U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

POHANKA – CHUTNÁ POTRAVINA I LÉK

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

Pohanka, kterou řadíme mezi obiloviny, bývala prý v 16. století u nás nejoblíbenější potravinou. Po letech zapomnění ji opět můžeme najít v regálech obchodů. Čím může obohatit náš „zmlsaný“ jídelníček? Pohanka má zvláštní jemnou chuť i vůni. Z její mouky jsou velice chutné palačinky a lívance, vdolky a chléb mají jemnou a nadýchanou konzistenci, použít se dá do sušenek i koláčů. Pohankové kroupy přidáváme k rýži do rizota, k masu do karbanátků, jsou dobré do zeleninových salátů i do dušené zeleniny a také je z nich výborný sladký dezert – prozradíme na závěr!

   Základem úspěchu je kroupy si dobře vybrat a pak tepelně upravit. Prodává se pohanka loupaná termicky (je tvrdá, musí se dlouho vařit, většina důležitých látek je zničena; má tmavou barvu) a pohanka loupaná mechanicky (bývá světlá, není třeba ji vařit, pouze spařit vroucí vodou – na 1 díl pohanky 1,5 dílu vody – a pod pokličkou nebo utěrkou nechat 20 minut dojít.) Ale ne vždy se na balíčku s pohankovými kroupami dočteme, zda jde o mechanicky či termicky loupanou, ani barva není vždy vodítkem. Dokonce ani ta se „správnými“ údaji nemusí být nejlepší (některá má příliš moučnou chuť). Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pohanku od výrobců „Mlýn Šmajstrla“ a „Natural – Jan a Šárka Kučírkovi“.

   A čím pohanka prospívá našemu zdraví? Díky bohatému obsahu různých látek působí pozitivně při vysokém krevním tlaku, snižuje hladinu cholesterolu, cukru a tuků v krvi, je prevencí před aterosklerózou, vrací pružnost cévám, snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice, může působit i protirakovinně, má léčebný efekt při praskání žilek v oku a obličeji, při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech, při silné a dlouhé menstruaci, regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem atd. Pohanka je vhodná při bezlepkové dietě a pro diabetiky.

A na závěr slíbený Pohankovů dezert (4 porce): 250 g pohanky, 70 g rozinek, 100 g strouhaného kokosu, 70 g sušených meruněk, 70 g sušených švestek, 50 g kandovaného ovoce; krém: 400 ml bílého jogurtu, 200 ml slazeného kondenzovaného mléka

   Pohanku propláchneme a spaříme (viz výše). Do ještě teplé vmícháme kokos, rozinky a na kousky nakrájené ovoce (množství a poměr přizpůsobíme vlastní chuti). Porce v misce přelijeme umíchaným krémem. Je to vynikající, syté a zdravé!

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO MARCELA MÁDROVÁ A BONDUELLE

POHANKA – CHUTNÁ POTRAVINA I LÉK