Letní mlsání

Rubrika: Recepty

Při přípravě letních dobrot využijeme naše sezónní i exotické ovoce a také některé zdravější suroviny.

Mlsat se dá i zdravě. Při přípravě letních moučníků, dezertů i nápojů by nemělo chybět sezónní ovoce, jak naše domácí, tak i koupené exotické. Některé tradiční suroviny můžeme nahradit jejich zdravějšími alternativami – místo části pšeničné mouky dáme například špaldovou či mandlovou, místo klasického cukru použijeme cukr třtinový nebo med. Sladká chuť se ale dá aspoň zčásti nahradit jinou chutí, kterou dají pečivu například skořice, ořechy nebo sušené ovoce. Těsto odlehčíme jogurtem, těžké máslové krémy vyměníme za ochucený umíchaný tvaroh. Čerstvé ovoce můžeme především dětem naservírovat v podobě lákavých barevných nápojů.
Pokud některé uvedené suroviny nenajdete mezi běžným sortimentem obchodních řetězců, dostanete je ve specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo v internetových e-shopech zabývajících se zdravým stravováním.

Převrácený broskvový koláč

150 g hladké mouky, 75 g rostlinného tuku Hera, 50 g cukru, 1 žloutek, broskve, 30 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 30 g cukru krupice, 50 g pistáciových oříšků

Do mouky v míse vmícháme změklý tuk, cukr, špetku soli a vaječné žloutky. Těsto vypracujeme vařečkou nebo mixérem. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minut do lednice. Broskve vypeckujeme a nakrájíme na klínky. Pečicí papír ve formě potřeme tukem a posypeme cukrem a rozsekanými pistáciovými oříšky. Na tuto vrstvu rovnoměrně rozložíme broskve. Těsto vyválíme na pomoučněném vále do kruhu o velikosti formy. Odstraníme z těsta přebytečnou mouku a položíme na broskve. Okraje mírně stlačíme dolů. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme do zlatova 25–30 minut. Po upečení položíme na formu velký talíř, pevně přichytíme a velmi rychle naráz otočíme. Odstraníme z koláče plech a pečicí papír a rozkrájíme na 8 dílů.

Dezert ze semolinové mouky s malinami

750 ml mléka, 170 g třtinového cukru, 3 lžíce kakaa, 290 g semolinové mouky (nebo krupice), 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, maliny a malinová marmeláda, hrst mandlových lupínků

Smícháme sklenici mléka se sklenicí semolinové mouky. Zbytek mléka nalijeme do hrnce, přidáme cukr, kakao a tuk a dáme vařit. Během varu přidáme semolinovou mouku s mlékem a vaříme 3–5 minut, dokud směs nezhoustne, po celou dobu mícháme. Nakonec přidáme mandlové lupínky. Těsto nalijeme do misky s plochým dnem a počkáme až vychladne, pak ho dáme do lednice vychladnout. Nakonec rozkrájíme na dílky a ozdobíme čerstvými malinami a marmeládou.

Tapiokové cupcake s chia tvarohem

těsto: 250 g tapiokové mouky, 100 g mandlové mouky, ½ prášku do pečiva, 3 vejce, 100 g třtinového cukru, 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 10 nakrájených liči (můžou být konzervovaná)
krém: 500 g polotučného tvarohu, 2 lžíce chia semínek, 3 lžíce lemon curd (citronový krém), případně citronové nebo pomerančové marmelády
na ozdobení: žluté nebo zelené kiwi, čokoládové tyčinky

Nekoupíme-li mandlovou mouku, vyrobíme si ji doma, stačí rozemlít na jemno mandle. Mandlovou mouku promícháme s tapiokovou a s práškem do pečiva. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a promícháme. Spojíme suchou a tekutou část dohromady a umícháme těsto. Přidáme nakrájená liči. Ideální jsou z konzervy, protože jsou už vypeckovaná. Navíc můžeme do těsta přidat 50 ml šťávy z konzervy (není to ale nutné). Směs nalijeme do papírových košíčků a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25–30 minut. Necháme vychladnout a ozdobíme krémem, který umícháme ručně metličkou z tvarohu, chia semínek a citronového krému. Krém ozdobíme plátky kiwi, pro ty hodně mlsné i čokoládovými tyčinkami.

Čerstvá melounová limonáda

4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu Bouquet, 1/4 hrnku třtinového cukru, 1,5 l studené vody, může být i perlivá

Meloun a cukr dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Připravenou směs nalijeme do džbánku a přidáme studenou vodu. Limonádu necháme vychladit a servírujeme s ledem.

Kokosová bábovka s goji

1 hrnek strouhaného kokosu nebo kokosové mouky, 1 hrnek hladké špaldové mouky, 3 vejce, ½ hrnku rozpuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 1 balíček prášku do pečiva, ½ hrnku kokosového nápoje Alpro, ½ hrnku třtinového nebo kokosového cukru, ½ hrnku goji (kustovnice čínská), kokosový tuk a nastrouhaný kokos do formy

Sušené goji zalijeme v hrnku horkou vodou a necháme asi půl hodiny odstát, pak vodu slijeme. Strouhaný kokos dáme do výkonného mixéru a rozemeleme na jemnou mouku. Nebo koupíme kokosovou mouku už hotovou. Smícháme kokosovou a špaldovou mouku s práškem do pečiva. V robotu vyšleháme cukr a vejce do husté pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a kokosový nápoj a směs promícháme. Přidáme sypké suroviny a namočené goji a umícháme hladké těsto. Formu na bábovku vymažeme kokosovým tukem, vysypeme strouhaným kokosem a nalijeme do ní připravené těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut. Pak vyklopíme a necháme vychladnout. Lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Smoothie s banánem a broskví

200 ml kokosového nápoje Alpro, ½ banánu, ½ broskve, snítka bazalky

Vše dáme do mixéru a do hladka rozmixujeme. Nalijeme do sklenice a podáváme.

 

Smoothie s jablkem, avokádem a řeřichou

200 ml kokosového nápoje Alpro, 40 g řeřichy, ½ jablka, 30 g avokáda

Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Nalijeme do sklenice a podáváme.

Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem

Letní mlsání