U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

ZELÍ CHUTNÁ V KAŽDÉ ZEMI JINAK

Kategorie: Víkend | Autor: JA

Čerstvé zelí z podzimní sklizně je v této době právě na trhu a můžeme ho zpracovávat na tolik způsobů, že bychom je snad ani všechny nestačily v dohledné době okoštovat. Pro inspiraci přinášíme několik zahraničních receptů, protože i v cizině dobře vědí, jak je zelí nejen chutné, ale izdraví prospěšné.

Slovenský salát

300 g zelí, 200 g zelených paprik a 200 g cibule – vše najemno rozkrájené – vhodíme na 2 minuty do octem okyselené a osolené vařící vody. Scedíme, necháme okapat, přendáme na mísu a přelijeme marinádou, kterou vyrobíme z 1/8 l octa, 1/8 l hovězího vývaru, 1 lžíce oleje, přidáme špetku cukru a soli, 50 g nastrouhaného křenu a 15 g najemno rozsekaného kopru. Marinádou zelí přelijeme, dobře promícháme a před podáváním necháme alespoň dvě hodiny v chladničce odležet.

Dánské zelí

500 g červeného zelí jemně nakrájíme, vložíme do 30 g rozpáleného sádla nebo do 2 lžic oleje spolu s nakrájenou 1 větší cibulí. Přidáme 2 hřebíčky a směs osmahneme téměř dosucha. Pak osolíme, přidáme trochu nového koření, 3 lžíce jahodového nebo malinového džemu a 2 dcl červeného vína. Ve směsi pak zelí dusíme do měkka a na závěr můžeme podle chuti okyselit octem.

Italské zelí

300 g nakrájeného, mírně osoleného bílého zelí opečeme na 50 g oleje spolu s jemně rozsekanou 1 cibulí, trochou drceného nového koření a špetkou tymiánu. Přidáme 2 lžíce vody a za občasného míchání dusíme doměkka. Zvlášť si uvaříme asi 250 g těstovin, které pak do zelí vmícháme. Podává se studené.

Rumunské zelí

Na tuku necháme zesklovatět 1 cibuli spolu s 50 g petržele, 50 g mrkve a 50 g celeru – vše nadrobno nakrájené. Přidáme 1 kostku masoxu předem rozpuštěného ve 3 lžících vody, 2 hřebíčky, 2 lžíce cukru a dusíme doměkka. Zelí nakonec zahustíme 1 lžící solamylu.

ZELÍ CHUTNÁ V KAŽDÉ ZEMI JINAK