U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si s Helenou Štáchovou

Kategorie: Volný čas | Autor: rb, FOTO MARTIN MAŠÍN

ředitelkou Divadla S + H

V našem divadle vždy již před Vánoci ozdobíme veliký stromeček a snažíme se dětem zpříjemnit ten krásný čas. Letos jsme pro ně nachystali i spoustu mimodivadelních dárečků. V Supraphonu vyšel první díl z dvoudílného CD “Hurvínkovy Večerníčky”, které mapují jeho celoroční aktivity měsíc po měsíci. V tomto díle vypráví o radostech od podzimu do zimy, ve druhém, které se chystá, zase od jara do léta. Na podobné téma vyšla také knížka “Hurvínkův rok”, která nabízí řadu dalších příhod, včetně komiksových příběhů. Na vánočních pultech se objeví i DVD a VHS se stejným názvem. Zde se mohou děti potěšit třinácti novými Večerníčky s našimi loutkovými hrdiny. Jak vidíte, nezaháleli jsme. Z těchto mých aktivit (protože se na zmíněných dílech účastním nejen jako herečka, ale především jsem jejich autorkou), vyplývá i odpověď na otázku o mém vztahu k chalupářství. Je veskrze kladný. Jen mi nezbývá příliš mnoho času. Ráda bych na chatě odpočívala a kutila, ale zatím zůstává u představ. Kutím tedy v kuchyni, neb nejen kulturou živ je člověk. A protože jsme já i mé odrostlé děti vegetariány, nabízím recept, který jsme si přivezli z Německa. Jmenuje se: Špecle s houbami Ze čtvrt kila polohrubé mouky, soli, dvou vajec a čtvrtlitru horké vody udělám hladké, nepříliš tuhé těsto. Nechám půlhodinku odležet a zatím připravím omáčku. Potřebuji k ní cibuli, houby (po sezoně mohou být i žampiony), máslo či olej, kysanou smetanu a petrželku nebo pažitku. Nakrájenou cibulku nechám na tuku zesklovatět, přidám kmín a houby, které krátce podusím. Když jsou měkké, vmíchám rozšlehanou kysanou smetanu, ochucenou pepřem a solí (omáčku lze případně zahustit hladkou moukou). Z těsta odkrajuji na namočeném prkénku do vroucí osolené vody nudličky. Uvařené vybírám sítem do mísy. Omastím kouskem másla, aby se neslepily, a vmíchám omáčku. Na talířích sypu strouhaným ementálem nebo parmezánem.

Pochutnejte si s Helenou Štáchovou