Chutná i bez masa

Rubrika: Recepty

Zelenina, luštěniny, obiloviny i mléčné výrobky se dají upravit tak chutně, že vám maso nebude ani chybět.

Ovocné knedlíky, palačinky, omelety, zeleninové lečo, čočkové karbanátky, rýžový nákyp, smažený sýr… Mnozí z nás taková jídla milují a dají jím často přednost před masem. Někdo ovšem bezmasá jídla odmítá s odůvodněním, že jsou „hladová“, nenasytí ho. Bílkoviny, obsažené v mase a nezbytné k růstu a udržování všech tkání, nás opravdu zasytí na delší dobu.

Ovšem bílkoviny nemusíme konzumovat jen v mase. Z živočišných produktů je mají také vejce amléko, a tedy i tvaroh a sýry. Rostlinné bílkoviny jsou především v luštěninách – v čočce, hrachu, fazolích, v sóji. Jestliže budou bezmasé pokrmy obsahovat některé z těchto potravin, hlad se tak rychle nedostaví. Tělo z nich navíc získá i další potřebné látky, které maso neobsahuje.

Namítnete, že luštěniny vás nadýmají? Zkuste červenou čočku. Uvařená je bez namáčení za necelých deset minut a žádné problémy nevyvolává. Chutná je například vařená s paprikou, rajčaty a cibulí.

Dnes vám nabídneme mimo jiné i recepty, které nám poslaly naše čtenářky, Eva Mikysková a Eva a Zuzka Skoumalovy.

 

Čočková sekaná s tofu
1 kg čočky, 3 bobkové listy, 1/4 kg strouhanky, 1/2 kg hrubé mouky, 1 lžíce Vegety, 3 vejce, 200 g uzeného tofu, sůl, 1 palička česneku, 1/2 hrnku oleje, sůl, majoránka

Den předem namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem do měkka. Nesléváme, jen odstraníme bobkový list a rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem. Přidáme ostatní suroviny, tofu na hrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme. Dobře promícháme. Směs by měla být tak hustá, aby se dala rozprostřít na vymazaný a vysypaný plech. V předehřáté troubě upečeme do zlatova. Chutná studená i teplá.

Hráškové lívanečky
1 konzerva sterilovaného hrášku (425 ml), 3 vejce, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek sójového mléka, 1 lžička kypřicího prášku, sůl, pepř, olej na smažení

Hrášek slijeme, dáme do misky a přidáme ostatní suroviny. Dobře promícháme a ihned smažíme na oleji lívanečky.

Jahelník s meruňkami
250 g jáhel, 1,5 l vody, 12 lžic práškového sójového mléka, 6 lžic dětské krupičky, 100 g cukru, 750 g mražených nebo čerstvých meruněk, 50 g másla, 3 vejce, olej

Jáhly propereme, pak třikrát spaříme horkou vodou, nejlépe na sítu. Na konec je propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme horkou vodou, osolíme. Zlehka mícháme a na mírném ohni vaříme. Ke konci přisypeme krupičku, aby kaše zhoustla, a krátce povaříme. Odstavíme, přidáme práškové mléko a cukr, promícháme. Necháme vychladnout. Pak přidáme vejce a promícháme. Do vymaštěného pekáčku rozprostřeme polovinu kaše, pokryjeme nakrájenými meruňkami a přikryjeme zbývající kaší. Poklademe plátky másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Podáváme pocukrované nebo s kysanou smetanou.

Papriky s balkánem
4 papriky, 300 g balkánského sýra, 250 g zakysané smetany, máslo, bazalka, mletá červená paprika, ocet Balsamico

Papriky podélně rozřízneme, odstraníme jádřinec a naskládáme do vymazaného pekáče. Do každé papriky vložíme plátek balkánského sýra a lžičku smetany. Posypeme bazalkou, paprikou, pokapeme octem. Trochu podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě pečeme při 230 °C asi 30 minut.

Tvarůžkové bramboráčky
8 koleček tvarůžků, 1 vejce, 2 brambory, 1 celer, 1 palička česneku, 4 lžíce hladké mouky nebo strouhanky, mletý pepř, majoránka, drcený kmín, olej

Oloupané brambory, celer a česnek jemně nastrouháme. Přidáme ostatní suroviny, trochu vody a promícháme. Tvarůžky rozřízneme napůl. Na vymazaném plechu tvoříme z těsta placičky, na ně položíme tvarůžek a zakryjeme vrstvou těstíčka. Pečeme v rozpálené troubě do zlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.

Těstoviny s houbami
500 g širokých nudlí (nebo i jiné těstoviny), 500 g čerstvých nebo mražených hub, 1 cibule, 50 g másla, 4 stroužky česneku, sůl, kmín

Uvaříme těstoviny. Na másle podusíme na kostičky nakrájenou cibuli a houby se solí a kmínem. Směs promícháme s nudlemi, vmícháme drcený česnek a dáme do vymazaného pekáčku. Zapečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme se salátem z kysaného zelí.

Zapečené brambory
1000 g brambor, sůl, 250 g bryndzy, 0,2 l kysané smetany, pepř, kopr, 2 vejce, smetana na vaření, sůl

Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na kolečka. Bryndzu smícháme s kysanou smetanou, nasekaným koprem a opepříme. Do vymazané zapékací mísy střídavě dáváme vrstvu brambor, osolíme a rozetřeme umíchanou bryndzu. Končíme vrstvou brambor. Rozšleháme vejce, přidáme smetanu a osolíme. Nalijeme na brambory, dáme do vyhřáté trouby a zapečeme.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Chutná i bez masa