U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Specialita

Kategorie: Kuchyně | Autor: JH

Nedávno se známí vrátili z Francie. Byli plni dojmů po všech stránkách, včetně těch, které jim cestou prošly žaludkem. A co v tamních kuchyních odkoukali, o to se hned tady doma s kamarády podělili. Takže při jedné návštěvě jsem ochutnala zapékaný pórek, znamenitou pochoutku, kterou si ani já nemohu nechat pro sebe. Křehčí části, světlezelené špalíčky pórku, povaříme asi půl hodiny v osolené vodě, kterou ochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Mezitím vymažeme pekáček máslem, do kterého pak naskládáme uvařený a hlavně dobře okapaný pórek. Na pánvičce rozpustíme máslo, do kterého postupně přidáváme mouku tak, abychom udělali světlou jíšku. Do ní pomalu přiléváme smetanu, kterou můžeme nahradit mlékem. Musí nám vzniknout konzistence vláčné omáčky. Opepříme ji a vlijeme na pórek. Vše posypeme nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným ementálem, kterým rozhodně nemusíme šetřit. V předem vyhřáté troubě pokrm zapékáme do té doby, dokud sýr nezačne hnědnout. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Specialita