Co prozradí korek?


Co prozradí o víně korek

Psal se rok 1665, když byl poprvé použit korek – coby zátka na láhev s vínem. Autorem tohoto vynálezu byl údajně mnich Dom Pérignon.
Často, ještě než ochutnáte první doušek právě otevřeného vína, už můžete tušit, zda bude dobré, či nikoliv. Jak je to možné? Poznáte to podle korkové zátky. Právě ta dokáže vyslat varovný signál, že s vínem něco není v pořádku. „Zátka z korku má správně přírodní barvu, je bez zápachu a disponuje dobrou strukturou – tedy nedrolí se,“ informuje Pavel Skřeček, majitel a jednatel společnosti PeMaP, která je distributorem zahraničních červených vín pro český trh. „Kromě korkových existují i syntetické zátky, při jejichž výrobě se používá potravinářský kaučuk. Také ty dokážou spolehlivě uchovat kvality vína, mají neutrální chuť a jsou sterilní. Obecně dobře udržují svěžest a ovocnou příchuť, jež si tak zachová svou jakost a aroma,“ dodává Pavel Skřeček.

 

 

Nedegustujte víno, když…

  • Zátka lepí – tento jev je způsoben nemocí korkovníku, ze kterého byla zátka vyrobena. Jedná se o tzv. lepkavost, jež postihuje nejen samotnou zátku, ale i vnitřní stranu hrdla láhve a potažmo i víno.
  • Plesnivina (chuťový i vizuální vjem) – víno je v tomto případě negativně ovlivněno nepříjemnými pachy připomínajícími plíseň, která může být také viditelná na zátce. Jedná se o vadu způsobenou přítomností škodlivých mikroorganismů.
  • Zjistíte zápach po dřevě – opět se jedná o nemoc zátky, kterou odhalíte nejen na základě zápachu po mokrém dřevě, jenž se přenese i na víno, ale i podle toho, že korek je málo elastický, drolí se nebo praská.
  • Korkový zápach a příchuť – pokud toto nepříjemné aroma zaznamenáte, byla zátka napadena houbou nebo bakteriemi či při její výrobě použili nedostatečně zralý korek. Tato „nemoc“ se pak přenese i do tekutiny ve formě již zmiňované „korkové příchuti“.

Více informací na www.medvedikrev.cz, www.pemap.cz.  
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIRMY


Komentáře

Napsat komentář