U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Z receptů našich čtenářů

Kategorie: Vaříme | Autor:

V únorovém čísle, ve kterém jsme otiskli některé z vítězných receptů ze soutěže Pečeme s Blexem (už jste je vyzkoušeli?), jsme vám slíbili, že někdy příště přineseme další zajímavé recepty. Tady jsou – ovocný piškotový dort hned ve dvou různých verzích, originální “Buchta tří barev” a do třetice “Děravá buchta”.

Ovocný koláč

Těsto: 2 vejce, 75 g cukru, 50 g hrubé mouky, 50 g škrobu, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce horké vody

Krém: 1 zakysaná smetana, 1 bílý jogurt, 1 vanilkový cukr

Na zdobení: ovoce (jahody, meruňky, lesní plody,…), lístky meduňky

Utřeme žloutky, cukr, vanilkový cukr a vodu. Z bílků ušleháme pevný sníh a s moukou a škrobovou moučkou ho vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme 20 minut. Ve vypnuté troubě ponecháme ještě 10 minut dojít, pak vyndáme. Na vychladlý korpus rozetřeme krém, poklademe ovocem a ozdobíme meduňkou.

Olga Fólová

Narozeninový piškot

Těsto: 4 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce mouky, 1/2 lžičky Solamylu, 2 lžíce horké vody

Na zdobení: krém nebo zavařenina, ovoce, želatina

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj cukr a horkou vodu. Opatrně vmícháme žloutky, mouku a Solamyl. Ve vymazané a vysypané dortové formě zvolna upečeme. Po vychladnutí korpus rozřízneme, potřeme krémem nebo zavařeninou. Ozdobíme ovocem a zalijeme želatinou

Vlasta Mikátová

Buchta tří barev

Těsto: 750 g výběrové mouky, 300 g moučkového cukru, 250 g tuku (Stela), 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 3 bílky

Náplň 1: 320 g povidel, 100 g rozinek namočených v rumu, 4 ks rozemletého badyánu, 5 ks rozemletých hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 1 vanilkový cukr

Náplň 2: 500 g měkkého tvarohu, 5 jablek, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 1 bílek, 1/2 lžičky skořice

Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na tři díly, dva dáme do ledničky ztuhnout, třetí rozložíme na vymazaný hluboký plech tak, aby těsto bylo i na stranách plechu. Suroviny pro náplň 1 smícháme a hmotou potřeme těsto. Z ledničky vyndáme 2. díl těsta a nastrouháme ho na povidlovou náplň. Smícháme suroviny pro náplň 2 a rozetřeme ji na nastrouhané těsto. Na tuto náplň nastrouháme 3. díl těsta. Ve vyhřáté troubě pečeme do růžova.

Andrea Knotková

Děravá buchta

Těsto: 300 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 7 lžic oleje, 1/4 l mléka

Poleva: 120 g másla, 120 g cukru, 3 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa, 1 1/2 lžíce kakaového pudingu

Suroviny na těsto smícháme, vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme. Do ještě teplé buchty uděláme rukojetí vařečky díry, ale ne až na dno. Do děr nalijeme polevu a necháme vychladnout. Poleva: rozehřejeme máslo, vmícháme do něj smíchaný cukr, kakao a pudingový prášek, po rozpuštění vlijeme mléko a ještě povaříme.

Blanka Pátková

Z receptů našich čtenářů