Na uhlí, plyn či elektřinu? Poradíme, jak vybrat ten nejlepší zahradní gril

Rubrika: rss-feed, Tipy

Léto volá k posezení venku a k němu neodmyslitelně patří také grilování pod širým nebem. S dobře zvoleným vybavením se z vaření stane příjemný rituál a jídlo chutná ještě lépe.

Nejrozšířenější jsou různé typy grilů na dřevěné uhlí či brikety. Jeho spalováním vytvářejí intenzivní sálavý žár a propůjčují surovinám charakteristické kouřové aroma. Podle konstrukčního řešení se dělí na několik základních typů. Nejjednodušší variantu představuje otevřená vana s nastavitelným roštem, zpravidla doplněná o podstavec s kolečky pro snadnější manipulaci. Tento typ je ideální pro rychlou přípravu steaků, špízů, zeleniny nebo ryb na přímém žáru. Možnosti regulace teploty a její dlouhodobé udržení jsou však omezené, a proto se méně hodí pro větší kusy masa, celá kuřata nebo techniky pomalého pečení.

Technicky vyspělejší alternativy jsou doplněné o víko, možnost regulace přívodu vzduchu a další vymoženosti. Například oblíbený kotlový gril je charakteristický kulovitým tvarem, který podporuje efektivní cirkulaci horkého vzduchu. Víko umožňuje grilování metodou nepřímého tepla a kombinace spodní ventilace s horním vývodem zajišťuje přesnou kontrolu proudění a teploty uvnitř. Tato konstrukce se hodí pro přípravu celé škály pokrmů – od hamburgerů, steaků přes vepřová žebra až po pečené kuře.

Gril Katla je vybaven udírnou, takže můžete grilovat a udit zároveň. 4 359 Kč, foto: Beliani

Keramika drží teplo

Další specifickou podkategorií jsou keramické modely inspirované japonskou pecí kamado. Tyto těžké, žáruvzdorné grily akumulují teplo a udržují jej konstantně po velmi dlouhou dobu. Díky uzavřené konstrukci lze dosáhnout nízkých teplot ideálních pro pomalé pečení i extrémního žáru na přípravu minutek. Jejich použití je univerzální, můžete v nich grilovat, udit, dusit i péct. Spotřeba uhlí je přitom velmi úsporná. Jedinou nevýhodou může být vyšší hmotnost a pořizovací náklady.

Plynové grily

Pohodlnější variantu představují plynové grily. Ty spalují plyn z propanbutanové láhve, přičemž teplo rozvádějí přes nerezové hořáky a difuzní desky. Asi největší předností je, že jsou připravené na grilování během několika málo minut a dále teplotu řízeně drží v požadovaném rozsahu. Většina modelů má několik nezávislých hořáků, což umožňuje rozdělit gril na více zón. Luxusnější přístroje jsou vybavené navíc ještě bočními plotýnkami, vestavěným teploměrem nebo LED podsvícením ovladačů. Významným pomocníkem je také litinový rošt nebo deska plancha, díky nimž se rozšiřují možnosti připravovaných pokrmů. Uživatelský komfort spočívá v rychlosti, jednoduché údržbě (žádný popel) a vhodnosti pro časté použití. Jediným limitem může být absence kouřového aroma, to lze ale částečně nahradit udicími boxy s dřevní štěpkou.

Smaltovaný a ocelí pokovený grilovací kotel a poklop modelu Weber Master-Touch GBS E-5750 zajistí, že vám gril bude sloužit řadu sezón. 6 999 Kč, foto: Obi

Elektřina místo kouře

Elektrické grily představují praktickou alternativu pro příznivce jednoduchého, rychlého a čistého řešení bez nutnosti manipulace s uhlím nebo plynovými lahvemi. Díky napájení z elektrické sítě se rozpalují během několika minut a umožňují přesné nastavení teploty pomocí termostatu. Jsou ideální pro pohodlnou přípravu masa, ryb, zeleniny nebo sýrů bez výrazného kouře či popela. Moderní modely bývají vybaveny litinovými nebo nepřilnavými deskami, žlábky na odvod tuku a víkem pro zajištění rovnoměrného propečení. Výhodou je i snadná údržba – odnímatelné části lze často umýt v myčce.

Grily na dřevo

Zcela specifickou kategorii představují grily využívající kusové dřevo jako primární zdroj tepla. Základem bývá masivní tělo z cortenové nebo lakované oceli, v jehož středu hoří oheň. Okolní grilovací plocha funguje jako plotna, na níž se připravují různé suroviny s využitím různých teplotních pásem – nejblíže středu intenzivní žár, na okrajích mírnější sálání. Jde nejen o kulinářský nástroj, ale i o společenský středobod prostoru. Využívá se i pro večerní posezení u ohně. Vyžaduje však zkušenost s prací s otevřeným ohněm, dlouhé rozpalování a pravidelnou údržbu povrchu.

Taranis grill Banket Giga Black má velkorysý průměr 150 cm. 69 500 Kč, foto: Taranis-grill.cz

Budou se vám hodit

Kromě samotného zařízení existuje široká škála náčiní a doplňků, které vám usnadní a zpříjemní práci. Nezbytným pomocníkem je robustní obracečka z nerezové oceli, která usnadní manipulaci s většími kusy masa. Kleště s dlouhými rukojeťmi zajišťují bezpečný úchop a ochranu před žárem. Štětce na potírání marinádou přispívají k rovnoměrnému rozložení chuti. Při přípravě pokrmů na žhavém povrchu je praktické využít litinové či kamenné desky, které zajistí rovnoměrné vedení tepla a zabrání propadnutí menších kousků skrz rošt. Navíc na nich lze připravovat třeba i pizzu nebo palačinky. Dalším užitečným vybavením je teploměr s digitálním displejem, díky němuž lze přesně sledovat teplotu uvnitř masa bez nutnosti jeho nařezávání. Pro gurmány, kteří rádi experimentují, jsou k dispozici udicí boxy nebo aromatické dřevěné lupínky různých druhů, jež přinášejí rozmanité chuťové variace.

Text: Veronika Cerhová, foto: Taranis-grill, Beliani, Obi, Kulina, Bonami, onlineshop, Avenberg

Na uhlí, plyn či elektřinu? Poradíme, jak vybrat ten nejlepší zahradní gril