U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Specialita

Kategorie: Kuchyně | Autor: HE

Tentokrát jsme se za ní vypravili až do daleké Indie. Jak sami poznáte, jde o jednoduchý a navíc levný recept, který se báječně hodí i na české chalupy. V Indii říkají tomuto pokrmu Dam alú, my ho nazýváme docela prostě Plněné brambory . Jestli si hospodyňka oblékne k takové večeři sárí a zda si na čelo namaluje karmínově červenou tečku, to už záleží jen na vašem pojetí stolování. 8 velkých syrových brambor oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřky. Potom nadrobno nasekáme 1 čerstvou zelenou papriku, 1 cibuli, a přidáme 2 lžíce jemně rozsekaného zeleného hrášku. V tuto roční dobu bude třeba již čerstvý, ale může být i sterilovaný nebo zmrazený. Tuto zeleninu osolíme, pokapeme citronovou šťávou a vše smícháme do hmoty, kterou vyplníme vydlabané brambory. Potom přiložíme půlky brambor zase k sobě a párátky nebo jehlami je propíchnutím spojíme, aby držely pohromadě. Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci pořádně rozpálíme tuk, do kterého brambory ponoříme. Teplotu však vzápětí musíme zmírnit, aby se spolu se zeleninou pomalu a důkladně propékaly až do zlatova. K hotovým bramborám se podává teplá omáčka, která se servíruje zvlášť. Buď ji můžeme dát do jedné misky, z níž si všichni postupně nabírají na svůj talíř, nebo každému stolovníkovi naplníme omáčkou vlastní menší mističku, ve které si jednotlivá sousta sám bude obalovat. A nyní jak se tato omáčka dělá? Opět velmi jednoduše. Rozkrájíme 4 rajčata, 1 cibuli a dusíme je na másle, až nám vznikne kaše. Tu můžeme prolisovat (ale není to nutné), přidáme 1/4 lžičky sladké papriky, 1 kostku cukru, sůl a pár kapek citronové šťávy. Podle potřeby omáčku rozředíme trochou vody a můžeme si popřát dobrou chuť.

Specialita