U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

KOŘENĚNÁ JABLKOVÁ POVIDLA

Kategorie: Recepty | Autor:

Máte-li větší úrodu jablek, určitě se vám hodí i recept na dobrý džem, rosol anebo chutná povidla. Tady je:

1 kg kyselejších jablek, 1 šálek vody,

300 ml jablečného octa, 200 g cukru,

1 lžíce medu, špetka soli, skořice a tlučeného hřebíčku

Rozkrájená jablka povaříme s vodou do měkka. Prolisujeme je přes síto, protlak dáme do širokého kastrolu nebo na plech s vysokým okrajem a přimícháme ostatní přísady. Dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 150 °C (horkovzdušnou na 130 °C, plynovou na stupeň 1). Směs za občasného zamíchání vaříme tak dlouho, až se voda odpaří a povidla nepadají ze lžíce. Pak je plníme do skleniček (pěchujeme lžící, aby se nevytvořily vzduchové bubliny). Skleničky postavíme do trouby, aby unikl zbylý vzduch. Jakmile se vytvoří škraloup, skleničky vyjmeme, ihned uzavřeme a postavíme dnem vzhůru.

FOTO JOVAN DEZORT, MICHAL TVRZ A ARCHIV

(Z knihy Marmelády – nejlepší recepty z nakladatelství Víkend)

KOŘENĚNÁ JABLKOVÁ POVIDLA