Křišťálově čistá voda

Představa koupání v teplé vodě na vlastní zahradě je lákavá a každoročně si ji plní další tisíce českých rodin. Svůj letní sen o koupání v domácím prostředí si můžete docela dobře splnit. Dokonce i bez toho, že byste nutně museli rozkopat pozemek. Záleží jen na tom, kolik hodláte do své soukromé „plovárny“ investovat.

 

 

Ať už započnete s náročnou stavbou velkého, do země zapuštěného bazénu, či si vystačíte s některým ze samonosných nadzemních bazénů, třeba jen s obyčejným nafukovacím „gumákem“, nevyhnete se pravidelnému čištění vody a celkové údržbě bazénu.

 

Nejprve vyčistíme bazén
Na stěnách a dně bazénu se usazují různé nečistoty (kožní tuk, vyloučená tvrdost vody, prach apod.), které tvoří vhodnou půdu pro růst bakterií a řas. Proto je nutné alespoň jedenkrát ročně, nejlépe před jarním napouštěním, provést důkladné vyčištění bazénu za pomoci přípravku Laguna clear (255 Kč) od Stachemy. Ten je na český trh dodáván v klasickém litrovém balení nebo ho můžete nyní zakoupit jako novinku v půllitrovém balení i s rozprašovačem Laguna clear spray (144 Kč).

Přípravek se nanáší hadrem nebo houbou, ve spreji ho pak nastříkáte přímo na znečištěná místa, nechá se 10 – 15 minut působit, případně se nečistoty uvolní mechanicky a vše se důkladně opláchne vodou. Při silném znečištění se postup opakuje. Přípravek se aplikuje na stěny a dno vypuštěného bazénu.

 

Čištění vody
Jakmile poprvé napustíte bazén vodou, musíte uvést do provozu filtrační zařízení, ale také změřit a upravit hodnoty pH. Pro zvýšení hodnoty pH můžete použít například přípravek Laguna pH plus (0,9kg balení za 109 Kč) a pro snížení hodnoty pH přípravek Laguna pH minus (1,5kg za 151 Kč). Při hodnotách nad 7,6 se totiž ve vodě mohou vyskytovat zákaly, které mohou způsobit ucpání filtru, snížení účinnosti dezinfekčních přípravků, zápach po chloru nebo dokonce podráždění očí a pokožky.

Další nedílnou součástí péče o vodu je správná hodnota chloru v bazénové vodě. K úpravě správné hodnoty chloru slouží přípravek Laguna chlor šok(1kg za 260 Kč).

 


Tip

Pokud chcete mít vše co nejlépe pod kontrolou, pořiďte si od Stachemy výhodný balíček Laguna startovací set (754 Kč).Ten obsahuje všechny přípravky, potřebné k uvedení bazénu do provozu, ale i k průběžné údržbě vašeho bazénu. Jedná se tedy o přípravky Laguna pH minus (snížení hodnoty pH), Laguna chlor šok (dezinfekce vody), Laguna Triplex tablety (průběžná údržba vody) a tester 4v1. Set v obměně s Laguna pH plus (zvýšení hodnoty pH) stojí 702 Kč. Zakoupíte v řetězcích hobbymarketů OBI.

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM

Křišťálově čistá voda