U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Z bylinkářské kuchařky

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

V rubrice Vaření vás “navádíme” ke konzumaci různě upravených bylinek. Přinášíme proto malý slovníček výrazů, které byste měli znát.

Nálev – byliny přelijeme vařící vodou a přikryté necháme louhovat 15 minut, pak scedíme. Vhodné pro přípravu čajů z listů nebo květů.

Odvar – byliny zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a pomalu vaříme – kořeny a kůru asi 30 až 60 minut, ostatní části (semena, plody) 10 až 15 minut. Necháme přikryté chvíli stát, pak scedíme. Protože se 1/3 až 1/2 objemu vody během vaření odpaří, dáme jí o to více na začátku přípravy nebo ji doplníme potom. Vhodné pro přípravu čaje z tvrdších částí rostlin (můžeme je předem rozdrtit) a ze zelených částí rostlin, je-li potřeba extrahovat minerální soli.

Výluh – byliny zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin louhovat, pak scedíme. Vhodný způsob u bylin s obsahem hořkých nebo svíravých látek, které se uvolňují při vyšší teplotě.

Extrakt (tinktura) – čerstvé omyté a osušené byliny vložíme do nádoby a zalijeme lihem, vodkou nebo jiným destilátem. V uzavřené nádobě necháme na teplém místě louhovat asi 10 – 14 dnů. Dvakrát denně protřepeme. Pak scedíme, uchováváme v tmavé lahvičce. Užívá se po kapkách. Výhodou je delší trvanlivost, možnost připravit si extrakt do zásoby.

Macerát – rozkrájené byliny dáme do tmavé sklenice (abychom je ochránili před slunečním zářením a zabránili kvašení), zalijeme studenou vodou a necháme při teplotě 15 až 20 °C dva až tři dny stát, obsah denně promícháme. Pak scedíme.

Z bylinkářské kuchařky