Nápoje zahřejí

Rubrika: Recepty

Horké nápoje i míchané nápoje s alkoholem nás v nevlídné zimě příjemně zahřejí.Na míchaných nápojích s alkoholem, studených i horkých, si můžeme pochutnat kdykoliv, ale vhod přijdou hlavně v mrazivé zimě, například po návratu z procházky nebo z lyžování, kdy nás příjemně zahřejí.
Na míchané nápoje, ať studené nebo horké, se dá využít v podstatě jakýkoliv alkohol – víno, aperitivy, likéry i pálenky. Většinou použijeme jen jeden druh, ale někdy se kombinují i dva různé, a alkohol se potom ještě doplní nealkoholickým nápojem. Může to být ovocný džus, tonik, cola, minerálka, ale i čaj nebo káva. Zpravidla přidáváme jen některý ze jmenovaných nápojů, ale dolít lze i dva či tři různé.
To vše pak ještě můžeme ochutit citronovou šťávou, cukrem a různým aromatickým kořením. U horkých nápojů se nejčastěji používá skořice, zázvor, hřebíček či badyán, které dokážou tělo prohřát. Dílo pak završí kompotované i čerstvé ovoce – někdy je přidáváme i do nápoje, ale především jím ozdobíme sklenice.

Kdo neholduje alkoholu, může si pochutnat na zajímavě ochucené kávě nebo čaji. Co třeba čaj z čerstvého zázvoru?

Opičí úlet
4 cl vodky, 10 cl Relax Exotica Zelený banán, plátek limetky na ozdobu

Do skleničky s ledem nalijeme vodku a dolijeme džusem Relax Exotica Zelený banán. Promícháme lžičkou a ozdobíme plátkem limetky.

Medvědí polibek (pro ni)
300 ml červeného vína Medvědí krev, 1 tabulka čokolády, pár sušených švestek, 2 lžíce vanilkového cukru, na ozdobu plátek citronu, tyčka skořice a badyán

Do hrnce vlijeme víno, vsypeme nastrouhanou čokoládu, sušené švestky, cukr a zahřejeme. Těsně před bodem varu odstavíme z plotny, víno nalijeme do odolných sklenic, ozdobíme a podáváme.

Silný medvěd (pro něj)
300 ml červeného vína Medvědí krev, ½ lžičky instantní kávy, plátek pomeranče, vanilkový cukr, na ozdobu tyčinka skořice a plátek citrusu

Víno vlijeme do hrnce a spolu s kávou, pomerančem a cukrem prohřejeme. Před bodem varu odstavíme z plotny, pomeranč vyndáme, nalijeme do vhodné sklenice a ozdobíme.

Yogi čaj
3 lžíce Yogi čaje, 1 lžíce černého čaje, 1 l vody, mléko a med podle chuti

Yogi čaj zvolna patnáct minut vaříme ve vodě, pak přisypeme černý čaj a necháme přejít varem. Odstavíme z plotny a necháme chvíli stát. Čaj přecedíme, podle chuti do něj přidáme mléko a med. Dobře zamícháme a můžeme podávat. Koření obsažené v této čajové směsi (je to skořice, zázvor, kardamon, hřebíček, černý pepř)  dodá nápoji lahodnou chuť a tělo zahřeje.

Zlomená noha
2 cl Jim Beam Bourbon, 15 cl jablečného džusu, skořicová tyčka

Do hrníčku nalijeme 2 cl Jim Beam a doplníme horkým jablečným džusem. Dozdobíme plátkem citronu a skořicovou tyčkou.

Bombardino Caro
2 kávové lžičky cereálního nápoje Caro,  80 ml smetany na šlehání, 80 ml vody, 50 ml vaječného likéru, 10 g vanilkového cukru, 10 g koktejlových třešní

Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky. Caro zalijeme vodou 90 °C horkou. Na dno sklenice nalijeme vaječný likér, opatrně přilijeme připravené Caro, nastříkáme šlehačku a ozdobíme koktejlovou třešní. Podáváme s brčkem.

Horké hrušky
4 cl hruškovice R. Jelínek, 1 dl hruškového džusu, 1 dl horké vody, kousky kompotované hrušky, med

Do hrníčku nalijeme 1 dl hruškového džusu, zalijeme 1 dl horké vody, přidáme lžičku medu a kousky kompotované hrušky. A nejdůležitější nakonec: 4 cl hruškovice R. Jelínek. Můžeme dozdobit kouskem hrušky či kompotovanou třešní.

Růžový panter
3 cl vodky, 2 cl Relax Exotica Limetka, 2 cl čerstvé grapefruitové šťávy, 4 cl ledového zeleného čaje, výseč z grapefruitu na ozdobu

V šejkru promícháme vodku, džus Relax Exotica Limetka, čerstvou šťávu z grapefruitu a ledový zelený čaj. Přelijeme do sklenice s ledem a ozdobíme výsečí z grapefruitu. Okraj koktejlové sklenice můžeme předem potřít limetkovou šťávou a obalit v krystalovém cukru.

Zázvorový čaj
kořen zázvoru, 1 l vody, med, citron

Do vařící vody vhodíme 2 až 3 lžičky jemně nakrájeného nebo nastrouhaného zázvoru a na mírném plameni vaříme 15 minut. Scedíme, přidáme (podle chuti) med nebo citron.

Punch Sid
4 cl bílého karibského rumu, 5 cl Relax Exotica Kokos, 5 cl Relax Brusinka, ovocný špíz na ozdobu

V šejkru promícháme bílý rum s džusem Relax Exotica Kokos a Relax Brusinka, poté přelijeme do sklenice s ledem a ozdobíme ovocným špízem (koktejlová třešeň, jahoda, máta).

Cinzano Rossák
2 díly Cinzano Rosso, 1 díl horké vody, 1 hřebíček, skořice celá, citronová kůra

Vezmeme sklenici na horké nápoje, nalijeme Cinzano Rosso, přidáme hřebíček, skořici
a citronovou kůru. Celé povaříme či ohřejeme v mikrovlnné troubě, nakonec přidáme 1 díl horké vody. Koření a kůru vyjmeme, sklenici ozdobíme citronem.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIREM

Nápoje zahřejí