U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

OŘECHOVÁ KUCHYNĚ

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Ořechy patří bezesporu k nejcennějším potravinám. Naše tělo zásobují důležitými vícenásobně nenasycenými mastnými kyselinami a vlákninou. Mimoto jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Mají ovšem také vysokou energetickou hodnotu. Ořechy bychom proto měli konzumovat pravidelně, ale s mírou. Na trhu jsou nejrůznější druhy ořechů – vlašské, lískové, burské, pistáciové, kešu, para a také mandle. Jejich použití v kuchyni je mnohostranné – od sladkých dezertů až po pikantní pokrmy. Celé nebo strouhané se přidávají i do salátů, müsli, pyré a nákypů. Výborně se hodí k sýrům a přímo ideální jsou k vínu. Ořechy chutnají čerstvé i pražené: troubu vyhřejeme na 190 °C, ořechy rozložíme tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a pak asi 5 minut pražíme. Plechem občas potřeseme. Ořechy neskladujeme příliš dlouho, mohly by žluknout. Pozor si musíme dát na jejich plísně, zvláště u arašídů. Nekupujeme jich tedy příliš velké množství do zásoby.

Dnešní recepty jsou jako obvykle pro 4 osoby.

Sýrové kuličky s ořechy a portským

300 g čerstvého smetanového sýra, 60 g uleželé nivy, 2 lžíce bílého portského vína (nebo jiného dezertního vína), 100 g vlašských ořechů, mletý bílý pepř

Sýry necháme zahřát na pokojovou teplotu, pak je s vínem a pepřem v misce rozšleháme. Hmotu dáme ztuhnout do ledničky. Pak z ní formujeme malé kuličky, které obalíme v sekaných ořechách. Na míse ozdobíme kuličky zeleným salátem a jako přílohu volíme slunečnicový nebo ořechový chléb.

Studená jablečná polévka s vlašskými ořechy

2 větší nakyslá jablka, 2 kořenové petržele, kousek celeru, 1 cibule, 1 l drůbežího vývaru, 25 g másla, zelená petrželka nebo snítka tymiánu, sůl, mletý pepř, podle chuti vlašské ořechy

Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, vložíme oloupaná, na hrubo nakrájená jablka a plátky celeru a petržele. Směs osolíme, opepříme, chvíli dusíme a pak přilijeme vývar. Zvolna vaříme, až jsou jablka i zelenina měkké. Pěnu z povrchu sebereme a polévku rozmixujeme nebo prolisujeme. Podle chuti můžeme přisolit nebo připepřit. Polévka se podává vychlazená, ale pokud to nemůžeme hlady vydržet, tak i horká. Do talířů přidáme sekané ořechy a něco zeleného. Tato zvláštní polévka nasytí, je hustá a přitom se po ní netloustne. Přidáme-li do ní lžíci calvadosu a zjemníme sladkou smetanou, nemá to chybu!

Italský salát s lískovými ořechy

400 g gorgonzoly (lze nahradit 2 ks sedlčanského Vltavínu), 6 čerstvých žampionů, 120 g loupaných lískových ořechů, několik listů zeleného salátu, citronová šťáva, olivový olej, stroužek česneku, mletý pepř, sůl

Žampiony nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu odležet. Sýr nakrájíme na menší kousky a rozložíme v míse na salátové listy. Mísu můžeme předem vytřít česnekem. K sýru přidáme žampiony a polijeme zálivkou: v hrnečku rozmícháme olej, citronovou šťávu (lze nahradit vinným octem), pepř a špetku soli. Jejich množství záleží na naší chuti. Nakonec posypeme ořechy. Podáváme s bílým pečivem.

Thajské překvapení v mandlích

400 g jemně mletého vepřového masa, 1 cibule, 3 vejce, 1 lžíce dezertního vína, 100 g mandlí, glutasol, sůl, pepř, olej na smažení

Mleté maso smícháme s jemně krájenou cibulí, přidáme rozšlehaná vejce a směs ochutíme vínem, glutasolem, solí a pepřem. Necháme chvíli odpočinout, pak vytvoříme kuličky zhruba velikosti holubího vejce a dobře je obalíme v sekaných mandlích. Smažíme do zlatova a na ubrousku necháme okapat. Podáváme na listech hlávkového salátu. Jídlo chutná horké, tak si se servírováním pospíšíme!

Ovocný koláč s mandlovou náplní

balíček lineckého těsta, 100 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 100 g mandlí, 3 lžíce mandlových lupínků, 2 lžíce malinového džemu, čerstvé nebo kompotované meruňky (či jiné ovoce), 3 lžíce meruňkového džemu, 3 lžičky vody, moučkový cukr na posypání

Těsto rozložíme do nízké koláčové formy, vytvarujeme okraje a dno lehce propícháme vidličkou. Potřeme malinovým džemem. Připravíme náplň: utřeme máslo s cukrem a citronovou kůrou, postupně vmícháme vejce, mouku a mleté mandle. Náplní vyplníme koláčový korpus až po okraj a pak do ní úhledně vtlačíme vypeckované ovoce. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu a asi 30 minut dopékáme. Upečená mandlová náplň musí být při lehkém tlaku pružná a mít zlatohnědou barvu. V kastrolku rozehřejeme meruňkový džem, zředěný vodou. Jakmile dosáhne varu, odstavíme a pak prolisujeme. Až meruňková poleva zchladne, potřeme jí vychladlý koláč. Posypeme mandlovými lupínky a pocukrujeme. Koláč bude jistě chutnat dospělým i dětem, překvapit jím můžete třeba zrovna o Vánocích.

O svátcích můžete rodině i přátelům nabídnout nejen vánoční cukroví, ale i směs nejrůznějších oříšků, doplněných sušeným a kandovaným ovocem – je to zdravé a chutné mlsání!

Vánoční stůl plný pohody a oříšků vám přeje

OŘECHOVÁ KUCHYNĚ