U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si s Jaromírem Hájkem

Kategorie: Vaříme | Autor: vy

cukrářem, kuchařem a odborníkem na špekové knedlíky

Narodil se v jižních Čechách, ve Znojmě se vyučil cukrářem a léta pak pracoval na krkonošských boudách, také jako ředitel. Teď v důchodu žije v Turnově, odkud z balkonu vidí na své milované Krkonoše. Jednou dvakrát ročně zajíždí k přátelům do Prahy, kde je vždy vítaným hostem, protože ho provází pověst vyhlášeného kuchaře. “Budou špekové knedlíky!” těší se vždycky hostitelé na ohlášenou návštěvu. Pak kontrolují, zda je v domácnosti dost rohlíků, a uhánějí koupit uzené a kysané zelí. Rekordem prý zatím bylo dvaačtyřicet těchto neobyčejně chutných koulí, jejichž příprava je vždy malým kulinářským obřadem. Recept na ně by ale zabral příliš mnoho místa a navíc – pan Jaromír se řídí spíš dlouholetou zkušeností než přesnou váhou surovin. Proto vám nabízíme jiný jeho recept.

Kuře s nádivkou

Přesný rozpis surovin nečekejte, jde spíš o inspiraci. Podstatné také je, jaké suroviny právě máme k dispozici. K obvyklé hmotě z na kostičky nakrájených rohlíků, zalitých několika lžícemi mléka a rozpuštěného másla se solí a pepřem přidáváme jednou drobně pokrájená drůbeží játra (lze nahradit i játrovou paštikou) a spařené a oloupané mandle, jindy přijde do hmoty kromě mandlí také nakrájená šunka, orestovaná se žampiony. Podstatné pro konečný výsledek je – všechny přísady promíchat tak, aby nádivka nebyla příliš “uhňácaná”. Rozhodně také nesmí chybět spousta čerstvé zelené petrželky.

Pochutnejte si s Jaromírem Hájkem