U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

LABUŽNICKÁ KUCHYNĚ NERO WOLFA

Kategorie: Kuchyně | Autor: ANTONÍN TONY LINHART

ČTENÁŘI DETEKTIVEK UŽ VĚDÍ, ŽE JDE O SLAVNÉHO ROMÁNOVÉHO DETEKTIVA AMERICKÉHO SPISOVATELE REXE STOUTA. TEN SKVĚLÉHO DETEKTIVA VYKRESLIL JAKO OBÉZNÍHO MILOVNÍKA DOBRÉHO JÍDLA, ZAPŘISÁHLÉHO STARÉHO MLÁDENCE A PĚSTITELE ORCHIDEJÍ.

Když se ve Stoutových detektivkách zrovna neobědvá, tak se alespoň svačí nebo snídá. Obzvlášť vydařený je v tomto smyslu román Příliš mnoho kuchařů.

   Rex Stout byl na rozdíl od svého hrdiny hubený a působil suchopárným dojmem. Jako mladý vystřídal mnoho povolání, až v roce 1927 zakotvil natrvalo jako spisovatel. Napsal mnoho detektivních románů, z nichž nejznámějšími se staly příběhy, v nichž hlavní roli hraje těžkotonážní detektiv Nero Wolfe. K němu nerozlučně patří jeho pravá ruka Archie Goodwin a kuchař Fritz Brenner. Celá trojice se neustále točí kromě detektivních záhad také kolem dobrého jídla, které nemohl vymyslet a znát nikdo jiný než spisovatel Rex Stout. Pojďme tedy nahlédnout do kuchyně ve starém cihlovém domě a zkusit si některý pokrm připravit. Rozpočet je pro 4 osoby.

Cibulová polévka Fritze Brennera

4 větší cibule, 1 l silného hovězího vývaru, 3 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 2 dl suchého bílého vermutu, 2 – 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, pepř

Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a podusíme na másle a oleji. Asi po 10 minutách přidáme sůl a cukr a smažíme tak dlouho, až cibule stejnoměrně zhnědne. Pak poprášíme moukou a za stálého míchání smažíme ještě 4 minuty. Do cibulového základu postupně přiléváme chladný vývar a dobře promícháme. Nakonec přidáme víno a polévku pod poklicí zvolna vaříme 40 minut. Před podáváním opepříme a případně přisolíme.

Vejce Boulangere

4 vejce, 3/4 kg brambor střední velikosti, 6 lžic másla, 4 lžíce drobně nakrájené cibule nebo šalotky, 1 malé balení strouhaného parmezánu, 3 dl sladké smetany, 2 lžíce koňaku nebo brandy, sůl, pepř

Oloupané brambory nakrájíme na velmi tenké plátky a na části másla, spolu s cibulkou, na pánvi do světle hněda opečeme. Podle potřeby přidáme máslo. Takto připravené brambory rozložíme na dno máslem vymazaného pekáče, posypeme parmezánem a na to opatrně vyklepneme vejce, aby žloutky zůstaly v celku. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou – jen tak, aby žloutky vykukovaly ven. Vše zakápneme koňakem a vložíme do trouby, předehřáté na 190 °C. Okamžitě, jak vejce ztuhnou, podáváme. Hodí se k pečeným pstruhům nebo smaženému kuřeti.

Smažené kuře podle Nero Wolfa

1 kuře (1,4 kg), 2 šálky podmáslí, 1 šálek hladké mouky, 2 šálky rostlinného oleje, sůl, pepř

Kuře den předem rozporcujeme na menší porce, které přes noc marinujeme v podmáslí. Druhý den v misce promícháme mouku se solí a pepřem. Kousky kuřete dobře osušíme a obalíme v mouce. Pak ponoříme do oleje a znovu obalíme v mouce. Ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje do zlatova osmažíme. Osušíme v papírovém ubrousku a podáváme. Až ochutnáte, určitě si řeknete, kam se hrabe pan plukovník z Kentucky.

Ananas se sýrem

8 silnějších koleček čerstvého ananasu, 1/2 šálku suchého bílého vína, 2 balení čerstvého sýra (lučina, cottage apod.), lístky máty

Ananas necháme odležet ve víně a v chladu aspoň 2 hodiny. Pak je osušíme, po dvou naservírujeme do mělkých misek. Sýr umícháme do jemné konzistence a lžící naneseme na ananas. Ozdobíme mátovými lístky. Po tomhle dezertu určitě nepřibereme na váze.

Nero Wolfe by k tomuto menu určitě ještě přidal salát, paštiku, georgijskou šunku, krevety, pstruha a borůvkové vdolečky.

REALIZACE A STYLING: JANA VANĚČKOVÁ

***

SLADKÝ DÁREK Z ITÁLIE

TIP!

Přemýšlíte, jakým dárkem udělat radost milovníkům sladkého pečiva, aniž byste večery před Vánocemi trávili u trouby? Hned dvojnásobné potěšení způsobíte darováním italského vánočního moučníku Panettone, Pandoro nebo Dolce Scrigno. Panettone, sladký kynutý chléb plněný kandovaným ovocem a rozinkami, lehký nadýchaný moučník sypaný cukrem Pandoro i bábovka Dolce Scrigno plněná oříškovým krémem a s čokoládovou polevou se totiž ukrývají v ozdobných plechových dózách s různými (nejen vánočními) motivy. Hezkou dózu využije obdarovaný po Vánocích na sušenky, bonbóny, sušené ovoce apod. Italské pečivo značky Balocco prodávají např. Tesco, Hypernova i lahůdkářství. Penettone a Pandoro v kulaté dóze koupíte za zhruba 280 Kč, Dolce Scrigno v nízké dóze za 360 Kč.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: FRANTA PROVAZNÍK

LABUŽNICKÁ KUCHYNĚ NERO WOLFA