Ochutnejte muffiny


Místo tradičního velkého dortu nebo koláče zkuste upéct menší zákusky zvané muffiny.

Muffiny (čti mafiny) svým tvarem připomínají malé dortíky, které se vám vejdou do dlaně. Jejich těsto je vláčné (existuje mnoho jeho variant) a bývá obohaceno o kousky čokolády, oříšky, sušené, kandované i čerstvé ovoce a podobně.

Muffiny se pečou v malých formičkách ve tvaru košíčků nebo na plechu se stejně tvarovanými prohlubněmi. Plechy se dají koupit s klasickou i menší velikostí košíčků. Do plechové nebo silikonové formy můžeme ještě vložit papírový košíček a v něm pak rovnou pečivo servírovat. Péct je pouze v papírových košíčcích se nedoporučuje, protože by nejspíš neudržely svůj tvar. Muffiny při pečení nakynou a často vytvoří nad formičkou typickou rozšířenou „čepijemný krém, čerstvé ovoce, nastrouhanou čokoládu a podobně. Většina muffinů chutná ještě teplá.

Mezi nejpopulárnější patří čokoládové, oříškové, citronové, pomerančové, banánové, jablečné, ale také brusinkové, borůvkové či mandlové. Vedle sladkých muffinů se pečou také slané. U nich vynecháme cukr a přidáme koření a sůl. Muffiny jsou velmi nenáročné na přípravu, máte je hotové za pár desítek minut.

O popularitě tohoto pečiva svědčí i řada kuchařek na knihkupeckých pultech, například „1 těsto, 100 muffinů“, „Muffiny“, „1-2-3 Muffiny“ a další.

Základní recept na muffiny

250 g hladké (polohrubé) mouky, lžičky jedlé sody, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 85 až 140 g krupicového cukru (do čokoládových dáme cukru méně, do ovocných víc), 25 g kakaa ( lze vynechat), 285 ml zakysané smetany (nebo 200 ml mléka či bílého jogurtu), 85 až 125 g másla

Troubu předehřejeme na 180-200 °C. Formičky vymažeme tukem nebo do nich vložíme papírové košíčky. Smícháme mouku, sodu, kakao a prášek do pečiva. V druhé nádobě promícháme vejce, smetanu, cukr a rozpuštěné a vychladlé máslo. Vaječnou směs vlijeme do mouky a vše důkladně prošleháme. Můžeme přidat kousky čokolády, nasekané oříšky, nakrájené ovoce, müsli a podobně. Formičky naplníme do dvou třetin těstem a dáme do trouby péct. Po 15 až 25 minutách muffiny vyndáme z trouby a ještě 15 minut je ponecháme ve formě. Až poté pečivo z formy nebo formiček vyndáme a necháme vychladnout. Množství těsta u většiny předpisů vychází na 12 kousků běžné velikosti formiček.

Čokoládové muffiny

250 g hladké mouky, 85 g másla, 25 g kakaa, 285 ml zakysané smetany, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g mléčné čokolády, 100 g čokolády na vaření, 100 g bílé čokolády, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 vejce, 85 g krupicového cukru, strouhaná čokoláda

Smícháme mouku, sodu, kakao, nasekanou čokoládu a prášek do pečiva. V druhé misce prošleháme vejce se smetanou, cukrem a rozpuštěným máslem. Vše smíchásmícháme me a vlijeme do formiček. Posypeme nastrouhanou čokoládou. Pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě.

Celozrnné muffiny

100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 1 vejce, 2 lžičky oleje, 75 g cukru, 1 prášek do pečiva, 200 g bílého jogurtu

V misce smícháme cukr, prášek do pečiva, hladkou a celozrnnou mouku. V druhé misce smícháme jogurt, olej a vejce. Moučnou směs smícháme s jogurtovou a vytvoříme tuhé těsto. Na závěr můžeme těsto dochutit čokoládou nebo nutelou. Formy naplníme a dáme na 25 minut péct do trouby.

Banánové muffiny

250 g hladké mouky, 2 zralé banány, 150 g másla, 150 g cukru, 3 vejce,  prášku do pečiva, podle chuti kousky čokolády či oříšky, tuk a mouka na formičky

V misce rozmačkáme banány. V další misce utřeme vejce s tukem a cukrem a smícháme s banány. Ve třetí misce promícháme mouku s práškem do pečiva a kousky čokolády či oříšky. Zamícháme do předchozí směsi a vlijeme do vymazaných formiček. Pečeme 20 minut a pak necháme 15 minut ustát. Muffi ny konzumujeme studené.

Dýňové muffiny

1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, špetka sody, špetka soli, 1 hrnek cukru, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky hřebíčku, 1 lžička vanilkového extraktu, 1/3 hrnku oleje, 1/2 lžičky muškátového ořechu, 300 g čerstvé nebo zavařované dýně, cukr a skořice na vaření dýně

Dýni nakrájíme na malé kousky a dáme ji s cukrem a skořicí vařit. Pak necháme dýni vychladnout a vodu slijeme. V jedné misce mouku s práškem do pečiva. V druhé promícháme olej, vejce, sodu, sůl, dýni, koření, vanilkový extrakt a zázvor. První misku přesypeme do druhé a pořádně promícháme. Naplníme formičky a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 25 minut.

Jablečné muffiny

250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 šálku cukru, špetka soli, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1/4 šálku rozpuštěného másla, 2 jablka, 2 kávové lžičky skořice

V jedné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, cukr a sůl. V druhé misce smícháme vejce, mléko a máslo. Obě směsi promícháme dohromady a pak přidáme nastrouhaná jablka. Naplníme formičky těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20-25 minut.

Bramborové muffiny

300 g brambor, 50 g másla, 1 vejce, 3 lžičky křenu, 100 g zakysané smetany, špetka soli, špetka pepře, olej

Nastrouháme brambory a smícháme je s rozpuštěným máslem a vejcem. Dochutíme solí a pepřem. Naplníme formičky a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 25-30 minut. Muffi ny dozdobíme smetanou, nastrouhaným křenem, solí a pepřem.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: SHUTTERSTOCK

Ochutnejte muffiny


Komentáře

Napsat komentář

OVOCE PO CELÝ ROK

Pokud není k mání čerstvé ovoce, je vhodnou alternativou ovoce zmrazené. Česká značka Dione nabízí kvalitní hluboce zmrazené výrobky – ovoce v plné zralosti je zamrazováno jen pár hodin po utržení, je bez barviv, konzervantů a stabilizátorů. Důkazem kvality je i ocenění značkou klasa. K dostání jsou borůvky, maliny, jahody, lesní směs, švestky a další. Kromě ovoce nabízí Dione i zmrazenou zeleninu. Koupíte v běžných potravinových řetězcích.

www.agrimex.org