Pečená zelenina 5x jinak aneb Tipy na rychlovky k večeři

Foto: Shutterstock

Léto je ideální období, kdy si můžete vychutnávat sezónní zeleninu, obzvlášť tu z vlastní zahrádky. Rajčata, cukety, papriky nebo brokolice jsou plné chuti a byla by škoda si ji neužít.

Zapečené plněné papriky se sýrem

4 větší červené nebo žluté papriky, 200 g vařené rýže (např. basmati), 6 sušených rajčat v oleji, 100 g strouhaného sýra (např. feta nebo balkánský), 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé petrželky nebo bazalky, sůl, pepř

Papriky rozpulte a zbavte semínek. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli s česnekem. Přidejte rajčata, uvařenou rýži, nasekané bylinky a promíchejte. Osolte, opepřete a vmíchejte sýr. Směsí naplňte paprikové půlky a dejte je do zapékací mísy. Pečte v troubě na 180 °C asi 30–35 minut, dokud papriky nezměknou a povrch lehce nezezlátne.

Brokolicovocuketové placičky

1 menší brokolice, 1 střední cuketa, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, sůl, pepř, olej na smažení

Brokolici krátce povařte v osolené vodě a nasekejte nadrobno. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Cibuli a česnek nasekejte. Vše smíchejte, přidejte strouhanku, vejce, osolte a opepřete. Nechte 10 minut odstát. Vytvarujte malé placičky a smažte je na pánvi dozlatova z obou stran nebo pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut.

Foto: Shutterstock

Lečo se sázeným vejcem

1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 3 rajčata, 2 lžíce olivového oleje, 2 vejce, sůl, pepř

Na oleji osmahněte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nakrájené papriky a chvíli restujte. Poté přidejte pokrájená rajčata, dochuťte solí a opepřete. Pozvolna vařte 10–15 minut, dokud zelenina nezměkne a neodpaří se přebytečná šťáva. Nakonec do pánve rozklepněte vejce, přiklopte a nechte je ztuhnout podle chuti (tekutý či pevný žloutek). Podávejte s pečivem.

Foto: Shutterstock

Studená rajčatová polévka gazpacho

6 zralých rajčat, 1/2 okurky, 1/2 červené papriky, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, olivový olej, 1 lžíce vinného octa, 1 plátek bílého pečiva (např. bagety), sůl, pepř, voda dle potřeby

Rajčata spařte a oloupejte, nakrájejte na kousky. Okurku a papriku oloupejte a nakrájejte. Cibuli a česnek nasekejte. Vše dejte do mixéru společně s pečivem, olejem, octem, solí, pepřem a trochou vody. Mixujte dohladka. Nechte dobře vychladit v lednici alespoň 2 hodiny. Podávejte studené s kapkou olivového oleje a krutony.

Foto: Shutterstock

Ratatouille těstoviny

1 menší cuketa, 1 lilek, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 400 g loupaných rajčat (čerstvých nebo konzervovaných), 2 lžíce olivového oleje, 250 g těstovin, čerstvá bazalka, sůl, pepř

Zeleninu nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte cibuli s česnekem, přidejte lilek, cuketu a papriku. Restujte 10 minut, poté přidejte rajčata z plechovky, osolte, opepřete a vařte 15–20 minut do změknutí. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu. Slijte je a promíchejte s hotovým ratatouille. Podávejte s čerstvou bazalkou.

Foto: Shutterstock

Text: Veronika Cerhová, foto: Shutterstock

Pečená zelenina 5x jinak aneb Tipy na rychlovky k večeři