Dobroty z moře


Přijďte na chuť mořským rybám a darům moře, nabízíme vám originální recepty.

Dobře upravené mořské ryby jsou chuťově výborné, navíc obsahují tělu prospěšné tuky (3-omega nenasycené mastné kyseliny), kvalitní bílkoviny, vitaminy a řadu minerálů důležitých pro zdravou výživu. Vhodné jsou i pro toho, kdo se snaží snížit svou váhu.

Abyste si na rybách a darech moře skutečně pochutnali, musíte vědět nejen jak je správně upravit, ale také jak je nakupovat a skladovat. U mořských produktů velmi záleží na tom, aby byly čerstvé. U živých ryb by neměl být problém, u chlazených (uložených na ledu, ne zmrazených) se dá zjednodušeně říct, že musí vonět svěže po moři, nesmí mít kalný pohled a maso má být na stisk pevné, elastické. Doma ryby dlouho neskladujeme, připravíme je co nejdříve.

Čerstvé a chlazené ryby koupíme v některých hypermarketech, ve specializovaných obchodech, ale i v internetových obchodech.
Pokud nemáte s mořskými produkty mnoho zkušeností, vyplatí se předem si něco o jednotlivých druzích, jejich nákupu i přípravě přečíst. Spoustu užitečných informací najdete například v knize „Mořská (nejen) kuchařka“ z nakladatelství Smart Press.

www.smartpress.cz, www.racio.cz

Špagety s plody moře
1 kg směsi mušlí (slávky, srdcovky apod.), 200 g krevet, několik olihní, 4 lžíce olivového oleje, 200 g špaget, 1 stroužek česneku, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce zelené petržele, sůl, pepř

Mušle i krevety kuchyňsky připravíme, olihně nakrájíme na tenké kroužky. Ve velkém hrnci zahřejeme 2 lžíce oleje a přidáme mušle. Přikryté dusíme 5 – 8 minut, hrncem občas potřeseme, aby se mušle otevřely. Uvaříme špagety. Ve velké pánvi zahřejeme zbývající olej, osmahneme na něm drobně nakrájený česnek, přidáme plody moře a na mírném ohni necháme 4 – 5 minut opékat. Zakapeme citronem a posypeme petrželí. Špagety scedíme a přidáme do pánve k plodům moře. Dobře promícháme a okořeníme.

Polévka s mušlemi a vínem
1,5 kg mušlí, 8 hřebenatek, 200 ml bílého suchého vína, 200 ml rajčatového protlaku, 3 šalotky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, zelená petržel, cayenský pepř, sůl, pepř

Mušle i hřebenatky kuchyňsky připravíme, hřebenatky odložíme a mušle povaříme v osolené vodě, až se otevřou. Pak vývar scedíme a uchováme na později. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm drobně nakrájené šalotky a česnek a ľ nadrobno nasekané petržele, ochutíme špetkou pepře a za stálého míchání asi 2 minuty při vyšší teplotě opékáme. Podlijeme vínem a necháme 1 minutu provařit. Přidáme vývar z mušlí, rajčatový protlak a necháme 5 minut provařit. Osolíme a opepříme. Přidáme mušle a asi ještě 5 minut pomalu prohříváme, až jsou i hřebenatky uvařené. Podáváme posypané zbývající petrželí.

Hřebenatky na jehle se slaninou
16 ořechů hřebenatek i s jikrami, 150 g slaniny, 200 g másla, olej, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř

Čisté maso hřebenatek osušíme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kousky. Na špízové jehly střídavě napichujeme ořech, jikry a slaninu. Nebo maso do plátku slaniny zabalíme. Rozpustíme 150 g másla, vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme 50 g másla s trochou oleje a špízy krátce, za častého otáčení, opečeme. Ihned podáváme přelité citronovým máslem, s opečeným toastem.

Krevety ve smetanové sherry omáčce
500 g krevet, 2 lžíce másla, 2 malé cibule, 1/2 lžičky kari, 2 lžičky hladké mouky, 250 ml smetany, 2 lžíce sherry, sůl

Na pánvi rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm drobně nakrájenou cibulku, přidáme kuchyňsky připravené krevety a promícháme. Okořeníme kari, zaprášíme moukou, přilijeme smetanu, osolíme a ochutíme sherry. Dobře promícháme a necháme chvíli provařit.

Zapečená ryba s krustou
800 g brambor, 2 žloutky, 2 lžíce zakysané smetany, 300 g filetů mořských ryb, 250 g rajčat, 200 g listového špenátu, 5 plátků žitného knäckebrotu Racio, 50 g olivového oleje, 60 g sýra, máslo

Uvařené brambory propasírujeme. Do zchladlých vmícháme smetanu, žloutky a osolíme. Špenát spaříme v osolené vodě a propláchneme. Pekáč vytřeme máslem a vrstvíme: polovinu kaše, špenát, osolené rybí maso, plátky rajčat, zbylou kaši. Knäckebroty rozdrtíme, smícháme s nastrouhaným sýrem a olejem. Směsí posypeme kaši a přimáčkneme. Pečeme v troubě při 165 °C asi 40 minut.

Baby chobotničky s bílým vínem
600 g baby chobotniček, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 1 chilli paprička, zelená petržel, sůl, pepř

Chobotničky očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. V pánvi zahřejeme olej, osmahneme oloupaný česnek, přidáme dobře osušené chobotničky a asi 2 minuty opékáme do růžova. Přidáme víno, promícháme a vaříme, až se víno odpaří. Ochutíme solí, pepřem, nakrájenou papričkou a krátce provaříme. Necháme vychladnout a ozdobíme petrželí.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář


SÓJOVÁ SMETANA

Na trh přichází novinka – 100% rostlinná sójová alternativa klasické smetany na vaření Alpro® soya Cuisine. jde o plnohodnotnou alternativu běžné smetany z kravského mléka. Hodí se zejména k přípravě polévek nebo omáček, které se díky ní promění ve zdravější, odlehčený pokrm, aniž by se to projevilo na výsledné chuti. vyrábí společnost Alpro® soya, k dostání v síti drogerií dM a ve vybraných obchodních řetězcích, 250 ml za 30,90 Kč.

www.alprosoya.cz