Dýně v kuchyni


Dýní vhodných pro kuchyňské zpracování je celá řada – Hokkaido, máslová, muškátová, špagetová, žaludová, turbanová… Liší se barvou, tvarem i velikostí. Tato zelenina je nabitá vitamíny a zdraví prospěšnými látkami. Její jemná, sladká chuť s nádechem oříšku je ideální pro přípravu jak sladkých, tak slaných pokrmů. Lze ji vařit, péct, dusit, restovat i smažit. Příprava je rychlá, dýni nakrájené na kostičky stačí na změknutí jen pár minut.

 

Kuřecí paličky s dýní a piniovými ořechy

 

Kuřecí paličky s dýní a piniovými ořechy

4 porce:

8 ks kuřecích stehen spodních

1 menší muškátová nebo Hokkaido dýně

1 menší cibule

20 g másla

piniové ořechy

bílé víno

snítky čerstvého rozmarýnu

sůl

barevný pepř

chilli

 

Dýni oloupeme (Hokkaido loupat nemusíme), vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Do pekáče vložíme máslo, najemno pokrájenou cibuli a kuřecí stehna. Vše lehce podlijeme bílým vínem a ochutíme solí, barevným pepřem a chilli. Přiklopíme a do trouby předehřáté na 180 stupňů dáme péct po dobu 40 minut. Poté odklopíme, podle potřeby znovu podlijeme vínem, přidáme nakrájenou dýni, posypeme piniovými ořechy a společně pečeme ještě asi 10 min. Po upečení ozdobíme snítky rozmarýnu a podáváme.

 

Kuřecí maso s máslovou dýní a červenou cibulkou

 

Kuřecí maso s máslovou dýní a červenou cibulkou

4 porce:

500 g kuřecích řízků stehenních

1 máslová dýně

1 červená cibule

3 stroužky česneku

olivový olej

snítky čerstvého tymiánu

sůl

pepř

 

Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Do pánve s rozpáleným olivovým olejem vložíme maso. Po pár minutách přidáme na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a restujeme. V jiné pánvi na rozehřátém olivovém oleji opečeme dýni, nakrájený česnek a snítky tymiánu. Dle potřeby podlijeme trochou vody, vývaru či bílého vína, podusíme do měkka a dochutíme. Obě připravené směsi opatrně smícháme a podáváme.

 

Kuřecí kostky s dýní, červenou paprikou a šalotkou

 

Kuřecí kostky s dýní, červenou paprikou a šalotkou

4 porce:

600 g kuřecích prsních řízků

1 menší dýně Hokkaido (600 g)

1 červená paprika

100 ml bílého vína

1 střední cibule

šalotka

olivový olej

hořčičné semínko

provensálské koření

sůl

pepř

 

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kostky. Očištěnou a pokrájenou cibuli vložíme do pánve na rozehřátý olivový olej, přidáme osolené a opepřené kuřecí maso a orestujeme. Dýni Hokkaido, kterou není třeba díky její slabé slupce loupat, nakrájíme na menší kostky. Červenou papriku pokrájíme na menší kousky a spolu s dýní přidáme do pánve a posypeme hořčičným semínkem. Krátce orestujeme a podlijeme bílým vínem. Přiklopíme a necháme dusit do změknutí. Před podáváním posypeme nadrobno nakrájenou šalotkou.

 

 

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV DRŮBEŽÁŘSKÝ ZÁVOD KLATOVY


Komentáře

Napsat komentář