Báječné meruňky


Zralé plody meruněk si většina z nás spojuje s létem – jednak svým vzhledem připomínají zlaté sluníčko na prázdninové obloze, jednak báječně „letně“ chutnají.

Meruňky jsou vedle jahod a třešní jedním z nejoblíbenějších, typicky letních druhů ovoce. Chutnají čerstvé samotné i v ovocných pohárech nebo třeba s jogurtem. Velmi oblíbené jsou nejrůznější meruňkové moučníky a knedlíky. Čerstvé i sušené plody se používají do nákypů (tvarohových, krupicových, rýžových, jáhlových apod.). Věřte nevěřte, meruňky se mohou přidávat i k masu.

Pro kuchyňské zpracování se hodí nejen čerstvé meruňky, ale i mražené, sušené či kompotované, a také meruňkový džem. Při velké úrodě meruněk je praktické pro použití v pozdější době část meruněk zmrazit (nejlépe půlky vypeckovaných plodů) nebo zavařit – buď jako kompot nebo jako džem.

Meruňky jsou nejen dobré, ale i zdravé. Čerstvé zralé plody obsahují hodně vlákniny a mají poměrně málo kalorií. Jsou dobrým zdrojem beta-karotenu, rostlinné formy vitaminu A, který patří k antioxidantům. Sušené meruňky jsou sice kaloričtější než čerstvé, ale sušením se také zvyšuje koncentrace beta-karotenu, draslíku a železa.

Některé sušené meruňky jsou hezky oranžové, protože při jejich sušení byly použity siřičitany – a na ně mohou být někteří lidé alergičtí. Ti by měli zvolit nesířené meruňky hnědé barvy. Kompotované meruňky mají oproti čerstvým a sušeným sice poloviční množství beta-karotenu, ale šťáva obsahuje vitamin C.

Kuře v meruňkové omáčce

1 celé kuře, mandle, 1 mrkev, kompotované meruňky, trochu Solamylu

na marinádu: 400 g meruňkové marmelády a 30 ml sójové omáčky

Kuře naporcujeme na menší kousky a vložíme do marinády, umíchané z džemu a sójové omáčky. Necháme uležet asi 12 hodin. Pak maso vložíme do pekáčku, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, na plátky nakrájené oloupané mandle, zalijeme částí kompotové šťávy, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 30 minut, až je kuře měkké. Maso přendáme do misky, ostatní slijeme do kastrolku, vmícháme trochu škrobu, rozmíchaného ve lžíci studené vody, přidáme pokrájené kompotované meruňky a krátce povaříme. Kuře na talíři přelijeme meruňkovou omáčkou, podáváme s rýží.

Meruňkové knedlíky

3 vejce, 125 g másla, 2 lžíce cukru, 375 g (1 a ½ balíčku) netučného měkkého tvarohu, 150 g polohrubé mouky, čerstvé meruňky

Ušleháme vejce se změklým máslem a cukrem do pěny. Vmícháme tvaroh a mouku. Jemné těsto necháme aspoň hodinu ztuhnout v chladničce. Potom tvarujeme kulaté knedlíky, do kterých dáváme vypeckovanou meruňku. Vkládáme do vařící vody, vaříme krátce, jen co knedlíky vyplavou na povrch nebo jen o chviličku déle. Knedlíky můžeme servírovat posypané strouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem nebo máslo nahradit kysanou smetanou. Můžeme také na sucho opražit na pánvi strouhanku, smíchat ji s cukrem a knedlíky ve směsi obalit. Pak už jen polít rozpuštěným máslem nebo kysanou smetanou.

Jahelník se sušeným ovocem

300 g jáhel, 1 l mléka, 200 g sušených meruněk a švestek, 100 g cukru, 50 g másla, 2 vejce

Sušené ovoce namočíme přes noc do vody. Jáhly propláchneme vlažnou vodou, necháme okapat, dáme do hrnce, zalijeme mlékem a za občasného míchání uvaříme do měkka. Máslo utřeme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Promícháme s prochladlou jáhlovou kaší a vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs rozetřeme na vymazaný pekáček nebo do zapékací formy a poklademe okapaným ovocem. Zapečeme v předehřáté troubě. Horké porce na talíři pocukrujeme.

Tvarohovo-meruňkový koláč

500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g tuku, 1 vejce, 160 g moučkového cukru, asi 600 g meruněk, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu

náplň: 500 g měkkého tvarohu, 400 ml mléka, 1 vejce, 130 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr

Smícháme mouku, prášek do pečiva, změklý tuk, vejce, cukr a zpracujeme prsty na drobenku. Asi 2/3 drobenky rozložíme na vymazaný a vysypaný plech. Potřeme tvarohovou náplní, poklademe půlkami vypeckovaných meruněk a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a zvolna upečeme.

Meruňkový crumble

500 g meruněk, 50 g hnědého cukru, na žmolenku: 125 g hladké mouky, 75 g másla, 50 g ovesných vloček, 75 g hnědého cukru

Nakrájené meruňky dáme do ohnivzdorné misky a posypeme cukrem. Uděláme žmolenku: mouku propracujeme prsty s máslem, pak přidáme vločky a 50 g cukru a dobře promícháme. Navrstvíme na ovoce a posypeme zbytkem cukru. Pečeme v troubě při 180 °C asi 45 až 50 minut. Jíme teplé i studené.

Text: Iva Tvrzová, Foto: Shutterstock

 


Komentáře

Napsat komentář