U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si

Kategorie: Vaříme | Autor: JH

s producentkou České televize Alenou Poledňákovou

Když při letošním přenosu udílení cen Týtý přišla vůbec poprvé na řadu kategorie “nejoblíbenější dabér”, uvedl ji Marek Eben jako obvykle jedním ze svých vtipných bonmotů: připomněl jím dávnou akci, propagovanou sloganem Daruj krev, posílíš mír. A v kontextu s dabingem, v němž jde o propůjčování českých hlasů zahraničním hercům, jej upravil do podoby: Daruj hlas, posílíš tvůrčí skupinu Poledňáková – Tišnovský. Těm divákům, kteří po zhlédnutí filmu neodcházejí od obrazovky před ukončením závěrečných titulků, rozhodně nejsou ta dvě jména neznámá. Již řadu let zaznívají z obrazovky ČT na konci každého zahraničního filmu, k němuž byla česká verze vyrobena na domácí půdě. Alena Poledňáková byla k této práci možná předurčena již rodinným zázemím: od malinka byla totiž vychovávána dvojjazyčně s maminkou a babičkou mluvila jejich mateřštinou, tedy rusky, s otcem a ostatními česky. V televizi se pak přes dramaturgickou práci na zahraničních pořadech různých teritorií dostala až k producentské židli. Sedět na ní je jistě velmi zajímavé, ovšem někdy taky pěkně náročné. Neplatí zde žádné úřední hodiny a člověk – pokud právě nespí – pracuje vlastně neustále. Přesto (nebo možná právě proto) si musí čas od času najít chvíli na posezení s přáteli a kolegy. Příprava na takové sedánky však nesmí zabrat příliš mnoho času a proto Alena Poledňáková oceňuje rychlé recepty. Mezi ně patří i ten dnešní, který se naučila od své ruské babičky, byť původ tohoto jídla možná nebude tak jednoznačný. Carské Rusko totiž přebíralo mnoho věcí od svého tehdejšího vzoru – Francie. Ať tak či tak, je to krmě nejen rychlá a zdravá, ale i velmi chutná a levná. Navíc se dá vyrobit z čistě domácích zdrojů. Tento pokrm se jmenuje viněgret. Pět brambor a jednu středně velkou červenou řepu uvaříme a nakrájíme na kostičky. Přidáme jednu jemně nakrájenou cibuli a stejně tak nakrájené tři sladkokyselé okurky (podle naší chuti může být okurek víc). Vše zakapeme olejem (nejlepší je olivový), osolíme a opepříme. Směs důkladně promícháme a ještě ji můžeme dochutit šťávou z citronu. Podáváme chlazené.

Pochutnejte si