Dobře míchejte, aby se žloutky nesrazily. Poté necháme vychladnout a vyšleháme s tukem Hera máslová příchuť.

 

Sachrův dort

 

 

Sachrův dort

Původní vídeňský čokoládový dort s meruňkovou marmeládou je jedním ze symbolů Vídně. Autorem receptu dortu je Franz Sacher. Jeho syn pak jeho původní recepturu vylepšil meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Sacherův dort se stal jedním ze symbolů Vídně.

Korpus:

6 ks vajec

150 g krupicového cukru

250 g hladké mouky

50 g jemně mleté strouhanky

70 g kvalitního kakaa

Ovocná náplň:

500 g čerstvých nebo mražených meruněk

250 g krupicového cukru

špetka skořice.

Poleva:

200 ml smetany na šlehání

200 g hořké čokolády

50 g Hera máslová příchuť

Korpus postup:

Vyšleháme zvlášť žloutky a bílky společně s cukrem. Mouku důkladně prosejeme společně s jemně namletou strouhankou a kakaem. Vyšlehané bílky spojíme se žloutky a opatrně, ale rychle přimícháme moučnou směs, aby vznikla hladká kompaktní směs. Nalijeme do připravené dortové formy a dáme péct na 170 °C cca 40 min. Po upečení necháme vychladnout, vykrojíme z dortové formy a dvakrát prokrojíme.

Meruňky vypeckujeme a důkladně opláchneme. Na větší pánvi rozpustíme ½ z dávky cukru na světle hnědý karamel a zasypeme skořicí. Přidáme meruňky, lehce zalijeme vodou, aby se nepřipalovaly, a dusíme. Po odpaření 1/3 objemu sundáme z ohně a necháme lehce vychladit. Na dno formy položíme rozkrojené kolo korpusu, důkladně zatřeme ještě teplou meruňkovou redukcí a přiklopíme další částí korpusu, postup opakujeme. Sesazený dort na povrchu rovněž potřeme zbylou meruňkovou redukcí a dáme důkladně vychladnout.

Smetanu ohřejeme a poté přidáme čokoládu. Důkladně promícháme a nakonec vařečkou nebo stěrkou do horké polevy zapracujeme rostlinný tuk Hera máslová příchuť. Pokud použijeme metlu, zapracujeme do polevy vzduch a poleva pak nebude tak lesklá. Vychlazený dort potřeme čokoládovou polevou a nakrájíme, podáváme s vyšlehanou smetanou a zbylou meruňkovou omáčkou.

Dobrou chuť!

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER

 

 


Komentáře

Napsat komentář