Domácí pekárny


Hitem posledních let se staly domácí pekárny. S minimem námahy v nich upečete čerstvý chléb vždy, když na něj budete mít chuť.

V domácí pekárně upečeme nejrůznější druhy chleba

První na světě vyrobil pekárnu pro domácí použití v roce 1987 Panasonic. Dnes najdeme jen na našem trhu kolem třiceti různých pekáren více než deseti značek. Jejich ceny se pohybují od jednoho tisíce do pěti a půl tisíce korun, největší výběr je v přístrojích v cenách od dvou tisíc do tří tisíc korun.

Pekárna Panasonic SD-255WXE patří mezi špičkové, nabízí i automatické teplotní čidlo pro přesné pečení a zásobník na přísady

Domácí pekárny trochu připomínají tvarem fritovací nádoby, ale jsou o něco větší. Některé mají jednoduchý hranolový tvar, jiné jsou v horní části více či méně zakulacené. Plášť je z plastu nebo kovu.

Výhody domácí pekárny

V pekárně připravíte právě takový chléb, na jaký máte chuť. Použít můžete buď některou z hotových směsí na chléb, nebo si ji podle receptu sami namíchat. Je to opravdu jednoduché: do pečicí formy nasypete všechny potřebné suroviny, zvolíte program a zapnete. Pekárna sama uhněte těsto, nechá ho vykynout a upeče. V určeném čase si pak můžete pochutnávat na čerstvém voňavém chlebu nebo bagetě.

Eta Delicca má bohatý program, peče i bezlepkový chléb

Kromě slaného a sladkého chleba se dají v pekárně upéct i perníky, moučníky, sekaná, paštika, zapéct těstoviny, v některé i uvařit džem. Můžete v ní také jen zpracovat těsto, které pak vytvarujete podle libosti a upečete v troubě.

Co pekárny nabízejí

Chleba upeče každá, liší se však v množství nabízených programů a komfortu dalších služeb. Co je důležité? Především velikost pečicí formy: nejčastěji je obdélníková a umožňuje volit ze dvou nebo tří velikostí bochníku (od 450 až do 1500 g).

Pekárna Beem disponuje dvěma pečicími formami - na jeden velký nebo dva malé bochníky

Někdy je forma menší čtvercová, nebo dělená obdélníková či kulatá (náhradní formy u pekáren Bielmeier). Obdélníková by měla mít dva hnětací háky, vše s nepřilnavou povrchovou úpravou. U pekárny Beem je BIO-LON® teflonový povrch, vhodný i pro alergiky. U některých pekáren lze formu na bochník vyměnit za dvě nebo čtyři úzké formy na bagety (Moulinex, Bielmeier).

Zvolit lze propečenost kůrky: světlá, střední, tmavá. Maximální příkon pekáren se pohybuje od 450 do 850 W.

Od chleba po džem

Počet programů se pohybuje zhruba od 8 do 15. Nabízí několik programů pro různé druhy chleba (základní, francouzský, celozrnný, sladký, superrychlý, jogurtový apod.), pekárny Panasonic, Moulinex a Eta mají program i pro bezlepkový chléb. Další programy jsou pro bagety, moučníky, přípravu různých těst, samotné pečení, pečení těstovin, přípravu zavařeniny.

Pekárna Eta Duplica má dvě pečicí formy, velkou a dvoukomorovou, upeče chleba o váze až 1400 g, připraví i jogurty a sójový sýr

Programy jsou nastaveny tak, aby každý druh chleba měl ten správný čas na kynutí a pečení. Panasonic v tom jde ale ještě dál. Speciální čidlo zkoumá teplotu uvnitř surovin (ta může být pokaždé jiná, záleží na uskladnění i venkovní teplotě) a podle toho nastaví 7 správnou dobu kynutí i pečení. Forma je ze silného plechu, což pečení také zlepšuje.

Další výhody

Na přísady (semínka, rozinky apod.), které se přidávají do těsta později, je určen automatický dávkovací zásobník. Nebo má pekárna alespoň akustický signál, po němž přísady vložíte do pekárny sami. Velmi praktický je odložený start (většinou 13 hodin, u Rohnsonu až 24 hodin) – nachystáte vše večer a chleba se upeče ráno. Jinou funkcí je udržování pečiva teplého až 1 hodinu po upečení, paměť při výpadku elektrického proudu a pokračování v pečení podle původního programu, tlačítko pro přerušení nastaveného programu (Eta Delicca).

V některých pekárnách můžete upéct bochník až ve třech velikostech

S okénkem nebo bez něj

V pekárně Home Bread XXL Baguette od Moulinexu upečeme bochníky ve třech velikostech (750, 1000 a 1400 g) a ve speciálních formách i bagety a rohlíky

U některých pekáren najdete skleněný průzor, jímž je možné sledovat průběh přípravy a pečení. Někteří výrobci ho ale kvůli lepší cirkulaci vzduchu naopak nedělají. Může totiž ztížit správné upečení chleba shora.

Díky konstrukci zůstávají vnější stěny pekárny vždy studené. Snadné nastavení zaručuje přehledný elektrický ovládací panel, na LCD displeji pak můžete kontrolovat průběh přípravy a pečení.

K pekárnám dostanete i příslušenství -například odměrky, mašlovačku, nakrajovačku, u Panasonicu i kuchařku se 100 recepty včetně mnoha předpisů pro bezlepkovou dietu.

www.eta.cz, www.moulinex.cz, www.panasonic.cz, www.unipro-czech.cz, www.rohnson.cz, www.sencor.cz, www.severin.cz, www.bielmeier.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ

FOTO: ARCHIV FIREM

Domácí pekárny


Komentáře

Napsat komentář