Pečeme sladkosti

Rubrika: Kuchyně, rss-feed, Vybavení kuchyně

Jsou pomůcky, které by neměly žádné milovnici pečení chybět! S nimi si přípravu více užijeme a hotové sladkosti budou vypadat prostě skvěle.

V kamenných prodejnách i na e-shopech najdeme různé druhy vykrajovátek, forem, válečků, zdobítek, kuchyňských vah, odměrek, kráječů a dalších pomocníků, které nám umožní připravit dokonalé zákusky. Vykrajovátka a zdobítka se dělají třeba z plastu, kovu nebo ze dřeva. Oblíbený materiál používaný k výrobě forem je zase silikon, plech, varné sklo či keramika.

Silikonová forma na přípravu vaflí má nepřilnavý povrch, takže se k němu těsto nepřipeče. (decoDoma)

Co pořídit

Některé pomůcky jsou přímo nutné, bez jiných se můžeme klidně obejít. Spousta nabízených produktů jsou dobře známé věci, u kterých se jen mění design a materiál. Ke klasické formě na lívance jsou přidané úchytky, vál lze pořídit ve skladné silikonové variantě, forma na bábovku může mít i netradiční ozdobný reliéf. Existují ale i takové, které nás ještě dokážou svou efektivností překvapit. Jedná se například o speciální lžičku na oddělování žloutků od bílků nebo o vysunovací zahnutý nůž na odstraňování přichyceného těsta.
Oceníme také formu na vánoční cukroví. Rohlíčky nemusíme dělat v ruce a stresovat se tím, že nebudou všechny vypadat stejně, těsto jednoduše zatlačíme do silikonových formiček, dáme péct a potom už se jen těšíme z toho, že je jeden jako druhý.

Ručně vyřezávaná forma na perník 7 × 7 cm v motivu srdce. (Fler: Teta Káťa)

Dřevěné varianty

Pokud nechceme podporovat plasty, můžeme sáhnout i po dřevěných výrobcích. Kromě toho, že jsou ekologické, vypadají stylově. Musíme se o ně ale dobře starat. Před použitím je natřít jedlým olejem, abychom prodloužili jejich životnost. Pamatujte ovšem na to, že dřevo nepatří do myčky a že produkty z něj není dobré příliš máčet ve vodě ve dřezu. Pokud na válečku zůstane těsto, stačí ho odstranit kartáčkem a osušit.

Silikonová forma na bábovku s ozdobným reliéfem. (decoDoma)

Silikon

Silikon nepohlcuje pachy a je skladný. Snese teploty –40 °C až +230 °C, takže ho můžeme dát do trouby, ale také v něm vytvořit například zmrzlinu. Je nepřilnavý, formy se nemusí vymazávat ani vysypávat, a přesto z nich jdou upečené moučníky snadno vyndat. Rychle chladne, to znamená, že u vánočního cukroví nám postačí dvě formy, které v troubě střídáme. Pozor si musíme dávat jen na ostré předměty, které by mohly silikon poškodit.

Text: Karolína Waberová
Foto: Archiv firem

 

Pečeme sladkosti