U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Sklizeň do fólie

Kategorie: Zahrada | Autor: (kš)

NÁPAD

Jak uchovat ovoce z letošní sklizně co nejdéle v poživatelném stavu? Například tak, že ji “zavaříte” do fólie. Očištěnou zeleninu nebo ovoce rozdělíme na malé hromádky (asi po 10 dkg) a položíme je na igelitovou fólii. Druhou stejnou fólii je přikryjeme a obě fólie spolu svaříme – v uvedeném případě tak, že ve zvoleném místě fólie přejedeme ozubeným kolečkem, které bude zahřívat páječka o výkonu 100 až 200 W. Jestliže máme možnost si vybrat (u známého hodináře, ve sběrně apod.), pak volíme ozubené kolečko vyrobené z mosazi, jehož průměr není větší než 2,5 cm (aby se zbytečně neochlazovalo) a jehož tloušťka je kolem 4 mm. Jestliže ozubené kolečko má zalisovánu ocelovou osu, pokusíme se ji vyklepat ven (zahřejemeli ji, jde to snadněji), otvor pak zvětšíme na průměr kolem 5 mm. Původní měděný hrot páječky vyjmeme a obrátíme. Pilníkem na něm vytvoříme osazení a jeho průměr upravíme tak, aby se kolečko na něm volně otáčelo. V mědi vyvrtáme otvor a kolečko zajistíme závlačkou. Svařujeme na prkénku z měkkého dřeva nebo na silné vrstvě novin. Páječku musíme nechat dostatečně rozehřát (aspoň 10 minut) a svařování si nejprve musíme vyzkoušet nanečisto, abychom “do ruky” dostali nejvýhodnější rychlost svařování, vhodný přítlak a optimální vysunutí topné tyčky. Upozorňujeme, že některé plastové fólie se svařovat nedají, popřípadě že jejich vzájemné spojení nedrží. Před zatavováním úrody si tedy vhodnost fólií dobře vyzkoušejte!

Sklizeň do fólie