Od semínka či sazeničky ke zdravé a chutné zelenině

I když zima ještě zdaleka neskončila, už nyní bychom se měli začít připravovat na první výsevy. Předpěstování sazeniček se vyplatí u mnoha druhů zeleniny, ze které se chcete na své zahrádce těšit po zbytek roku. Se správným postupem, materiálem i užitečnými radami zvládne proces pěstování úplně každý.

 

S předpěstováním zeleniny je nutné začít včas

 

Kvalitního osiva je na trhu dostatek

Začínáme aneb jak na správný výsev
Již v únoru nastává ideální čas na první výsev semínek pro předpěstování sazeniček. Pokud chceme mít na sklonku léta bohatou a zdravou úrodu, vyplatí se časný výsev, a to například u raného salátu, celeru, brokolice, lilku nebo paprik. Pro brzkou sklizeň lze již v únoru začít také s předpěstováním rajčat, cibule a petrželky.
Způsob výsevu se u různých rostlin liší. Určité typy rostlin je vhodné vysévat přímo do zahrady, jiné je vhodné předpěstovat a klíčky přemístit na záhon až později. První způsob je vhodný pro rostliny, jako jsou hrách, špenát, fazole či mrkev. V případě salátu, paprik, rajčat nebo košťálové zeleniny se dává přednost předpěstování.
„V případě předpěstování naplníme výsevní misku do dvou třetin vhodným substrátem, na ten rovnoměrně rozložíme semena a zakryjeme je substrátovou vrstvou. Substrát zvlhčíme odstátou vodou, vše přikryjeme průhledným poklopem a pravidelně necháváme provzdušňovat,“ radí Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach.

Již v únoru nastává čas na výsev semínek

Vyklíčilo – a co teď?
Po správném předpěstování vznikají ze semen klíčky. Těm je potřeba zajistit dostatek světla. Nejlépe se klíčkům daří v teplotě od 17 do 22 stupňů. Důležitá je i správná volba substrátu. Pro předpěstování je vhodné využít substrát s nízkým obsahem živin. Po vyklíčení je nutné rostlinky přesazovat. K tomu dobře poslouží rašelinové bobtnající tablety nebo rašelinové květináče. Před neblahými vlivy, jako jsou plevel či zima, mladé rostlinky ochráníme zahradní geotextilií nebo za pomoci pařeniště či fóliovníku.

TEXT: HORNBACH
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

 

Od semínka či sazeničky ke zdravé a chutné zelenině