U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Knedlíkologie

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

Mnoho chutných variant na jedno téma

Vždycky se tvrdilo, že knedlíky jsou českým vynálezem a pokud je připravují ještě někde jinde, tak to okoukali u nás. Zřejmě to tak docela není. Prvenství ve vaření knedlíků si připisují Bavoři a stejně tak obyvatelé rakouských předalpských zemí, zejména Tyroláci, kde koluje historka o tom, jak byl knedlík vynalezen: jednu hospodyni přepadli lupiči a chtěli něco dobrého k snědku. Žena měla pouze bílý chléb, slaninu, něco vajec a trochu mléka. A tak to všechno uplácala dohromady, udělala koule a uvařila je. Lupiči si nesmírně pochutnali a slavný tyrolský špekový knedlík byl na světě. Ponechme Tyrolákům špekový knedlík; Praha se zas může pochlubit klasickým houskovým knedlíkem a také švestkovými knedlíky, u nichž se ale o prvenství přetahuje s Vídní. Kynuté knedlíky se prý narodily na Moravě, knedlíky z bramborového těsta se připisují místu, kterému se na české straně říká Vitorazsko a na rakouské pak Waldviertel. Na tvarohové knedlíky si zas činí nárok Vídeň. A kdy vůbec přišly knedlíky na jídelní stůl? Víme, že již Mistr Jan Hus nabádal Pražany, aby knedlík (z německého knödel) nazývali správně šiškou. Tenkrát se ovšem jednalo většinou o masové šišky, smažené v tuku. Když prý bylo v dobách třicetileté války a po ní bídně, tak masa v šiškách ubývalo a toho ostatního přibývalo, až nakonec maso zmizelo úplně a knedlík jak jej známe byl na světě. Dnes umíme připravovat mnoho druhů knedlíků. Některé podáváme jako přílohu, jiné, různě plněné, jako samostatný pokrm. Vedle slaných jsou oblíbené i sladké knedlíky s ovocem nebo zavařeninou. I tvar knedlíků se liší – vedle menších kulatých vaříme větší šišky, které pak krájíme na plátky, jiné mívají tvar špalíků nebo noků. Vaří se ve vodě, v páře, v ubrousku nebo se i smaží. Ve 4. vydání Domácí kuchařky M. D. Rettigové z roku 1844 není o knedlíku téměř ani zmínka. Zato v jejím 20. vydání z roku 1898 se to knedlíky jen hemží. Dobu, kdy se začaly knedlíky vařit, tak máme ohraničenou. Pojďme si jako první připravit klasický český knedlík z konce předminulého století. Rozpočty jsou pro čtyři osoby.

Klasické houskové knedlíky

250 g na kostičky nakrájených housek, 60 g másla, 1 lžíce sekané petrželky, 2 vejce, 1/2 l mléka, 2 – 3 lžíce hrubé mouky, sůl

Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme petrželku, promícháme a přidáme oschlé kostičky housky. Mírně osmahneme, jen co pečivo vpije veškeré máslo. Dáme do mísy a necháme vychladnout. Pak zalijeme mlékem a rozšlehanými vejci, osolíme a promícháme. Přidáme mouku, znovu promícháme a těsto v míse mírně stlačíme. Necháme chvíli stát, než houska vsaje veškerou tekutinu. Po promíchání bychom měli získat kompaktní těsto, ze kterého rukama namočenýma ve studené vodě tvoříme koule velikosti tenisáku. Pokud se nám nedaří těsto zformovat, přidáme trochu mouky. Knedlíky vaříme v osolené vodě 10 až 15 minut, bez pokličky. Uvařené vyplavou k povrchu. Hotový knedlík rozkrojíme na čtvrtky a podáváme například s pečeným vepřovým a zelím. Vídeňáci přidávají k petrželce ještě drobně krájenou cibulku.

Smažené knedlíčky

600 g vařených moučných brambor, 500 g tvarohu, 5 lžic hrubé mouky, 3 lžíce

sekané pažitky, sůl, mletý pepř, olej na smažení

Uvařené horké brambory oloupeme a prolisujeme do mísy. Přidáme rozšlehaný měkký tvaroh, vmícháme mouku a pažitku. Osolíme, opepříme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. Tvarujeme kuličky, které slisujeme na ploché bochánky. Knedlíčky smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji do zlatova. Necháme na ubrousku okapat. Podáváme jako vložku v hovězí polévce nebo jako přílohu k pečeni.

Plněné bramborové knedlíky

500 g vařených moučných brambor, 50 g krupice, 100 g hrubé mouky, 1 vejce, 50 g másla, 300 g škvarků, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sekané petrželky, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, mouka na vypracování

Uvařené horké brambory oloupeme a prolisujeme do mísy. Přidáme mouku, krupici, vejce, rozpuštěné máslo, sůl, muškátový oříšek a vypracujeme těsto. Škvarky posekáme a smícháme s rozetřeným česnekem, pepřem a petrželkou. Z těsta vytvarujeme válec a rozdělíme jej na 12 plátků. Na každý plátek dáme škvarkovou směs, knedlík uzavřeme a pomoučenýma rukama hezky zakulatíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Bezkonkurenční přílohou k hotovým knedlíkům je kysané zelí. Místo škvarkové náplně můžeme zkusit pokrájené uzené maso, dušený špenát, zeleninovou či houbovou směs.

Švestkové knedlíky v ubrousku

(pro 6 osob): 1/2 l mléka, 150 g krupice, 3 housky, 1 lžíce másla, 2 vejce, sůl, 3 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička citronové kůry, 500 g švestek, 4 lžíce strouhanky

Ohřejeme mléko, za stálého míchání vsypeme krupici, necháme bobtnat a vychladnout. Housky nakrájíme na kostky a osmažíme na másle, pak přendáme do mísy. Vejce, sůl, cukr, skořici, vanilkový cukr a citronovou kůru utřeme do pěny a nalijeme na housku. Vmícháme vypeckované a na kostky nakrájené švestky a vychladlou krupici. Přidáme tolik strouhanky, aby se těsto nelepilo. Vytvarujeme knedlík, zabalíme jej do plátěného ubrousku, který na koncích svážeme, zavěsíme na vařečku a spustíme do hrnce s vařící osolenou vodou tak, aby se nedotýkal dna. Uvařený knedlík krájíme na plátky a podáváme s vanilkovým krémem jako teplý dezert. Co říkáte – podlehnete našim neobvyklým knedlíkovým nápadům?

Švestkový knedlík v ubrousku

Plněné bramborové knedlíky

Knedlíkologie