U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

OVOCNÉ “ŽNĚ” PRO NAŠE ZDRAVÍ

Kategorie: Vaříme | Autor: KR

Víme, že ovoce je pro výživu důležité, avšak jen někteří znají speciální zdravotní účinky jednotlivých druhů. Přitom s jeho pomocí je možno odstranit menší zdravotní poruchy, různé bolesti a účinně podporovat lékařskou terapii i u závažnějších chorob. Samozřejmě záleží na tom, jaké kvality ovoce je, v jaké podobě ho konzumujeme. A také bychom měli upřednostnit ovoce, které je z našeho klimatického prostředí. Nejen proto, že ho máme na dosah ruky, ale i z jiného důvodu: plody ze vzdálených krajin totiž někdy obsahují velké množství různých kyselin, které některým lidem mohou způsobit zažívací problémy.

Jablka: Jsou jedním z nejbohatších zdrojů pektinových látek. Ty jsou schopny vázat a zneškodňovat sloučeniny těžkých a radioaktivních kovů, které se dostávají do organismu. Navíc brzdí rozvoj škodlivých mikroorganismů ve střevech a podporují vylučování cholesterolu. Nemocným aterosklérozou, hypertenzí či poruchami výměny látkové se doporučuje trvalé zařazení jablek do diety. Pro zdraví je dobré sníst dvě až tři jablka denně.

Hrušky: V jejich plodech se zjistila látka zvaná glykosid arbutin. Ten má dezinfekční, močopudný a protizánětlivý účinek při onemocnění ledvin a močových cest. Hruška je bohatá na zinek, přispívá k léčbě prostaty, dokonce sráží teploty a působí proti kašli. Tyto vlastnosti mají nejen syrové, ale isušené hrušky a rovněž šťáva z nich.

Slivoňové plody: Syrové i sušené (zvláště sušené švestky), rovněž kompoty a šťávy se dření mají slabý projímavý účinek. Doporučují se proti zácpě a při ochablosti střev. Vzhledem k vysokému obsahu cukrů v plodech je však třeba omezit jejich spotřebu při obezitě a při onemocnění cukrovkou.

Třešně a višně: Díky obsahu železa je možno doporučit je při chudokrevnosti.

Jahody: Jsou dobrým zdrojem vitaminu C, zlepšují zažívání, posilují látkovou výměnu. Vhodné jsou i pro nemocné s chorobami srdce a cév.

Černý rybíz: Jeho plody jsou jedním z nejcennějších zdrojů biologicky aktivních fenolových látek posilujících kapiláry cév, takže působí antiskleroticky. Celkově posilují organismus pro vysoký obsah vitaminu C, a protože černý rybíz má i antibakteriální účinky, posílíme jím celkovou imunitu svého organismu.

Jeřáb černoplodý (černá Aronie): Doporučuje se při vysokém tlaku, ateroskléroze, pomáhá při snižování hladiny cholesterolu. Produkty vyrobené z černé Aronie (odrůda Nero) mají vysokou aktivitu při zpevňování krevních kapilár.

Broskve: Pomáhají při onemocnění srdce, podporují trávení. Jsou posilující při stavech slabosti, mírní revmatické potíže a onemocnění svalů.

Meruňky: Regulují trávení. A z těch plodů, které se k nám dovážejí z daleké ciziny se zmiňme alespoň o třech, bez kterých si život už asi neumíme představit.

Banány: Zralé plody se doporučují konzumovat při žaludečních vředech a zažívacích těžkostech. Mají močopudné, protikřečové a tišící účinky. Pomáhají při průjmech, kolikách, chorobách jater, snižují krevní tlak. Konzumaci banánů by se však měli omezit lidé trpící obezitou a cukrovkou.

Citrony: Účinkují proti revmatismu a dně, křečovým žilám a hemaroidům. Pro velký obsah vitaminu C brání infekčním chorobám.

Pomeranče: Mají význam jako zdroj vitaminu C, dodávají tělu vlákninu a balastní látky.

Obsah minerálů a vitaminů v čerstvém ovoci může být ovlivněn půdou, závlahou, výživou, podnebím, dobou sklizně, ale i skladováním. Tabulka dává přehled průměru obsahu jednotlivých látek ve 100 g hmoty ovoce. Všechna čísla jsou uvedena v miligramech.

ovoce   vit. C   vápník   draslík   fosfor   hořčík   železo

angrešt   35   30   200   30   15   0,5

broskev   10   16   210   22   8   0,6

hruška   4   10   130   15   10   0,3

jablko   12   8   145   10   6   0,5

jahody   60   25   150   30   15   0,8

meruňka   10   5   280   20   10   0,6

rybíz   80   45   310   40   15   1,3

švestky   5   15   215   20   10   0,6

třešně   15   18   130   20   10   0,4

višně   12   15   115   20   8   0,6

OVOCNÉ “ŽNĚ” PRO NAŠE ZDRAVÍ