U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

LETNÍ ŠKOLA míchaných nápojů

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

Mnoho chutných variant na jedno téma

V horkém létě si určitě s chutí dáme dobrý chlazený nápoj. Někdo rád pivo, jiný džus nebo minerálku. Ale jsou okamžiky, kdy by se hodilo nějaké zajímavější osvěžení. Sebe, děti i návštěvu určitě potěšíme dobrým míchaným nápojem – koktejlem. Zdaleka se nemusí jednat o koktejl alkoholický, známe jich spoustu lihuprostých. Pro přípravu míchaných nápojů potřebujeme samozřejmě více ingrediencí, vhodné sklenice a na ozdobu ovoce, květy nebo bylinky, ale určitě to stojí za to! Zajímavé je, že o vzniku různých nápojů toho víme dost (třeba jakou náhodou bylo vynalezeno šampaňské a portské víno, jak vznikl koňak), ale o míchaných nápojích nevíme s určitostí nic. Známe jen jednu hezkou historku: v Americe 19. století byly ve velké módě kohoutí zápasy. Po jejich skončení se oslavovalo v baru. Jeden nápaditý barman prý při té příležitosti připravil nápoje, které měly barvu peří v ocase vítězného kohouta. Ohlas byl obrovský. Cock (kohout) a tail (ocas) – dohromady cocktail – byl na světě a šířil se neuvěřitelnou rychlostí. Dnešní míchané nápoje mají řadu speciálních názvů, tady jsou některá jména studených koktejlů:

bowle – nápoj z ovoce, vína, sektu, sodovky a dalších přísad

cobbler – nápoj s ovocem, jednotlivé tekutiny se nemíchají, jen dolévají

crustas – nápoje s cukrovou krustou na okraji sklenice

fizz – spojení bílku, citronu a lihoviny

flip – žloutek, cukr a alkoholický nápoj

julep – obsahuje mátu peprnou

pousse-cafe (český název “kolínko”) – do úzké sklenice se lijí různobarevné nápoje na sebe; nesmí se smíchat

punč – studený obsahuje sirup, ovocnou šťávu a lihovinu

sorbet – stejný jako cobbler, místo ledu se dává zmrzlina.

Profesionální barman používá nejrůznější speciální náčiní, ale my si poradíme i s tím, co máme doma. Základem bude mixer, nádoba s uzávěrem a sítko. Koktejly podáváme většinou s brčkem. Rozpočty jsou na jednu dávku nápoje.

Banánový šejk (Banana-Choc Shake)

1 banán, 2 kopečky čokoládové zmrzliny,

21 cl mléka, led, strouhaná čokoláda na ozdobu

Ingredience rozmixujeme s ledem, ve sklenici zdobíme čokoládou.

Tonik Andy Williamse

6 cl toniku, 1,5 cl citronové šťávy, lžička cukrového sirupu, sodovka na dolití poháru, led, plátek citronu

Směs promícháme v šejkru s ledem, ve sklenici ozdobíme plátkem citronu.

EKO farma (Health Farm)

9 cl ananasového džusu, 9 cl pomerančového džusu, 2 lžičky medu, půl banánu, 2 plátky melounu bez jadérek

Suroviny rozmixujeme s ledem, slijeme do poháru, ozdobíme plátkem melounu. Po vypití budeme zdraví až za hrob!

Papája sorbet

150 g vypeckované dužiny z papáji (může být i kiwi nebo mango), 3 cl grapefruitového džusu, 10 g práškového cukru, lístečky čerstvé máty, případně sekt

Ovoce s cukrem a džusem rozmixujeme a necháme asi 2 hodiny v mrazáku. Zmrzlina by neměla být ztuhlá. Naplníme do vysoké sklenice, ozdobíme mátou, můžeme dochutit sektem.

Černá kráva (Black Cow)

15 cl coca coly, 2 kopečky vanilkové zmrzliny

Zmrzlinu dáme do vysoké sklenice, přidáme colu a zlehka zamícháme. Podáváme s brčkem a lžičkou.

Spása paní Marie (Virgin Mary)

15 cl rajčatové šťávy, 1,5 cl citronové šťávy, 1 lžička worcesterské omáčky, tabasco, sůl, mletý pepř, řapík celeru, snítka máty, plátek citronu

Všechny ingredience dobře rozmixujeme a nalijeme do sklenice se solnou krustou. Zdobíme citronem, mátou a celerem. (Přidáme-li vodku, máme známy koktejl Krvavá Mery – Bloody Mary.

A teď něco s alkoholem:

Psí vlasy (Hair of the Dog)

3 cl skotské whisky, 3 cl medu, 6 cl smetany, led

Do sklenice dáme led, na něj nalijeme v šejkru umíchaný koktejl.

Dunihlav (Black Velvet)

1/2 sklenice sektu, 1/2 sklenice černého piva, oboje dobře vychlazené

Do sklenice nalijeme sekt a doplníme pivem. Pozor! Poselství tohoto nápoje přichází velice brzy.

Načechraná kachna (Fluffy Duck)

3 cl rumu, 3 cl vaječného likéru, 3 cl pomerančového džusu, 3 cl smetany, plátek pomeranče, koktejlová třešeň

Dobře protřepeme v šejkru, slijeme do sklenice a ozdobíme pomerančem a třešní

Fantazii se při přípravě míchaných nápojů meze nekladou. Můžete sami zkoušet vytvářet chuťově i vzhledově zajímavá letní osvěžení. Někdy není potřeba zas tak moc. Zvláště dětem se zavděčíte přitažlivě vypadajícím nápojem. Stačí do světlého džusu přilít trochu tmavšího sirupu, přidat půl plátku pomeranče a květ sedmikrásky. A pokud se vám v tom horku nechce nic vymýšlet, určitě nic nezkazíte ledovým čajem: dobře vychlazený černý nebo bylinkový čaj mírně osladíte, ochutíte citronovou šťávou a ve sklenici doplníte ledem a snítkami máty nebo meduňky. Studené osvěžení v horkém létě vám přeje

Takové osvěžení bude přitažlivé hlavně pro děti

Koktejly nejen chutnají, ale i lákavě vypadají

FOTO ZI, Z KNIHY KOKTEJLY (VYDAL KNIŽNÍ KLUB) A ARCHIV AUTORA

LETNÍ ŠKOLA míchaných nápojů